Používatelia iOS zariadení môžu bežnú domácnosť teraz veľmi jednoducho premeniť na inteligentnú. Stačí nato použiť natívnu aplikáciu domácnosť (Apple HomeKit) a ľubovoľné kompatibilné zariadenia. Tento systém sme testovali, funguje dobre a viac ste sa o ňom mohli dočítať v septembrovom vydaní TOUCHIT. V rámci testu sme používali niekoľko základných zariadení od spoločnosti Fibaro, ktorá toho však ponúka pre Apple HomeKit omnoho viac.

Fibaro Single Switch jednoducho a pohodlne ovládate z natívnej aplikácie Domácnosť

Zariadení, ktoré komunikujú s HomeKit je neúrekom, ale stále nám chýbalo také, s ktorým by sa stala takto ovládaná domácnosť skutočne inteligentnou, pričom nepôjde iba o senzory a doplnkové svietidlá. Čo doposiaľ nebolo možné, je totiž ovládanie pôvodnej elektroinštalácie, a to je najdôležitejšou súčasťou automatizácie.

Tu prichádza na rad horúca novinka, ktorú máme na slovenskom trhu ako prví – Fibaro Single Switch. Toto relé je v princípe úplne bežné, avšak komunikuje s Apple HomeKit a umožní ovládať pôvodnú elektroinštaláciu cez HomeKit. Relé môžete pripojiť do vypínača alebo zásuvky a ovládať tak množstvo zariadení v domácnosti, čo doposiaľ nebolo možné. Už nebudete potrebovať niekoľko inteligentných žiaroviek, nakoľko aj tie pôvodné („hlúpe“) budete môcť jednoducho ovládať. Relé slúži aj ako merač spotreby elektrickej energie, pričom vždy viete, koľko jej dané zariadenie spotrebuje. Samozrejmosťou je zachovanie pôvodnej funkčnosti vypínača.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Inštaláciu relé odporúčame iba zručnejším používateľom, ideálne elektrikárovi, nakoľko je potrebný zásah do 230 V siete, čo môže spôsobiť vážne zranenia. Samotný modul je kompaktný a mal by sa vojsť do útrob bežných elektrikárskych krabíc pre vypínače alebo zásuvky.

Fibaro Single Switch bude mať podstatný vplyv na používanie Apple HomeKit. Týmto produktom sa HomeKit posunul na vyššiu úroveň smarthome riešení, nakoľko umožní ovládať zariadenia v pôvodnej elektroinštalácii a vytvárať tak zaujímavejšie zautomatizované procesy. Táto novinka by mala zaujať aj takých používateľov, ktorí doposiaľ nepovažovali HomeKit za využiteľný, pričom Apple ekosystém aktívne používajú.

Pokročilí používatelia dokážu toto relé využiť aj nadštandardne. V kombinácii so správnymi stykačmi, posilňovacími relé alebo prevodníkmi, je možné Single Switch použiť prakticky na čokoľvek. Môžete ovládať zavlažovanie, podlahové kúrenie, garážovú bránu, kotol, riadenie rekuperácie, ovládanie niektorých druhov žalúzií, automatické vypínanie čerpadiel a pod.

Nevýhodou je zatiaľ iba to, že ak chcete ovládať HomeKit mimo domova, resp. dosahu Bluetooth, potrebujete mať v domácnosti jeden iPad alebo Apple TV, ktorá bude slúžiť ako riadiaca jednotka na vzdialený prístup k vašej domácnosti. Z pohľadu funkčnosti sa nič podstatné nemení a HomeKit zostáva stále jednoduchým a dobre dostupným riešením pre domácu automatizáciu, s možnosťou ovládania pomocou hlasovej asistentky Siri.

Zapožičal: www.homesystem.sk
Cena: 76 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE