Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počas finále sezóny MotoGP™ 2023 v španielskej Valencii predstavila divízia BMW M GmbH nový model BMW XM Label Red Safety Car pre sezónu 2024 pretekov MotoGP™.  BMW XM Label Red (kombinovaná spotreba paliva: 2,0 – 1,6 l/100 km; kombinovaná spotreba elektrickej energie: 33,5 – 32,5 kWh/100 km; kombinované emisie CO₂: 45 – 35 g/km podľa cyklu WLTP; údaje podľa cyklu NEDC: –).

Vysoký výkon na pretekárskej dráhe: BMW XM Label Red Safety Car

V budúcej sezóne bude model BMW XM Label Red hrať hlavnú úlohu aj na okruhoch: ako nové bezpečnostné vozidlo MotoGP™ Safety Car. Bude to prvýkrát, keď pole na vrchole motocyklových pretekov povedie vysoko výkonné vozidlo s elektrickým pohonom. Ezpeleta, generálny riaditeľ spoločnosti Dorna a generálny riaditeľ divízie BMW M van Meel oficiálne predstavili vozidlo BMW XM Label Red Safety Car počas finále sezóny vo Valencii. Nové bezpečnostné vozidlo sa prvýkrát predstaví v úvodnom kole sezóny 2024, ktoré sa uskutoční v marci v Katare.

„Divízia BMW M GmbH vstúpi v roku 2024 do svojej 26. sezóny v úlohe Official Car of MotoGP. Spoločnosť si vždy dávala za úlohu využívať svoje technické inovácie, aby pomohla zaistiť bezpečnosť na pretekárskej dráhe,“ povedal Ezpeleta. „Vozidlo BMW XM Label Red Safety Car predstavuje ďalší skutočný vrchol vo flotile vysoko výkonných automobilov používaných v MotoGP. Už sa tešíme, keď ho uvidíme na trati v Katare.“

„Je to logický krok pre najvýkonnejší automobil BMW M, aký sme kedy predstavili – aby sa stal novým hlavným členom našej flotily bezpečnostných vozidiel v MotoGP,“ povedal van Meel. „Prvé bezpečnostné vozidlo MotoGP Safety Car s elektrickým pohonom predstavuje jasný dôkaz nášho úsilia o nové technológie zamerané na budúcnosť. V modeli BMW XM Label Red generuje motor V8 a elektromotor integrovaný v 8-stupňovej prevodovke M Steptronic celkový výkon 550 kW (748 k). Tento mimoriadne výkonný pohon a vynikajúca dynamika jazdy vo všetkých situáciách robia z modelu BMW XM Label Red dokonalý základ pre bezpečnostné vozidlo MotoGP Safety Car.

Vozidlo BMW XM Label Red dostalo pre svoje pôsobenie na pretekárskej dráhe s MotoGP™ viacero rôznych bezpečnostných prvkov. Zahŕňajú prídavné blikajúce svetlá vpredu, bezpečnostnú strešnú rampu, predný splitter, sedadlá Recaro, šesťbodové pretekárske bezpečnostné pásy a hasiaci prístroj. Keď sa v marci 2024 prvýkrát objaví nový model BMW XM Label Red MotoGP™ Safety Car, bude mať typický vzhľad BMW M.

BMW M Award: Najvýkonnejšie vozidlo BMW M pre najrýchlejšieho v kvalifikáciách

Vo svojom 25. ročníku v úlohe Official Car MotoGP™ poskytla divízia BMW M GmbH opäť mimoriadny vrchol v podobe ceny pre víťaza hodnotenia BMW M Award, ktorým sa stal model BMW XM Label Red. Stelesňuje extrovertný životný štýl a vášeň pre absolútne špičkový výkon. Vozidlo BMW XM Label Red kombinuje systém M HYBRID so zvýšeným výkonom, vďaka čomu sa stáva najvýkonnejším automobilom, aký kedy vytvorila divízia BMW M, obohateným o individuálne dizajnové akcenty. V súlade s tradíciou po záverečnej kvalifikácii sezóny odovzdali víťazovi vozidlo Carmelo Ezpeleta, generálny riaditeľ spoločnosti Dorna Sports, držiteľa práv na MotoGP™ a Franciscus van Meel, generálny riaditeľ divízie BMW M GmbH. Tento rok sa cena BMW M Award už 21. raz udeľovala najrýchlejšiemu jazdcovi v kvalifikáciách počas celej sezóny pretekov MotoGP™. Tohtoročný víťaz sa do exkluzívneho zoznamu zapísal už druhýkrát za sebou.

Víťazom ceny BMW M Award 2023 sa rovnako ako minulý rok stal Francesco Pecco Bagnaia. Jazdcovi tímu Ducati sa v tejto sezóne v kvalifikáciách darilo obzvlášť pôsobivo. Bagnaia neustále dosahoval najlepšie výsledky v kvalifikáciách a vďaka tomu dosiahol svoje druhé víťazstvo v hodnotení BMW M Award už na Veľkej cene Thajska, tri podujatia pred koncom sezóny. V priebehu sezóny si Bagnaia zabezpečil sedem pole position a ďalších osemkrát štartoval z prvého radu štartového roštu. Celkovo nazbieral v hodnotení BMW M Award 369 bodov, o 93 viac ako jeho najbližší súper Jorge Martín.

„Gratulujem Peccovi Bagnaiovi! Jeho rýchlosť v kvalifikáciách bola v tejto sezóne obzvlášť pôsobivá,“ povedal van Meel, generálny riaditeľ divízie BMW M, počas ceremoniálu. „Skutočnosť, že tento rok  získal cenu BMW M Award už pred koncom sezóny, hovorí sama za seba. Rešpekt! Sme radi, že môžeme oceniť tohto špičkového jazdca naším špičkovým modelom a sme si istí, že si s BMW XM Label Red užije veľa zábavy. Jeho druhé víťazstvo v rade znamená, že Pecco sa teraz pridal do zoznamu veľkých mien, ktoré viacnásobne získali cenu BMW M Award. Patrí sem aj legenda MotoGP Valentino Rossi, ktorý získal cenu BMW M Awards trikrát a dnes je veľmi úspešný na štyroch kolesách ako továrenský jazdec BMW M v pretekárskych automobiloch BMW M GT3.

„Pecco Bagnaia, vitaj späť na slávnostnom odovzdávaní cien BMW M Award a prajem všetko najlepšie k druhému víťazstvu v rade,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Dorna Sports Ezpeleta. „Pecco v tejto sezóne pravidelne dosahoval najlepšie časy v kvalifikáciách, a preto si toto ocenenie viac než zaslúžil. Chceli by sme sa poďakovať nášmu blízkemu partnerovi, divízii BMW M. Týmto vytúženým ocenením vyzdvihli výkony našich jazdcov v kvalifikácii už 21. raz. Vozidlo BMW XM Red Label plynule pokračuje v slede úchvatných prémiových vozidiel a dúfam, že Pecco si svoj nový vysoko výkonný automobil naozaj užije.“

„Prvé víťazstvo v hodnotení BMW M Award v minulom roku bolo fantastické. Vtedy som si hneď dal za cieľ zopakovať tento úspech aj v tejto sezóne,“ povedal Bagnaia. „Som nadšený, že sa mi to skutočne podarilo. Aj keď to tento rok môže vyzerať, akoby to bola prechádzka ružovou záhradou, nebolo to tak. Každá kvalifikácia bola mimoriadne náročná. Preto som hrdý, že som sa opäť dostal na vrchol. Chcel by som sa poďakovať divízii BMW M za toto fantastické ocenenie. Sľubujem, že urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som v budúcom roku opäť vyhral BMW M Award!“

Viac informácií o BMW M GmbH a aktivitách spoločnosti v rámci pôsobenia v úlohe Official Car of MotoGP™ nájdete na: www.bmw-m.com

EMISIE A SPOTREBA CO2

*BMW XM Label Red: kombinovaná spotreba paliva: 2,0 – 1,6 l/100 km; kombinovaná spotreba elektrickej energie: 33,5 – 32,5 kWh/100 km; kombinované emisie CO₂: 45 – 35 g/km podľa cyklu WLTP; údaje podľa cyklu NEDC: –.

Značky: