Nové pravidlá bude uplatňovať kvôli kritike, ktorá sa na túto sociálnu sieť zostruje.

Facebook bude zobrazovať upozornenia používateľom, ktorý by podľa tejto sociálnej siete mohli niekoho poznať a má extrémistické prejavy. Podľa správy CNN Business bude sieť ponúkať odkazy na anti-extrémistické zdroje. Správe sa venoval aj web The Verge.

Hovorca tejto sociálnej siete sa vyjadril pre web The Verge, že bude testovať spôsob, ako poskytnúť rôzne zdroje a spôsoby používateľom, ktorí by mohli prísť do styku s extrémizmom. Na pohľad jasná téma, no v praxi nie vždy tak ľahko rozpoznateľná. S tým súvisí okrem iného aj šírenie zavádzajúcich a nepresných či zámerne skreslených údajov.

Keďže ide o obrovskú sociálnu sieť, vytvárajú sa protipóly a spoločnosť sa zvykne ešte viac polarizovať. To nie je dobré pre spoločnosť, no už vôbec nie pre Facebook ako reklamnú spoločnosť analyzujúcu naše dáta. Verejná mienka o Facebooku bola neraz naštrbená a v minulosti veľké firmy pozastavili inzerovanie na tejto sieti.

Posudzovanie správania nebude jednoduchá úloha, nastúpiť musí strojové učenie a umelá inteligencia. Posudzovať sa budú rôzne oblasti od rasovej nenávisti cez obťažovanie žien alebo potlačovanie ľudských práv.

Facebook čaká ešte dlhá cesta, počas ktorej si vyslúži veľa kritiky. Či už od bežných „neextrémistických“ používateľov alebo tých z radu extrémistov. Každý bude chcieť presadiť svoju slobodu prejavu, faktom ale zostáva, že Facebook nie je vo svojej úplne najzákladnejšej podstate verejný priestor.

Je to priestor súkromnej spoločnosti a tak má právo si o ňom rozhodovať sama. Stále treba zobrať do úvahy aj postupný odliv používateľov na tejto sieti a postupné preferovanie inej, napríklad Instagramu. Avšak Instagram patrí Facebooku, nakoniec teda príjmy na Instagrame zostanú, ako sa vraví, doma.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Facebook chce uspieť v boji proti konšpiračným teóriám

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.