Podvod vo forme SMS môže vyzerať na pohľad celkom nevinne.

Magazín The Sun informuje o staro-novom type podvodu, ktorý sa šíri cez SMS. Podvodníci rozposielajú správy, ktoré vyzerajú ako omyl. Snahou je získať odpoveď a rozvinúť konverzáciu. Neskôr bude osoba na druhom konci linky od človeka niečo požadovať, často nenásilnou formou. SMS správa sa má vydávať za legitímnu konverzáciu a zároveň vás upútať, hoci nebola pripravená pre vás. Ak na ňu odpoviete, osoba na opačnej strane sa ospravedlní, že ide o omyl, no zároveň bude pokračovať v konverzácii.

Podľa Fox News sa v správach môže nachádzať otázka: „Ahoj, stretneme sa na káve?“. Odpovedanie na túto správu vyvolá ďalšiu reakciu s cieľom nalákať osobu na ďalšiu diskusiu. Na rozdiel od iných správ sa zväčša použije milý a úprimný záujem. Tento raz nejde o vystrašenie osoby, skôr sa cieli na empatiu a snahu pomôcť či rozvinúť istý typ vzťahu.

Po získaní dôvery prichádza na rad dokončenie podvodu a to najčastejšie prosba o peniaze. Tento typ správ sa objavil v minulosti aj na Slovensku, aj keď nešlo možno o podvod vo veľkom meradle. S takto falošnou správou sa môžete stretnúť kedykoľvek.

Môže ísť o nalákanie na falošnú investičnú príležitosť alebo vo finále poslanie linku s nejakou službou či možnosť investovať do kryptomien. Dajte si pozor na tieto podvody, skôr či neskôr príde na peniaze a vtedy už budete vedieť, že pôvodná správa, „omyl“, bol pripravený podvod.

Zdroj: The Sun

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.