Platformy pritom získal iba prednedávnom.

Požiadavka je obsiahnutá v žalobe podanej Federálnou obchodnou komisiou (FTC) USA a takmer všetky štáty sa za ňu postavili. Podľa žalobcov strategické akvizície Facebooku porušujú pravidlá hospodárskej súťaže.

Už takmer desať rokov využíva Facebook svoju dominanciu a monopolnú moc na rozdrvenie menších rivalov a potlačenie konkurencie; to všetko na úkor bežných používateľov, ”uviedla za koalíciu 46 štátov newyorská generálna prokurátorka Letitia James.

Akvizícia spoločnosti Instagram spoločnosťou Facebook prebehla v roku 2012 za 1 miliardu dolárov. WhatsApp bol Facebookom kúpený v roku 2014 za 19 miliárd dolárov. Súdny proces by sa mohol v tejto veci pretiahnuť aj na niekoľko rokov.

Hlavná právna zástupkyňa Facebooku Jennifer Newsteadová už tieto procesy označila za „históriu revizionizmu“; a uviedla, že neexistujú žiadne protimonopolné zákony, ktoré by trestali „úspešné spoločnosti“. ďalej tvrdí, že za úspechmi Instagramu a aj WhatsAppu stoja miliardové investície, ktoré Facebook počas rokov na rozvoj týchto platforiem vynaložil. 

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Telekom spúšťa komerčnú prevádzku 5G. Kde bude dostupná a na čom pobeží? (VIDEO TOUCHIT)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.