Nie, špičkový reproduktor za dve eurá, ani topmodel telefónu za päť eur nekúpite.

Podvodnícke stránky na sociálnej sieti Facebook nie sú nič výnimočné. Pred dvoma mesiacmi sme informovali o stránke Samsung Fans, ktorá sa snažila používateľov nalákať na údajnú ponuku rozdávania telefónov s drobnými škrabancami zadarmo.

Iné podobné stránky zase vábia naivných používateľov na údajný predaj špičkových telefónov za absurdne nízke, niekoľkoeurové ceny, väčšinou z dôvodu „vyprázdňovania skladových priestorov“. Napríklad iPhone 14 za päť eur či iná drahá elektronika za tri eurá.

Pochopiteľne, žiadny takýto výpredaj snov sa v skutočnosti nekoná. Cieľom týchto podvodných stránok je nalákať používateľov na falošné, tzv. phishingové platobné brány, kde zadá údaje ku svojej karte, čo podvodníkom umožní vybieliť mu účet, ak ho nemá dostatočne zabezpečený.

V týchto dňoch sme si na Facebooku všimli podvod, ktorý je pre Slovákov obzvlášť potenciálne nebezpečný, keďže sa týka známeho porovnávača cien Heureka. Ten zvyčajne patrí medzi 10 či 15 najnavštevovanejších webov na Slovensku. Jeho poznateľnosť medzi ľuďmi je teda vysoká čo zvyšuje pravdepodobnosť úspechu podvodníkov.

Heureka podvodZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

V tomto prípade šlo o facebookovú stránku nazvanú Heureka Slovensko a mala iba troch sledovateľov. Nám sa zobrazila vďaka reklame, ktorú si jej zriaďovateľ na Facebooku zaplatil. Okrem minimálneho počtu sledovateľov bola hneď podozrivá aj ilustračným prednastaveným profilovým „obrázkom“ s písmenom „H“. Pre porovnanie, skutočná Heureka.sk má na Facebooku zhruba 98 000 sledovateľov a ako profilovú fotku má svoje logo s lupou.

Schéma podvodu je rovnaká ako v prípade spomínaných stránok s mobilmi za päť eur, akurát v tomto prípade šlo o údajné reproduktory JBL za dve eurá. Ostatné, teda nalákanie používateľa na falošnú stránku, kde zadá údaje ku svojej platobnej karte, je rovnaké.

Na záver zostáva len zopakovať, že na Facebooku (a všade inde) je dnes potrebná ostražitosť a zdravá miera nedôverčivosti. Hlavne v prípadoch, ak máme zadávať svoje platobné údaje, ktoré môžu byť ľahko cieľom zneužitia. Treba si všímať aj všetky podozrivé detaily, ako pravopisné chyby či čudné obrázky. No a obzvlášť v pozore treba byť, ak je súčasťou príspevku odkaz vedúci mimo Facebooku. Vždy si skontrolujte URL adresu a nezadávajte svoje osobné údaje, ak ste si nie absolútne istý pravosťou stránky.

Všetko podstatné o tom, ako sa brániť internetovým podvodom, nájdete aj v našom videu na YouTube kanáli Touchit.sk:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.