Problém so službami Facebooku bol na celom svete.

Doplnené (5. 10. 2021 o 7:30)Služby Facebooku už fungujú korektne. Výpadok trval približne 6 hodín a Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger začali opätovne fungovať po polnoci nášho času. Opätovné sfunkčnenie služieb oznámil aj samotný Facebook.

Facebook takisto vydal oficiálne oznámenie, v ktorom vysvetlil dôvod výpadku. Potvrdilo sa, že problém spôsobili konfiguračné zmeny, ktoré vykonali technici Facebooku. Facebook vo svojom vyjadrení uvádza, že:

Naše technické tímy zistili, že zmeny konfigurácie na chrbticových smerovačoch, ktoré koordinujú sieťovú prevádzku medzi našimi dátovými centrami, spôsobili problémy a prerušili túto komunikáciu. Prerušenie sieťovej prevádzky malo kaskádový účinok na spôsob komunikácie našich dátových centier, čím sa naše služby zastavili.

Facebook rovnako potvrdil, že mal technické problémy aj s internými systémami, čo skomplikovalo a predĺžilo proces opravy vzniknutých problémov. K úniku osobných údajov nedošlo.

K výpadku sociálnych sietí sme sa vyjadrili v relácii Teleráno v televízii Markíza:

Doplnené (4. 10. 2021 o 22:25) – Technický riaditeľ Facebooku, Mike Schroepfer, zverejnil na Twitteri krátke ospravedlnenie za aktuálny výpadok. Dôvodom sú bližšie nešpecifikované sieťové problémy a Facebook pracuje na ich odstránení.

Výpadok začal okolo 18:00

Pôvodný článok (4. 10. o 19:15)Pokiaľ vám nefunguje Facebook a jeho služby – komunikácia cez WhatsApp, Messenger a takisto sociálna sieť Instagram, nie ste v tom sami. Výpadok hlásia používatelia na celom svete.

V redakcii sme si všimli problémy po 18-tej hodine slovenského času. Prestalo nám fungovať odosielanie správ cez Messenger a WhatsApp. Takisto sme si všimli nefunkčnosť webovej stránky facebook.com a instagram.com. Pri pokuse o zobrazenie webového rozhrania Facebooku sa zobrazí všeobecná hláška prehliadača, že táto stránka nie je dostupná. Instagram hlási chybu 5xx Server Error.

Na problémy s Facebookom a jeho službami upozorňujú webové stránky na celom svete. Problémy potvrdil aj samotný Facebook prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Dôvod výpadku však nešpecifikoval.

Dôvodom je vraj problém so smerovacím protokolom BGP

Hoci Facebook nedefinoval príčiny výpadku, na webe arstechnica sa objavil článok, ktorý tvrdí, že problémy spôsobil smerovací protokol BGP. Ten prestal fungovať z dôvodu konfiguračných zmien, ktoré vykonávali technici Facebooku. V rámci tohto procesu očividne došlo k neočakávanému problému a jeho výsledkom je znefunkčnenie protokolu BGP.

Keďže BGP nefunguje, prestali fungovať aj DNS servery Facebooku. Tie zabezpečujú to, že keď zadáte do webového prehliadača adresu facebook.com, otvorí sa vám na obrazovke webové rozhranie sociálnej siete. A nefunkčné BGP znamená aj to, že mobilné aplikácie Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger nedokážu komunikovať s aplikačnými servermi Facebooku.

Arstechnica ďalej uvádza, že aby sa problém vyriešil, je potrebný zásah technikov priamo v dátových centrách Facebooku. Technici sa musia dostať fyzicky k routerom a vykonať žiadané zmeny. Nie je však známe, ako dlho tento zásah potrvá.

Situáciu môže skomplikovať aj fakt, že mnohí zamestnanci Facebooku sa nemôžu/nemohli dostať do budovy firmy z dôvodu nefungujúceho systému zamestnaneckých kariet (zdroj: Sheera Frenkel z New York Times). A aby toho nebolo málo, Facebooku nefunguje ani jeho interný systém na prácu a komunikáciu a to vrátane Workplace (zdroj: Ryan Mac z New York Times). V praxi to môže výrazne spomaliť a skomplikovať riešenie vzniknutých problémov.

Výpadky si môžete overiť cez web downdetector

Čakanie na obnovenie fungovania Facebooku a jeho služieb si môžete skrátiť napríklad prečítaním našej recenzie na iPhone 13 Pro. Nájdete ju TU.

Aktuálny, ale aj prípadné budúce výpadky Facebooku a ďalších služieb, si môžete rýchlo skontrolovať prostredníctvom webu downdetector – či už cez globálnu verziu downdetector.com alebo cez jeho slovenskú variáciu downdetector.sk.

Facebook má výpadokZdroj: downdetector
Facebook má výpadok. Na hornom obrázku sú hlásenia ľudí z webu downdetector.com, na spodnom obrázku z jeho slovenskej verzie

Problémy mal aj Twitter

V čase cca 21:20 sa k problémom na internete pridala aj sociálna sieť Twitter. Tá prestala fungovať, na čo upozornili aj používatelia webu downdetector. Problém s Twitterom sme mali tiež my v redakcii. Predpokladáme, že sociálna sieť nezvládla nával používateľov, ktorí ju v dôsledku výpadku Facebook služieb neúmyselne preťažili.

Úsmevné na tom je, že Twitter krátko po výpadku Facebooku zverejnil správu, v ktorej vítal „doslova každého“ na jeho sieti 🙂 Našťastie, výpadok Twitteru bol krátkodobý a po necelej polhodine nám táto sociálna sieť opäť funguje.

Zdroj: Twitter, downdetector, arstechnica, Facebook

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit