Vychádza z Windows 11 a posúva ho na vyššiu grafickú úroveň.

Na YouTube s kontom AR 4789 sa objavila informácia o novom vizuálnom návrhu systému Windows. Dostal označenie 13 a v minulosti ste mohli vidieť aj Windows 12. Vo všetkých prípadoch ide o grafický návrh, ktorý je na úrovni fikcie a nedá sa nainštalovať. Podľa informácií z Microsoftu bude tento rok uvoľnená verzia Windows 11 24H2.

Windows 13 ako grafický návrh ukazuje systém od začiatku inštalácie až po najdôležitejšie prvky v systéme. Vzhľadom na plány Microsoftu je predpoklad, že v nasledujúcich rokoch sa skutočný systém priblíži tomuto návrhu. Najmä v oblasti priehľadnosti prvkov. Na návrhu je vidieť, že sa autor inšpiroval mobilnými OS a ponúka ukážku svetlej a tmavej témy. Viacero prvkov pôsobí ako plávajúce panely a tlačidlá.

Niektoré vlastnosti tejto fikcie sa dajú cez špecializovaný nástroj ViveTool na Insiderskej verzii vyskúšať. Aj vo Windows 11 sa dá premeniť Panel úloh na plávajúci tak, aby boli oddelené segmenty hlavnej časti a oznamovacej časti (ikony a hodiny vpravo). Video ukazuje rôzne nastavenia a aplikácie v systéme:

Zdroj: AR 4789

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.