Fanúšikovské verzie Windows bývajú úspešné, sú však len na YouTube a reálne sa nedajú použiť.

Takým prípadom je aj najnovší počin z dielne tvorcu AR 4789, ktorý ukazuje, ako by mohol vyzerať Windows 12.1. YouTubový kanál tohto tvorcu obsahuje verzie operačných systémov, ktoré predstavil v minulosti a takisto išlo o fanúšikovské spracovanie.

Medzi inými to boli napríklad Windows XP, Windows 7 alebo verzia 10. Autor sám upozorňuje, že ide o vizuálne spracovanie a systém sa reálne nedá stiahnuť vo forme ISO obrazu určeného na inštaláciu.

windows 12_1 fikciaZdroj: AR 4789 / YouTube

Video sa najnovšou fiktívnou verziou operačného systému od Microsoftu aj tentoraz ukazuje jeho kompletný proces od inštalácie až po ukážku rozhrania. Ako obvykle, aj tentoraz vyzerá veľmi dobre a je plné animácií. Nepôsobia vôbec rušivo a sú veľmi plynulé. Takto plynulé animácie môžete zažiť aj na najvýkonnejších počítačoch v reálnom systéme, no grafická ukážka má jednoznačne navrch.

Video obsahuje ukážku ponuky Štart ako aj priehľadné okno Prieskumníka a nový spôsob zobrazovania detailov súbore. Hlavné informácie obrázka sú zobrazené prostredníctvom dlaždíc a takto prehľadné informácie by sme prijali aj v aktuálnej verzii systému Windows 11.

macOS + Linux = Windows

Mix funkcií medzi viacerými operačnými systémami súčasnosti je vidieť aj na v pridaní špeciálneho panela určeného na vyhľadávanie a spúšťanie systémových udalostí. Ponuka Štart má malý plávajúci panel, pričom horný panel pôsobí ako panel úloh alebo panel menu pre aplikácie. Stav batérie alebo udalostí systému môžete zistiť práve fúknutím na ikony, ktoré sú usporiadané hore.

Aj keby Microsoft s niečím takýmto prišiel a vyzeralo by to vizuálne tak prívetivo ako v tomto videu, vyvolalo by to veľkú vlnu odporu. Používatelia sú totiž zvyknutí, že väčšinu toho, čo potrebujú, majú umiestnené v spodnej časti na Paneli úloh. Ten stále kombinuje panel na zobrazenie spustených aplikácií alebo ich zástupcov s oblasťou na zobrazenie systémových ikon. Aj tu je rozdiel oproti niektorým distribúciám Linuxu.

Zdroj: AR 4789

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.