Kórejská spoločnosť na novej generácii čipov Exynos spolupracuje s AMD.

Aktualizované 10. novembra 2021:

Samsung na sociálnych sieťach vyvrátil všetky náznaky, že 19. novembra chystá uvedenie novej čipovej sady Exynos. Namiesto toho spoločnosť tvrdí, že nedávny príspevok, ktorý spôsobil nedorozumenie, mal vyjadriť, že na jej sociálnych účtoch sa chystajú zmeny.

Je to zvláštny spôsob oznámenia zmien súvisiacich so sociálnymi médiami, najmä keď spoločnosť v pôvodnom príspevku hovorila o vývoji hernej grafiky a „pokroku polovodičov“.

Pôvodná správa z 9. novembra 2021:

Samsung pred pár hodinami v príspevku na Instagrame naznačil, kedy plánuje nový čip Exynos 2200 predstaviť. Text v nadpise aj v samotnom príspevku vytvára celkom jasný obraz o tom, ako si Samsung predstavuje tento nový čip, pričom uvádza … ukážeme vám, ako bude vyzerať zábava v budúcnosti„. Príspevok končí aj vyhlásením, že „19. novembra 2021 sa všetko zmení„.

Celý príspevok je pritom odkazom, ktorý prezrádza, na čom spoločnosti Samsung a AMD pracovali. Údajne ide v mobilných technológiách o veľký skok so zameraním na mobilné hranie s novým pohlcujúcim zážitkom.

Čo vieme o Exynos 2200

Vieme, že Samsung a AMD na trh uvedú čip, ktorý prinesie podstatné zlepšenie grafického výkonu. Údajne nebude chýbať ani ray-tracing. Za všetkými významnými novinkami bude stáť grafický procesor mRDNA.

Exynos 2200 údajne príde s maximálnou frekvenciou 1250 MHz. Oproti predchodcovi Exynos 2100 to ude výrazné zlepšenie. V prípade tohto staršieho modelu bola frekvencia na úrovni 854 MHz. Od nového čipsetu Exynos 2200 sa očakáva aj podpora 144 Hz obnovovacej frekvencie, integrované 5G pripojenie a podpora najnovších štandardov WiFi a Bluetooth.

Benchmark Galaxy S21 vs. Galaxy S22Zdroj: PhoneArena
Benchmark Galaxy S22 vs. Galaxy S21

V prípade CPU neočakávame až tak dramatický nárast výkonu. To už naznačili aj porovnávacie testy medzi modelmi Galaxy S21 a S22 (obrázok vyššie). Procesor bude pravdepodobne využívať nové výkonné jadro Cortex-X2 s frekvenciou 2,9 GHz. Ďalšie dva “neznáme” klastre s tromi a štyrmi jadrami budú pracovať na frekvenciách 2,8 a 2,2 GHz.

Vieme, že Samsung svoje nové čipsety Exynos tradične predstavuje ešte pred uvedením nových vlajkových lodí, takže dátum 19. november znie dôveryhodne. Sami sme zvedaví, čo vzíde zo spolupráce spoločností Samsung a AMD. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.