Užitočná funkcia, ktorá pomôže pri vašom nakupovaní, nebude potrebovať špeciálne rozšírenie.

Mozilla sa chystá do svojho prehliadača Firefox použiť technológiu z webu Fakespot, ktorý kúpila v tomto roku. Webová služba za pomoci umelej inteligencie cieli na hodnotenia a recenzie produktov. Má odhaliť falošné recenzie, ktoré podporujú predaj určitých produktov. Táto webová služba je známa už niekoľko rokov, no v súčasnosti stále funguje len pre najznámejšie americké nákupné servery. Ide napríklad o Amazon, eBay, Walmart, Best Buy či Shopify. Doplnok sa dá používať už teraz ako rozšírenie prehliadačov ChromeSafari.

Napriek menšiemu objemu podporovaných obchodov pôjde o užitočný doplnok, ktorý budú mať používatelia tohto prehliadača priamo v ňom. Bude fungovať na základe automatického rozpoznávania a stránky, na ktorej sa pohybujete. Do toho treba zahrnúť aj podporu pre konkrétne eshopy. Falošné recenzie napríklad na slovenských alebo českých eshopoch prostredníctvom AI v službe Fakespot zatiaľ neviete odhaliť. Cieľom je priniesť používateľovi správu o tom, či sú dané recenzie dôveryhodné alebo nie.

hotnotenie falosnej alebo prave recenzie na produkt na webe fakespotZdroj: TOUCHIT

Webová služba na základe porovnávania vzoriek analyzuje texty na rôznych serveroch a zisťuje, či už neboli použité inde. Do takéhoto hodnotenia sa započítavajú aj gramatické chyby, alebo napríklad lokalita, z ktorých sú vedené účty pridávajúce hodnotenia produktov. Tieto mechanizmy by mali rozlíšiť, či ide o falošnú alebo legitímnu recenziu alebo hodnotenie. Podľa tohto prieskumu sa približne 82 % používateľov v minulom roku stretlo s falošnou recenziou.

Postup sa dá vyskúšať aj pre konkrétny produkt. Stačí, aby sa nachádzal na podporovanom eshope. Vyberiete link, ktorý vedie ku konkrétnemu produktu a skopírujete do textového poľa na tomto webe. Verzia prehlaidača určená pre počítače bude toto hodnotenie zobrazovať na samostatnom paneli, pričom sa bude dať vypnúť a zapínať špecializovaným tlačidlom. Na smartfónoch s Androidom a iOS sa hodnotenie recenzie zobrazí po ťuknutí na riadok s adresou.

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.