Firefox objavil chybu z YouTube prehrávania, čím zníži systémové nároky.

Bola odhalená a zapracovaná v rámci nočných zostavení prehliadača Firefox. Znamená to, že do finálnej verzie sa dostane neskôr. Správu o nadmernom spotrebovaní zdrojov uverejnila Mozilla na svojom Twitteri. Podľa dostupných informácií ide o chybu v prekrývaní videa vysielaného cez spomínanú streamovaciu službu. To ovplyvňovalo nielen výkon ale aj spotrebu počítačov.

Kuriozitou môže byť fakt, že chyba sa prejavila pri prehrávaní videa, ktoré nie je zobrazené na celej obrazovke. Opravou chyby chcú dosiahnuť 25 % úsporu energie. Bežne sa totiž môžete stretnúť s tým, že video je spomalené práve pri prehrávaní na celej obrazovke. Akonáhle ho roztiahnete na takmer celú obrazovku ale stále v okne, nijako sa obraz nespomalí. Funkciu, ktorá prinesie úsporu Firefoxu chce Mozilla zapracovať aj pre verziu na macOS.

S chybou v režime prehrávania na celú obrazovku sa môžete stretnúť vtedy, ak vypnete hardvérové urýchľovanie grafiky. Štandardne je zapnuté, no to má ale za následok vyššiu spotrebu energie, najmä na počítačoch s vlastnou grafickou kartou. Nie je nijak dramatická, no samostatný grafický čip má vyššiu spotrebu, ako pri integrovanej grafike aj pri menej náročnom využití. Niektoré naše pozorovania potvrdili tento problém aj pri herných počítačoch, ktoré zvládnu spustiť najnovšie hry, no s videom v celoobrazovkom režime mali problém.

Táto chyba ale nemá vplyv na vyššie popisovaný problém. Ak máte podobný problém v režime celej obrazovky, skontrolujte nastavenia prehliadača v oblasti HW urýchľovania.

Zdroj: Firefox @ X

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.