Čoraz viac dovolenkárov mieri do exotických krajín za poznaním iných kultúr, zážitkov, dobrodružstiev a niečoho nového.

Tieto cesty však vyžadujú nejaký plán a hlavne zabezpečiť si všetky potreby a zariadenia, bez ktorých by ste sa mohli dostať do aj keď menších problémov, ktoré určite nepotešia. Nezabúdajte hlavne na to, že v ďalekých a exotických krajinách je všetko iné, aj bežná elektrická zásuvka. A nielen tam. Cesta do týchto krajín je väčšinou lietadlom a tam tiež platia určité pravidlá, čo si vziať môžete a  čo naopak  nie.

q2power_2_web2016_3_nowat

Zásuvkové adaptéry

Ak nechcete aby vás takáto banalita zaskočila a vy si nebudete môcť nabiť elektronické zariadenia, odporúčame zakúpiť zásuvkový adaptér pre danú krajinu, do ktorej sa chystáte vycestovať. Je pravdou, že v hoteloch by vám mali poskytnúť aj takúto výbavu, ale spoliehať sa nato nebude najlepšie riešenie a už vôbec nie, ak máte v pláne dobrodružnú dovolenku mimo hotelov. Stačí si nájsť na internete, aká krajina používa aké zásuvky alebo si zaobstarať jeden univerzálny adaptér, čiže Svet – Svet. Takéto zariadenie je síce väčšie, ale má výsuvné kolíky, ktoré prispôsobíte podľa konkrétnej zásuvky. Avšak, pre krajiny ako Južná Afrika, Bhután a Svazijsko je nutné zakúpiť samostatný adaptér, kvôli atypickým a veľkým kolíkom. Napríklad v ponuke internetového obchodu www.kabel.sk nájdete široký výber kvalitných adaptérov aj s USB portom od q2power, Skross a pod, ktorých ceny sa pohybujú od 15 eur, čo nie je veľká investícia za kľud počas dovolenky.

skross_3_web2016_3_nowat

Cestovanie lietadlom

Do ďalekých exotických krajín je najčastejším dopravným prostriedkom lietadlo a tam platia isté pravidlá. Ak máte v pláne zobrať si záložný zdroj energie v podobe powerbanky, nezabúdajte nato, že v niektorých krajinách, predovšetkým v Ázii si nemôžete zobrať so sebou v príručnej ani zapísanej batožine powerbanku s kapacitou vyššou ako 20 000 mAh. Pri bezpečnostnej kontrole vám takéto zariadenie nad uvedenú hodnotu nenávratne zoberú, podobne ako keby ste mali tekutinu nad 100 ml.

Fotografovanie v ľahkosti

Nová krajina, nové zážitky a vy si určite chcete všetko odfotiť, aby ste mali spomienku na krásne chvíle v nezabudnuteľných destináciách. No ak so sebou nechcete ťahať ťažkú zrkadlovku, radšej siahnite po kvalitnom a ľahkom kompakte alebo smartfóne, ktorý dokáže vytvárať krásne fotografie.

Canon PowerShot G5 X, je odolný fotoaparát vyrobený z kovu, má vyklápateľný displej, výborný hľadáčik umiestnený v strede, podobne ako je to u zrkadloviek Canon EOS. Poradí si s nízkou úrovňou svetla, zachytí rýchle pohyby a výborne zaostruje. K tomuto kompaktu pripojíte aj rôzne príslušenstvo ako blesk a pod. Objektív je s clonou f/1,8 – 2.8 a 4,2 násobným optickým zoomom. Snímač má rozlíšenie 20,9 MPx a o spracovanie obrazu sa stará procesor Digic 6. Nabíjanie G5 X je možné aj cez klasický microUSB kábel, a tak nepotrebujete špeciálny adaptér. Pri fotení dobre využijete 3-palcový, polohovateľný a otočný displej. Vo výbave nechýba Wi-Fi a NFC pripojenie. PowerShot G5 X je spoľahlivý a výkonný fotoaparát kompaktnej veľkosti, ktorý zaručuje vytváranie krásnych fotografií. Jeho cena je od 630 eur.

canon_2_web2016_3_nowat

Ak neholdujete fotoaparátom a postačí vám na fotografovanie smartfón vo vrecku, vyskúšajte tie najlepšie fotomobily súčasnosti, ktoré vás pravdepodobne prekvapia vysokou kvalitou snímok.

Medzi špičku patrí Samsung Galaxy S7/S7 Edge s 12 MPx dual-pixel snímačom, svetelnosťou f 1,7 a optickou stabilizáciou obrazu. Zariadenie zachytáva podstatne viac svetla aj za zhoršených svetelných podmienok, a dokáže tak zhotoviť krásne snímky. Ak použijete režim PRO, môžete si prispôsobiť všetky parametre podľa predstáv, takmer ako v klasickom fotoaparáte. Nechýbajú režimy ako panoráma, slow-motion, time-lapse, nahrávanie 4K videa a pod. Toto je smartfón, ktorý ponúka len špičkové parametre so stupňom krytia IP68, a tak je vode a prachu odolný s podporou microSD kariet do 200 GB.

galaxy_s7_2_web2016_3_nowat

Huawei P9 je zariadenie, ktoré má softvér fotoaparátu vyvíjaný so spoločnosťou Leica a ponúka až dva snímače. Monochromatický (čiernobiely) a RGB (farebný), ktoré sú kombinované a spolu vytvárajú efektné a krásne fotografie. Hardvér v ničom nezaostáva a tento celokovový smartfón si získa srdce nejedného používateľa.

huawei_P9_web2016_3_nowat

iPhone 6s Plus, využijú hlavne milovníci iOS, pričom tento smartfón patrí medzi špičku, či už parametrami alebo fotoaparátom. Ten ponúka rozlíšenie 12 MPx s digitálnou stabilizáciou obrazu na vysokej úrovni. Taktiež nechýba nahrávanie 4K videa a rôzne režimy, ako napr. slow-motiom, v ktorom zariadenia Apple vynikajú.

iphone_6s_web2016_3_nowat

Exotika je aj o telefonovaní, mobilných dátach a poistení

Volania a funkčnosť smartfónu v exotických krajinách by mala byť bezproblémová. Novšie, ale aj pár rokov staršie zariadenia podporujú viacero, aj zahraničných frekvencií. Pozor treba dávať na vysoké ceny volaní a dát, ktoré sa v niektorých prípadoch môžu vyšplhať až do 10 eur za minútu, a to isté platí pre mobilné dáta. Pred odchodom, a to do akejkoľvek krajiny mimo Slovenska, odporúčame informovať sa u vášho mobilného operátora o výhodných roamingových balíčkoch. V neposlednom rade treba myslieť na poistenie, ktoré by malo byť základom pri takýchto cestách. Toto môžete urobiť aj bez fyzickej návštevy vašej poisťovne, nakoľko mnohé poisťovne majú už v dnešnej dobe mobilné aplikácie, cez ktoré sa bez problémov a na diaľku poistíte vy, aj vaša rodina. Ak by ste poistenie nemali, a stal by sa vám úraz, ktorý je potrebné ošetrovať, či operovať, suma za takéto úkony sa môže vyšplhať až na desiatky tisíc eur.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE