Určite ste postrehli, že ani bezpečnostné a dohľadové IP kamery sa našim recenziám nevyhýbajú. Ak je na trhu nejaká zaujímavá novinka, tak sa ju snažíme otestovať, aby sme vám mohli priniesť reálny pohľad na tieto zariadenia a skúsenosti z testu.

Nedávno nás zaujali kamery od spoločnosti ANTIK, ktoré síce nepatria medzi špičku, ale sú jednoduché na inštaláciu a ich montáž, ako aj celé nastavenie zvládne bežný človek s troškou technickej zručnosti. Nie je potrebné vykonávať žiadne špecifické úkony a zložité nastavenia, na čom si ANTIK v prípade týchto kamier zakladá. Zabudnite aj na pevnú IP adresu a pod. komplikované záležitosti. V tomto prípade sa im úplne vyhnete.

„Všetky testované kamery majú spoločného menovateľa – jednoduché nastavenie.“

V teste sme mali tri exteriérové IP kamery, ktoré sú síce odlišné, ale nie až tak, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Veľkým benefitom je to, že celý proces nastavenia kamier prebieha cez aplikáciu – AntikCAM, ktorá je zdarma a dostupná pre iOS, ako aj Android zariadenia. Samozrejmosťou je slovenská lokalizácia a veľmi jednoduché a zrozumiteľné prostredie aplikácie, čo ocení množstvo používateľov. Taktiež poteší bezplatná technická podpora zo strany spoločnosti ANTIK, čo sa v niektorých prípadoch môže hodiť.

Ako na to?

Prejdeme rovno na nastavenie, resp. pridanie kamier do aplikácie a následne vám jednotlivé kamery predstavíme. Postup pridávania kamier do aplikácie, resp. priradenie k vášmu účtu je vo všetkých prípadoch totožné. Ak máte aplikáciu stiahnutú, je potrebné sa zaregistrovať, čím sa vytvorí používateľský profil. Následne môžete pridávať kamery (nielen tieto, ale aj interiérové ANTIK kamery).

V pravom hornom rohu je ikona „+“, na ktorú treba kliknúť. Následne je potrebné nasnímať QR kód, ktorý sa nachádza na každej kamere alebo zadať sériové číslo (SN) kamery manuálne. Snímanie QR kódu za pomoci kamery smartfónu/tabletu sa spustí automaticky. Po tomto kroku prejdete niekoľkými stránkami, kde vždy pokračujete kliknutím na tlačidlo ďalej/pokračovať, čím sa dostanete na pripojenie kamery k vašej Wi-Fi sieti.

Je potrebné, aby bolo vaše zariadenie (smartfón/tablet) pripojené na totožnú Wi-Fi sieť, ku ktorej budete kameru pridávať. Následne sa vám zobrazí SSID (názov) siete, pod ktoré zadáte heslo do Wi-Fi. Kamera sa týmto spôsobom pripojí k sieti (môže to chvíľku trvať) a bude vyžadovať heslo zariadenia, ktoré je v základe – admin. Toto heslo si po ukončení procesu pridávania v nastaveniach určite zmeňte. Hotovo! Po tomto kroku sa spustí náhľad z danej kamery, jednoduché, však? Rovnakým spôsobom sa pridávajú všetky kamery.

Na rad prichádza ďalší benefit, ktorý určite oceníte. Na to, aby ste mohli sledovať obraz z kamier v reálnom čase aj mimo domova nepotrebujete pevnú IP adresu. Kamery posielajú obraz na vzdialený server, odkiaľ sa prenáša do vášho zariadenia, kdekoľvek na svete sa nachádzate. Stačí, aby ste mali prístup na internet. Zabezpečenie prenosu/serveru je dostatočné, ale určite nejde o profesionálne riešenia a zabezpečenie s vysokým šifrovaním, načo treba myslieť.

Ďalším spoločným menovateľom kamier je – nahrávanie súborov. Každá kamera má dve možnosti: nahrávanie súborov na microSD kartu (max. 32 až 64 GB), ktorá sa vkladá priamo do kamery alebo na cloud, ktorý si musíte predplatiť. Kúpiť si ho viete priamo cez aplikáciu. V prípade cloudu máte tri možnosti predplatného:

  • 7 dňový archív na 3 mesiace (neobmedzená kapacita dát) – 8 USD.
  • 21 dňový archív na 6 mesiacov (neobmedzená kapacita dát) – 14 USD.
  • 30 dňový archív na 1 rok (neobmedzená kapacita dát) – 20 USD.

Ceny sú udávané iba v dolároch, čo nie je problémom a platbu je možné vykonať priamo z aplikácie cez PayPal. Nahrávanie na cloud je pohodlnejšie a jednotlivé nahrávky sa zobrazia rýchlejšie, ako keby ste ich hľadali v zázname pamäťovej karty. Záznam z kamery sa nikdy nenahráva kontinuálne, ale iba v čase, keď kamera zaregistruje pohyb. Dĺžka nahrávky záleží od nastavenia, môže to byť od 15 sekúnd, do 5 minút. O žiaden dej však neprídete, kamera síce nahráva záznam iba na podnet pohybu, ale kontinuálne sleduje scénu, pričom je časť záznamu v „medzipamäti“ a keď zaregistruje pohyb, tak sa v zázname zobrazí aj kúsok deja, ktorý sa odohral pred samotným pohybom.

Ak si prezeráte obraz z kamery v reálnom čase, tak si môžete manuálne vytvoriť fotografiu alebo video záznam, ktorý sa uloží do pamäte zariadenia s dostupnosťou v aplikácii. Samozrejmosťou je teda detekcia pohybu, ako aj možnosť aktivácie notifikácií. Ak kamera zachytí pohyb, tak ho nahrá, a pritom vás na to upozorní. Vítanou funkciou je možnosť nastaviť časové rozmedzie – odkedy/dokedy vám majú notifikácie prichádzať. K pokročilejším funkciám by sme priradili aj možnosť označenia oblasti na sledovanej scéne (tieňovanie), ktorá nie je podstatná a kamera na pohyb v tejto časti nebude reagovať, resp. nebude vytvorená nahrávka.

V aplikácii si tiež môžete pozrieť stav ukladania, resp. vášho úložiska, či už je to cloud alebo pamäťová karta. Samozrejmosťou je možnosť zmeny všetkých hesiel alebo zmeny názvov kamier. Podstatnou funkciou je zdieľanie náhľadu z kamier až 6 používateľom/1 kamera. Užívateľ, ktorému kameru zdieľate vidí obraz v reálnom čase, a tiež si vie pozrieť nahrávané záznamy. K nastaveniam sa však nedostane. Zdieľanie je jednoduché, stačí zadať email druhého používateľa, ktorý musí mať aplikáciu a vytvorený účet, to je všetko. Ten si následne „refrešne“ plochu v aplikácii a kamera sa mu v okamžiku zobrazí.

Prejdime k samotným zariadeniam, ktoré si rozoberieme iba do tej miery, po ktorú vás pustí aplikácia. Ako sme vyššie uviedli, ANTIK sa snaží ísť cestou jednoduchosti, tzv. – „user friendly“ , a preto sprístupnil iba úplný základ nastavení kamier, čo zbytočne nezaťažuje používateľa. Preto je tento systém určený tým, ktorí si chcú kameru kúpiť, pripevniť, jednoducho nainštalovať a používať, bez ďalšieho rozmýšľania nad nastaveniami. Ak si ich však kúpi znalý používateľ, bude vedieť využiť potenciál týchto kamier aj inak, resp. mimo predvolenej aplikácie, ale to teraz nie je cieľom. Základným a v podstate aj „kompletným“ nastavením všetkých kamier je zobrazenie streamu v maximálnej alebo zníženej kvalite (HD/SD), a tiež možnosť sledovania obrazu na celej ploche. Dôležité upozornenie – bezproblémová funkčnosť kamier a stabilita prenosu záleží aj od vášho internetového pripojenia.

ANTIK SmartCAM SCE 30 / SCE 35

Rovnaké označenie, rozdielne čísla. Tieto dve kamery sú parametrovo úplne totožné a líšia sa iba vyhotovením. SCE 30 je klasická „bullet“ kamera, ktorá sa inštaluje najjednoduchšie. Táto však má jednu nevýhodu, ktorou je zle umiestnená anténa, čím je jej nastavenie na presnú pozíciu o čosi ťažšie. Inak nemá žiadne výrazné nedostatky. SCE 35 je „dome“ kamera, ktorá sa inštaluje na podhľad alebo klasicky na stenu, podľa potreby. Pod skleneným krytom je snímač na pohyblivej hlave, ktorá je z časti nastaviteľná. Tento model je odolný voči vode a prachu – IP67, a tiež má certifikáciu IK 10 – „antivandal“. Rozbíjať sme ju neskúšali, ale niečo by vydržať mala. Model SCE 30 je odolný iba voči vode a prachu – IP77.

bežné zobrazenie + 100% výrez

Obe kamery majú 1.3 Mpx snímač so šírkou záberu 72°, čo je tak akurát. Maximálna kvalita videa je HD – 720p (kompresia H.264/MJPEG). Samozrejmosťou sú aj infračervené diódy (IR), vďaka ktorým vidíte scénu aj v noci. Výrobca udáva dosvit 30 metrov, reálne je to však okolo 20, max. 25 metrov. Na túto vzdialenosť ste schopný niečo vidieť. Obe kamery majú dva káblové výstupy a dve možnosti pripojenia k sieti a napájania. 1 – napájanie 12V adaptérom (nie je súčasťou balenia) a bezdrôtové pripojenie na Wi-Fi. 2 – napájanie cez PoE, teda klasický RJ45 konektor s priamym pripojením do routera/modemu. Druhá možnosť má výhodu väčšej stability. Plusom oboch kamier je slušná kvalita obrazu, cez deň i v noci, s ktorou sme nemali najmenší problém. Objekty vidieť dobre a ak sa niečo udeje, tak máte priami dôkaz.

Odporúčaná MOC (obe kamery): 109,90 Eura

ANTIK SmartCAM SCE 50

Posledná kamera z testu má vyššie rozlíšenie, je otočná, ale chýba jej IR prisvecovanie, takže bez svetelnej podpory je v tme slepá. Vyriešiť sa to dá svetlom na senzor, ktoré je v jej blízkosti. Nie je to však ideálne riešenie a túto kameru berieme skôr ako dohľadovú, aby ste videli vždy tam, kde potrebujete – cez deň. Ide o PTZ kameru, ktorá má motorizovanú hlavu (otáčanie 0-355° / náklon 0-90° / auto otočenie 180°) a video zaznamenáva v max. rozlíšení 1080p (kompresia videa H.264/MJPEG).

bežné zobrazenie + 100% výrez

V nastaveniach si môžete prispôsobiť rýchlosť otáčania a priamo na ploche máte na výber kvalitu živého obrazu – nízka/vysoká (SD/HD). V prípade tejto kamery nás asi najviac mrzí absencia nastavenia rôznych pozícií („tzv. presety“), ktoré by kamera v pravidelných intervaloch sledovala. Práve toto je veľkou výhodou otočných kamier. Pochváliť však musíme rýchle reakcie otáčania, bez akýchkoľvek váhaní. Kvalita obrazu je veľmi dobrá, ale medzi touto a vyššie uvedenými kamerami nie je priepastný rozdiel v kvalite videa. 

Odporúčaná MOC: 199,90 Eura

Jednoduchý kamerový systém je relatívne výhodný, ale má aj svoje neduhy

Počas testu sme natrafili na určité nedokonalosti. Aplikácia občas blbne a je potrebné sa do účtu bezdôvodne prihlasovať znovu. Zriedka sa môže stať aj to, že je nutné opakovane pridať kameru, ktorú vám nevie aplikácia načítať, záznam sa však nahráva. Taktiež nie vždy, resp. nie ihneď načíta aplikácia všetky kamery. Výčitku máme aj k nemožnosti zobrazenia náhľadu zo všetkých kamier na jednej ploche. Tá možnosť tu je, ale natívne nie je funkčná.

Kamery do testu zapožičala spoločnosť: ANTIK Telekom

Prečítajte si aj:

Profesionálny kamerový systém – Wisenet Samsung

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE