Viete, čo je to gimbal?

Ide o príslušenstvo, ktoré zabezpečuje aktívnu stabilizáciu obrazu. V praxi to znamená, že aktívne vyrovnáva akékoľvek nevhodné pohyby, ktoré s kamerou, resp. fotoaparátom robíte počas natáčania videa. Zariadenie Feiyu Tech G4 Plus je gimbal pre smartfóny.

Testované príslušenstvo je kompatibilné so zariadeniami, ktoré majú približne rovnaké rozmery ako iPhone 4 až iPhone 7 Plus. V podstate funguje s 99 % smartfónov, ktoré sú aktuálne dostupné na trhu.

Funkčný v priebehu minúty

Inštalácia, resp. príprava zariadenia na používanie, je jednoduchá. Samotný gimbal obsahuje dve časti – hornú časť, ktorá stabilizuje telefón a spodnú časť, ktorá funguje ako klasický držiak. Spodná časť takisto obsahuje dvojicu 900 mAh batérií a tlačidlo na zapnutie/vypnutie. Na tele nájdete aj jedno ovládacie tlačidlo, pomocou ktorého sa prepínate medzi režimami stabilizácie. K držiaku môžete pripojiť statív, ten však nie je súčasťou balenia.

Spomenuté batérie sú vymeniteľné, v balení sú 4 a rovnako aj nabíjačka na ne. V balení nájdete aj dve závažia. Ku gimbalu pripojíte jedno z nich na základe toho, aký ťažký telefón používate. Priložený manuál v tomto smere obsahuje všetky potrebné informácie a poradí, ako správne umiestniť telefón v gimbale.

Feiyu Tech G4 Plus funguje so zariadeniami o veľkosti iPhonu 4 až iPhonu 7

3 režimy stabilizácie v 3 osách

Po vložení telefónu môžete zariadenie zapnúť, automaticky sa prepne do stabilizovanej podoby. Následne sa môžete prepínať medzi troma režimami stabilizácie. Telefón môže byť stabilizovaný úplne, vtedy automaticky vyrovnáva snahu o naklonenie alebo natočenie gimbalu. Druhý režim stabilizácie umožňuje natočenie – s natočením gimbalu sa natočí aj telefón a aj v tomto prípade sa aplikuje určitá stabilizácia, aby bol pohyb plynulý a bez roztrasenia. V prípade tretieho režimu vám príslušenstvo umožní telefón nakláňať a aj meniť jeho natočenie. Samozrejme, vo všetkých prípadoch sa aplikuje stabilizácia, nakoľko zariadenie je vybavené 3-osovou stabilizáciou obrazu.

Prvý režim sme počas testovania radi používali na zaznamenávanie priamej chôdze. Efektívne to vyzerá, keď idete iba rovno a zachytávate vaše okolie. Obraz je stabilizovaný a aký veľký je rozdiel v tom, či použijete gimbal alebo nie, často závisí od vlastností kamery vo vašom telefóne. V prípade Huawei P9 nám gimbal výrazne pomohol, nakoľko tento telefón nemá zabudovanú stabilizáciu obrazu. Pri testovaní príslušenstva s Xperiou XZ nebol rozdiel až taký veľký, nakoľko novinka od Sony má 5-osovú stabilizáciu obrazu, ktorá výborne funguje práve pri chôdzi. Určitý rozdiel však bolo vidieť, v prospech gimbalu.

Príslušenstvo stabilizuje telefón v troch osiach

Gimbal samotný úžasné videá nevytvorí

Treba si však uvedomiť, že samotný gimbal ako taký sa nepostará o to, aby vaše videá vyzerali úžasne, ako mávnutím čarovného prútika. Príslušenstvo plní svoj účel výborne a video, ktoré natočíte pomocou smartfónu, bude stabilizované. S gimbalom sa však musíte naučiť pracovať. Má určité limity a napr. horizontálne a vertikálne umožňuje maximálne 320° otáčanie. Keď otočíte o väčší uhol, gimbal to už nevyrovná. Skúseným používateľom sa to asi nestane, ale začiatočníci si môžu zle nastaviť gimbal – tak, že na hraničný uhol natrafia hneď pri menšom natočení. Párkrát sa to stalo aj nám a zariadenie malo vtedy problém so stabilizovaním počas krátkej doby, kým sme ho nevrátili do správnej polohy. Chyba však bola v našom používaní.

Gimbal je užitočná pomôcka, ale točiť filmové videá vás nenaučí. Pomôže však so stabilizáciou, aby neboli videá roztrasené

Zariadenie vydrží fungovať na jedno nabitie 2 až 3 hodiny, v balení však máte 4 batérie, takže teoreticky môžete natáčať video 4 až 6 hodín na jedno posedenie bez nabíjania. O aktuálnom stave batérie informuje LED dióda. Hmotnosť gimbalu bez batérií a telefónu je 365 gramov.

Verdikt

Feiyu Tech G4 Plus je užitočné príslušenstvo. Svoju úlohu plní výborne, ale faktom je, že sa musíte s príslušenstvom naučiť správne narábať, aby ste sa vyhli chybám. Samotný gimbal sa nepostará o to, že začnete tvoriť špičkové filmové videá. Výborne pomôže so stabilizáciou, ale zvyšok je na vás. Do úvahy treba brať aj cenu – stojí 259 eur, takže je to príslušenstvo skôr pre náročných používateľov, ktorí to myslia s točením videa naozaj vážne.

Feiyu Tech G4 Plus samozrejme nie je jediný gimbal pre smartfóny na trhu. Svoje zariadenie nedávno predstavila aj spoločnosť DJI. Ich zariadenie Osmo Mobile však stojí takmer o 100 eur viac.

Cena: 259 EUR
Zapožičal: WESTech

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit