Problém sa týka iba používateľov Androidu. Apple neumožňuje k týmto dátam prístup.

Spoločnosť Facebook skrz svoje mobilné aplikácie zhromažďovala niekoľko rokov dáta o histórií hovorov ako aj dáta o SMS správach. S informáciou prišlo viacero používateľov na Twitteri, ktorí písali o tom, že tieto dáta o sebe našli v súbore, ktorý Facebook umožňuje používateľom si stiahnuť. Ten by mal obsahovať absolútne všetky dáta, ktoré sociálna sieť o používateľovi zozbierala od momentu jeho registrácie.

Aplikácia Messenger na operačnom systéme Android žiada vždy prístup k predmetným dátam, údajne z dôvodu zlepšenia algoritmu, ktorý vyhodnocuje priateľov a napríklad biznis kontakty. Oficiálne okno s informáciami, prečo aplikácia žiada tento prístup pribudlo až nedávno. Ostáva tak otázkou, na čo sociálna sieť skutočne využívala tieto zozbierané dáta.

Facebook však ľuďom oponuje a tvrdí, že zbieranie takýchto dát je bežné, najmä za účelom lepšieho odporúčania nových priateľov, ktorých čísla má používateľ v telefóne uložené. Na základe histórie volaní a SMS vie sieť vyhodnotiť kontakty ešte lepšie.

Prístup k dátam o hovoroch a SMS je bežný iba na Androide. Spoločnosť Apple totiž vo svojom systéme iOS neumožňuje vývojárom tieto prístupy vyžadovať. Povolenie k dátam, ako sú volania a SMS, má len pár aplikácií, ktorým to spoločnosť špeciálne povolila. Jedná sa predovšetkým o rôzne filtre spamu.

Sociálna sieť Facebook tak bude čeliť ďalšej kauze v súvislosti s ochranou osobných údajov a zberom špecifických dát. V čase, kedy je v plnom prúde riešenie kauzy Cambridge Analytica, je toto len ďalšou bolestivou ranou pre Facebook. Otázkou tak ostáva, ako používatelia zareagujú na tieto narušenia a či sa rozhodnú radšej pre inú bezpečnejšiu sociálnu sieť.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

„Zmažte si Facebook,“ odkazuje zakladateľ služby WhatsApp