Smartfón, ktorý má mať až 8 rokov podpory, bude ľahšie opraviteľný a ponúkne až 5 aktualizácií Android OS.

Holandská značka, ktorá vyrába udržateľné smartfóny s vymeniteľnou batériou. S touto iniciatívou začali ešte skôr ako vstúpili do platnosti nové nariadenia EÚ o vymeniteľnej batérii používateľom. Svoj najnovší smartfón Fairphone 5 ponúka v rámci predobjednávky za 699 eur. Suma dosahujúca hranice high-end modelov. Je to však dobre vybavený smartfón, čím sa búrajú mýty o tomto type zariadení.

Vo svojej podstate máme mnohí zaužívané si myslieť, že recyklované materiály alebo udržateľnosť vždy znamená nižšiu kvalitu. Tieto predsudky a odhady bývajú oprávnené. V minulosti ste sa mohli pýšiť udržateľným produktom, to ale znamenalo výrazné kompromisy v parametroch. Tu je to inak a k dispozícii bude procesor Qualcomm QCM 6490, 50 Mpx duálny fotoaparát a 90 Hz 6,46“ OLED displej s rozlíšením 2700 × 1224 px.

Samozrejme, ide o 5G smartfón a k dispozícii bude s Dual SIM slotom. Bude pravdepodobne dostupný len v jednej verzii a to 8 + 256 GB s možnosťou rozšírenia úložiska o microSD kartu do 2 TB. Vymeniteľná batéria má 4200 mAh a nabíja sa s podporou 30 W výkonu.

Fairphone sa však vyznačuje najmä softvérovou podporou. Výrobca dáva záruku až 5 rokov na zariadenie a aktualizácie až do roku 2031. To bude zahŕňať aj 5 ďalších verzií Androidu po Android 13. Časti ako batéria ale aj fotoaparáty alebo iné súčasti by mali byť v prípade poruchy ľahko vymeniteľné, keďže výrobca ich vyrobil modulárnym systémom. Nie sú lepené a tak výmenu zvládnete aj v domácich podmienkach.

Zdroj: Fairphone

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.