Podvodníci si nedajú pokoj.

Telefóny Samsung zadarmo, najlepší iPhone 14 Pro Max za necelých päť eur. Takéto jednoznačné pokusy o podvod sme aktuálne zaregistrovali na sociálnej sieti Facebook. Ide o tradičnú podvodnú schému, napriek tomu na ňu reagujú tisícky používateľov.

Prvá podvodná stránka, na ktorú sme narazili v stredu (26. 4.) večer, sa nazýva Samsung Fans. Je úplne nová, založená bola v daný deň a v čase písania článku mala iba 81 sledovateľov.

S radosťou oznamujeme, že rozdáme 375 telefónov, ktoré nemôžeme predať z dôvodu drobných škrabancov na plášťoch, budeme ich rozdávať zadarmo. Zadajte požadovanú farbu, napríklad modrá,“ uvádza sa (v češtine) v jedinom príspevku, ktorý je zatiaľ na stránke zverejnený.

Pozornému používateľovi musí byť podozrivý už samotný vizuál príspevku. Nie je na ňom reálna fotografia smartfónu, ale iba render (realisticky vykreslený obrázok), navyše veľmi čudný. Zobrazuje totiž až príliš plochý telefón pripomínajúci Samsung, ale s trojicou fotoaparátov tak, ako sú na posledných generáciách iPhonov.

Prevádzkovatelia stránky zároveň požadujú od používateľov, aby príspevok zdieľali a lajkli si falošnú stránku Samsung Fans. V čase písania článku bolo pod príspevkom 730 komentárov a mal 1200 zdieľaní. V konečnom dôsledku bude zrejme cieľom vylákať od používateľov osobné údaje. Niekedy sa tento spôsob používa aj na rýchle vybudovanie komunity a potom sa stránka premenuje.

Pri zadaní výrazu „Samsung Fans“ do vyhľadávania na Facebooku sa nám zobrazili podobné stránky s tým istým textom aj v angličtine, taliančine, maďarčine a iných jazykoch. Podvodníci sa teda evidentne zameriavajú na široké publikum.

Ráči sa iPhone za päť eur?

Druhý príspevok, na ktorý sme zhodou okolností narazili tiež dnes, sa týka iPhonov. Je v angličtine a snaží sa vyvolať dojem, že je upozornením na masívny výpredaj elektroniky.

Dnes môžete získať nový telefón, počítač a ďalšie produkty len za 4,98 USD. Aby sa rýchlo predali a nezaplnili sklad, veľké množstvo značkového tovaru je v predaji s najvyššími zľavami. Ak si ho chcete objednať, vyplňte krátky objednávkový formulár a urobte objednávku online,“ píše sa v príspevku.

V tomto prípade je pokus o podvod doslova do očí bijúci. Svedčí o tom odkaz, smerujúci na falošnú phishingovú stránku, ktorá pripomína e-shop Amazonu. Od používateľa chce najprv osobné údaje a potom informácie k platobnej karte. Ak ich zadá, podvodník nad ňou získa kontrolu a účet môže vybieliť.

iPhone podvodZdroj: reprofoto Touchit.sk
iPhone podvodZdroj: reprofoto Touchit.sk

No a ako sa proti takýmto podvodom na Facebooku brániť? V prvom rade treba mať zdravý sedliacky rozum a primeranú mieru opatrnosti až nedôverčivosti. Najdrahší iPhone, ktorý stojí od 1200 eur vyššie, vám vo výpredaji za päť eur nedá nikto. Treba si všímať aj všetky podozrivé detaily, ako pravopisné chyby či čudné obrázky. No a obzvlášť v pozore treba byť, ak je súčasťou príspevku odkaz vedúci mimo Facebooku. Vždy si skontrolujte URL adresu a nezadávajte svoje osobné údaje, ak ste si nie absolútne istý pravosťou stránky.

Všetko podstatné o tom, ako sa brániť internetovým podvodom, nájdete aj v našom videu na YouTube kanáli Touchit.sk:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.