1.apríl je deň bláznov. Tento deň sa však spája aj so vznikom spoločnosti Apple. 1. 4. 1976 ju založili Steve Jobs a Steve Wozniak.

O 40 rokov neskôr je Apple jednou z najsilnejších IT firiem na svete a jej kultový status jej môžu závidieť aj konkurenční výrobcovia. Nie vždy tomu tak bolo…

Pozrite si kultovú reklamu na Macintosh, „1984“:

Vznik spoločnosti Apple nebol jednoduchý. Základy firmy sa rodili v garáži Jobsovcov v meste Los Altos. A Apple by možno nikdy nevznikol, ak by sa Wozniak a Jobs nestretli vďaka ich spoločnému priateľovi Billovi Fernandezovi v roku 1971.

Dvaja Stevovia sa vhodne dopĺňali. Wozniak bol inžinier a vyrábal počítače. Jobs sa staral o to, aby dohadoval biznis a produkty predával. Ak ste videli film Jobs s Ashtonom Kutcherom v hlavnej úlohe, potom si pravdepodobne spomínate na scénu, v ktorej prichádza Jobs do lokálneho obchodu s počítačmi The Byte Shop a ponúka na predaj modifikované základné dosky. V podstate išlo o počítač Apple I, avšak zariadenie nemalo v sebe zabudované komponenty ako klávesnicu, monitor alebo skrinku.

Jobs však 16. apríla 1977 predstavil výrazne vylepšený model Apple II a v tomto prípade už môžeme hovoriť, že ide o počítač, ktorý vyhovoval štandardom vtedajšej doby. Išlo o zariadenie, ktoré malo v sebe zabudované všetko potrebné a keď ste si ho kúpili, nemuseli ste dodatočne zháňať už žiadne ďalšie príslušenstvo. Z pohľadu dnešného trhu môžeme tvrdiť, že išlo o All-in-One PC. Mimochodom, Apple II sa v dobe svojho uvedenia predával za 1298 dolárov v konfigurácii so 4 kB operačnou pamäťou a za 2638 dolárov vo verzii so 48 kB RAM. Zaujímavosťou je, že tretia generácia počítača Apple II sa predávala od roku 1983 až do roku 1993, čo je dnes prakticky nepredstaviteľné. Zvlášť, keď berieme do úvahy, že zmeny v konfigurácii a výbave boli iba minoritné.

Zľava Jobs, Sculley a Wozniak. Jobs a Sculley sa nezhodli na smerovaní Applu, čo vyústilo v Jobsov odchod z firmy

Zľava Jobs, Sculley a Wozniak. Jobs a Sculley sa nezhodli na smerovaní Applu, čo vyústilo v Jobsov odchod z firmy

Rok 1985 je z hľadiska histórie spoločnosti dôležitý. Steve Jobs a vtedajší CEO Applu, John Sculley, mali rozdielny pohľad na budúcnosť spoločnosti, čo vyústilo do odchodu Steva Jobsa z jeho vlastnej firmy. Odišiel aj Wozniak, ktorý vyhlásil, že „spoločnosť ide posledných 5 rokov zlým smerom“ a predal väčšinu akcií. Hoci zisky postupne rástli, Apple sa nenachádzal práve v najlepšom postavení. Vráťme sa ešte k nezhode medzi Jobsom a Sculleym. Jobs presadzoval uzavretú architektúru a počítače Macintosh chcel prezentovať ako alternatívu k počítačom od IBM pre podniky. Sculley bol fanúšikom otvorenej architektúry, s IBM nechcel priamo súperiť a preto definoval ako primárny trh využitie Apple počítačov v školstve, malých firmách a bežných domácnostiach. Ktovie, ako by sa obaja zatvárili, ak by mali stroj času a pozreli by sa do roku 2014, kde sú IBM a Apple veľkými partnermi a spoločne ponúkajú mobilné služby a produkty vo firemnej sfére… a Apple produkty majú stále uzavretý systém, čo je ich najväčšia výhoda. Aj keď, nie každý bude s týmto tvrdením súhlasiť.

Apple zarábal peniaze aj bez Jobsa. Spoločnosť naďalej predávala svoje počítače a fungovala navonok dobre. Faktom však je, že v roku 1993 vykázala čistý zisk „iba“ 87 miliónov dolárov, čo bol reálne najslabší výsledok od roku 1985.

Rok 1996 bol pre Apple zlomový. Práve vtedy zvažovala spoločnosť General Electric akvizíciu Applu. Nákup by stál iba 2 miliardy dolárov a vtedajší CEO Applu, Michael Spindler, doslova prosil, aby sa obchod uskutočnil. Jeho firma sa v tej dobe nachádzal v ťažkostiach, takže akvizícia bola jedným zo spôsobov, ako vyriešiť problémy. General Electric nakoniec Apple nekúpil. Dôvod bol ten, že spoločnosť nemala využitie pre technológie od Applu, nevedela ich zakomponovať do svojho biznisu. Jabĺčková firma teda pokračovala vlastnou cestou a ešte v ten istý rok kúpila spoločnosť NeXT, ktorej vlastníkom bol Steve Jobs. Súčasťou akvizície bol aj operačný systém NeXTstep. Táto platforma sa stala základom operačného systému OS X a akvizícia znamenala aj návrat Steva Jobsa do jeho firmy. Dnes je zrejmé, že z dlhodobého hľadiska išlo o správne rozhodnutie. Jobs riadil firmu až do roku 2011. Nakoniec odstúpil zo zdravotných problémov.

Steve Jobs predstavuje prvý iPhone. Ktovie, či vtedy tušil, aký veľký dopad bude mať toto zariadenie nielen na trh s telefónmi

Steve Jobs predstavuje prvý iPhone. Ktovie, či vtedy tušil, aký veľký dopad bude mať toto zariadenie nielen na trh s telefónmi

Je zrejmé, že posledných 15 rokov spoločnosti sa nesie v znamení „i“ zariadení. Apple predstavil v októbri 2001 svoj prvý iPod a v roku 2003 spustil digitálny obchod iTunes. V roku 2007 sme sa dočkali uvedenia prvého iPhonu a tablet iPad bol predstavený v roku 2010. Medzičasom sa na trhu objavilo viacero MacBookov, vrátane ultratenkého MacBooku Air v roku 2008. Intel predstavil označenie ultrabook, ktorý definuje Windows notebooky s podobným dizajnom, až o 3 roky neskôr. Za zmienku stojí aj najnovší MacBook z minulého roka, ktorý má vo výbave iba jeden USB-C port a žiadne ďalšie konektory. Apple zatiaľ nemá konvertibilné zariadenia, trend vidí v bezdrôtovej budúcnosti, v ktorej si naozaj vystačíme iba s jedným USB portom.

Bude však zaujímavé sledovať, ako sa bude trh vyvíjať počas nasledujúcich rokov. Pri pohľade na zisky spoločnosti, Apple si užíva posledných 10 rokov a ide o najúspešnejšie obdobie v histórii spoločnosti. Apple je fenomén, kult, ktorý ako jediný núti ľudí stáť dlhé hodiny pred zahájením predaja nových produktov. V redakcii sa však nemôžeme zbaviť dojmu, že Apple už nie je natoľko dominantný a revolučný, ako tomu bolo pred pár rokmi. iPhony sú vynikajúce zariadenia, ale ich technologický náskok dokážu konkurenti zmazať v priebehu polroka a niekedy aj skôr. Samozrejme, stále je tu pohodlie používania operačného systému a celého ekosystému, na čo nedajú mnohí dopustiť.

 

Čo znamená „i“ v názve Apple zariadení?

„i“ sa prvýkrát objavilo v názve iMac v roku 1998. Apple ho používa dodnes

„i“ sa prvýkrát objavilo v názve iMac v roku 1998. Apple ho používa dodnes

Písmeno „i“ sa nachádza v názve produktov spoločnosti Apple už od roku 1998. Vtedy sa dostal na trh iMac, neskôr prišli iPod, iTunes, iPhone a iPad. Steve Jobs v roku 1998 vysvetlil názov iMacu nasledovne: „iMac je spojením nadšenia z internetu a jednoduchosti Macintosha“. Apple okrem toho definuje písmeno „i“ aj ďalšími výrazmi. Okrem internetu je to individualita, inštruovanie, informovanosť a inšpirácia. Počas predstavenia iPhonu v roku 2007 bolo písmeno „i“ definované aj ako internetová komunikácia.

 

iPhone je najvýznamnejšie zariadenie všetkých čias

 Prvý model iPhonu z roku 2007

Prvý model iPhonu z roku 2007

Americký týždenník TIME vydal zoznam 50 najvýznamnejších zariadení (Best gadget) všetkých čias. V prvej desiatke nájdete sexuálnu pomôcku pre ženy, iPod, kameru Kodak Brownie, tranzistorové rádio, počítač od IBM a Applu, walkman a televízor od Sony. Na prvom mieste je iPhone a TIME svoje rozhodnutie obhajuje tvrdením, že hoci smartfóny technicky existovali už pred telefónom od Applu, žiadne zariadenie nebolo tak používateľsky dostupné a nádherné ako iPhone. Faktom je, že iPhone sa výrazne podpísal pod revolúciu (nielen mobilných) aplikácií a hoci v priamom porovnaní s Nokiou N95 zaostával v roku 2007 v mnohých funkciách, dôraz na pohodlie používateľa (aj na úkor funkcií) sa ukázal byť správny. Stačí sa pozrieť, kde je dnes Apple a kde Nokia.

Stručná história spoločnosti Apple

1971 – Steve Jobs a Steve Wozniak sa zoznámili

1976 – 1. apríla je založená spoločnosť Apple

1977 – 16. apríla je oficiálne predstavený počítač Apple II

1980 – Uvedenie počítača Apple III

1984 – Televízna reklama „1984“ oznamuje počítač Macintosh. Z dnešného pohľadu kultovú reklamu režíroval Ridley Scott a bola odvysielaná počas Super Bowlu

1985 – Steve Jobs odchádza zo spoločnosti Apple

1993 – Počítač Apple IIe sa prestáva vyrábať, na trhu bol od roku 1983

1996 – Apple je skoro kúpený firmou General Electric. K obchodu nedôjde. Apple v ten istý rok kupuje firmu NeXT, ktorej majiteľom je Steve Jobs

1997 – Steve Jobs opäť nastupuje na pozíciu CEO spoločnosti Apple a vo funkcii pretrváva až do roku 2011

1998 – Oznámenie prvého iMacu

2001 – Predstavenie operačného systému Mac OS X, ktorý vznikol z platformy NeXTstep. Uvedenie prvého iPodu

2003 – Spustenie obchodu iTunes

2006 – Na trh prichádza prvý MacBook a Apple TV

2007 – Začiatok éry iPhonov

2008 – Oznámenie prvého MacBooku Air

2010 – Predstavenie iPadu

2011 – Smrť Steva Jobsa, novým CEO sa stáva ním odporúčaný Tim Cook

2015 – Hodinky Apple Watch a nový MacBook s iba jedným konektorom, portom USB-C

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit