Hľadáte rýchly externý disk, do náročných podmienok, odolný voči pádom, prachu a striekajúcej vode?

Je tu LaCie Rugged Thunderbolt s moderným dizajnom od dizajnéra Neila Poultona. Po obvode je obalený špeciálnym robustným puzdrom v oranžovej farbe, čo mu dodáva na odolnosti. Bezpečne odoláva pádom z výšky až 2 m, nie však v prevádzkovom režime (vo vnútri je mechanický HDD). Stupeň krytia je IP54, je teda odolný voči striekajúcej vode a prachu. Konektory sú chránené krytom. Taktiež celá konštrukcia zvláda tlak až do 1000 kg.

Poskytuje veľmi rýchly prenos dát a k dispozícii má dvojicu rozhraní – USB 3.0 (spätne kompatibilné s USB 2.0) a thunderbolt s integrovaným káblom v disku. Teoretická prenosová rýchlosť vďaka thunderbolt pripojeniu je až do 10 Gbit/s. USB 3.0 pripojenie ponúka prenosovú rýchlosť max. do 5 Gbit/s. Disk je veľmi rýchly a prenos veľkoobjemových dát je rýchly. Vnútorný obsah tvorí 2,5″ disk 5400 ot/min s kapacitou 1 TB a rozhraním SATA 6 Gbps. Napájanie HDD je priamo z USB alebo thunderbolt portu. Pri práci je disk veľmi tichý a takmer ho nepočuť, zahrievanie pri záťaži je minimálne.

Softvérovú výbavu tvorí 256-bit AES šifrovanie, umožňuje chrániť súbory heslom. K dispozícii je používateľsky prívetivý softvér na automatickú zálohu dát z počítača a rozdelenie úložného priestoru na dve pasáže – NTFS a FAT32. Disk nie je malý (140 × 89 × 24 mm), ale za to získavate kvalitu, rýchlosť, bezpečnosť a odolnosť v jednom tele. Váha je rovných 350 g.

Zapožičal: LaCie
Cena: 155 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE