Získavanie vodných zdrojov, témy udržateľnosti a ekonomická diplomacia. Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila na Expo 2020 Dubaj pavilóny krajín, ktoré inšpirujú novými technológiami v oblasti zelenej transformácie. Slovenský národný deň hodnotí ako veľmi úspešný.

Prezidentka Zuzana Čaputová ukončila svoju účasť na Expo 2020. „Odchádzam s veľkými pocitom hrdosti na Slovensko, slovenských podnikateľov, vedcov, inovátorov a inovátorky, pretože exponáty, ktoré v Slovenskom pavilóne vystavujeme za Slovensko sú unikátne, realistické a konkurencieschopné s celým svetom. Na Slovensku máme úžasných ľudí, máme čo ponúknuť, čo predať a myslím si, že zo stretnutí a rokovaní, ktoré sme tu absolvovali, vyplynú reálne spolupráce a investície pre Slovensko,“ zhrnula svoju návštevu Expo 2020 prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Už samotná účasť Slovenska na Expo 2020 v Dubaji má ekonomickou diplomaciou pomôcť naším podnikateľom, vedcom aj vysokým školám. „S korunným princom sme sa rozprávali o možnostiach spolupráce v oblasti energetiky, zelenej transformácie, turizmu ale aj spolupráce medzi vysokými školami, čomu sa veľmi teším, lebo je to príležitosť pre našich podnikateľov, inovátorov ale aj vedcov získať nové príležitosti a investorov,“ povedala prezidentka o rokovaniach so šejkom Mohammed bin Zayed al Nahyan v Abu Zabí, ktoré podľa nej už teraz priniesli konkrétne výsledky.

Slovenskí podnikatelia mali v rámci Slovenského národného dňa možnosť prezentovať sa pred zahraničnými investormi na Business fóre v Slovenskom pavilóne, ktoré patrilo z hľadiska návštevnosti medzi tie najúspešnejšie v rámci Expa 2020.

Okrem investičných možností otvorilo Business fórum aj otázky udržateľnosti. „Neexistuje iné podujatie, kde by sa na polroka stretol celý svet, preto je dôležité, aby sme prezentovali aj to, že sa uberáme smerom k trvalej udržateľnosti a venovali sa aj problematike zelenej ekonomiky, dekarbonizácie, inováciám či riešeniam globálnych problémov,“ povedala Miroslava Valovičová, generálna komisárka expozície SR na Expo 2020 Dubaj.

Práve udržateľnosť bola hlavným motívom pri výbere pavilónov krajín, ktoré prezidentka navštívila v závere svojej účasti na Expo 2020 – Česká republika, Holandsko, Južná Kórea a India, jedno mali spoločné – prezentovali riešenia globálnych otázok v oblasti udržateľnosti. „Český a Holandský pavilón ma zaujali novými technológiami na získavanie vody zo vzduchu, dokonca aj vo veľmi suchom prostredí. Otázka vody a vodných zdrojov bude veľkou témou budúcnosti a práve tieto technológie boli veľmi zaujímavé,“ vyzdvihla prezidentka.

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.