Virtuálna realita je na vzostupe, väčšina cenovo kúpiteľných zariadení však používa na zobrazenie obrazu smartfón. Kvalitnejšie VR okuliare ako je napr. HTC Vive sú drahé a tiež vyžadujú pripojenie výkonného počítača v cene cez 1000 USD. To by sa malo v budúcom roku zmeniť.

Nový headset od Facebooku by mal medzeru medzi týmito zariadeniami zaplniť. Pripravované okuliare nepoužívajú smartfón a ani nie sú pripojené k PC. Pôjde o samostatné zariadenie. Budúci rok by sa malo toto zariadenie dostať na trh a bude tvoriť celkom novú kategóriu.

Ako ostatné produkty od Oculus aj nový smartfón bude zameraný na sprostredkovanie zaujímavého zážitky z hier, sledovania videa a sociálnych sietí. Kódové meno tohto produktu je “Pacific,” a má byť kompaktnejšie ako je súčasný Rift a ľahší ako Samsung Gear VR. Výsledný dizajn nie je ešte stanovený, podobne ako funkčná výbava. Celkové zameranie by ale malo byť také, že používatelia by si mali na hlavu nasadiť takéto okuliare napr. vo vlaku či v lietadle a mali mať možnosť ponoriť sa do sledovania filmu alebo do hry. Všetko vo virtuálnej realite.

Pre úplný zážitok sú potrebné špeciálne ovládače. Tie zatiaľ nie sú v prípade Oculusu Rift dostupné

Oculus predstavil svoj prvý prototyp v roku 2010 ešte keď to bol startup pôsobiaci na Kickstarter fondoch. V roku 2014 odkúpil túto firmu Facebook za 2 miliardy USD. Celkový obchod s VR headsetmi je pritom síce stále malý, ale dynamicky rastie. V prvom štvrťroku 2017 sa predalo 2,3 milióna kusov takýchto zariadení. Pripomeňme, že štvrťročne sa predáva 347 milliónov kusov smartfónov. Problémom súčasných VR zariadení je jich neohrabanosť, nedostatočný obsah a pomerne vysoká cena.

To všetko by mala zmeniť druhá generácia takýchto zariadení. Sony ukázalo PlayStation VR a za zhruba 500 USD za kus predalo takmer milión kusov. HTC a Lenovo pripravili zariadenia pre Daydream a teraz pracujú na samostatných zariadeniach, ktoré sa predstavia ešte tento rok. Rovnako nové produkty predstaví aj Samsung Electronics, ktorý používa technológiu od Oculus. To podstatné sa však stane v súvislosti s Apple. iPhone 8 príde s podporou rozšírenej reality, ktorá prepája reálny svet so svetom virtuálnej reality.

Súčasné rozloženie trhu je také, že jednotkou vo VR zariadeniach je Samsung s podielom na trhu 22 %, nasleduje Sony a HTC a štvrté miesto patrí Oculus Rift.

Nové zariadenie pripravované na rok 2018 by malo mať podobné rozhranie ako je to v prípade Samsung Gear VR a malo by sa ovládať pomocou diaľkového ovládača. Oculus pri novom zariadení bude spolupracovať so sieťou dodávateľov pre čínske Xiaomi . Mimo Číny bude mať na sebe logo Oculus, v Číne to bude Xiomi a rozličná bude aj ponuka hier.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.