Pre prehliadač je táto verzia veľkým posunom vpred.

Hoci je prehliadač od spoločnosti Mozilla starší, až teraz dobieha konkurenčný Google Chrome, ktorý svoje 100. vydanie už má za sebou. Mozilla sa s prehliadačom Firefox príliš neponáhľa a až teraz uvádza niekoľko praktických funkcií, ktorými poteší množstvo používateľov.

Prehľadná história

Firefox 100 začína byť dostupný pre systémy Android a iOS, pričom pre ne do histórie prehliadania prináša niekoľko malých, ale vítaných zmien. Tieto zmeny používatelia ocenia po dlhšom čase používania, pretože história je zoskupená do priečinkov podľa tém, o ktoré mali počas prehliadania záujem. V smartfóne je teraz možné vyhľadávať celej v histórii aj pomocou kľúčových slov. 

Spoločnosť Mozilla pri tejto funkcii prízvukovala, že žiadne údaje sa počas analýzy histórie nezhromažďujú, čím je zachované súkromie používateľov. Jednou z funkcií, ktorú nám teraz Mozilla pripomenula, je aj presunutie neaktívnych kariet na pozadie. Okrem Androidu sa táto funkcia dostáva už aj do iOS.

Zabezpečený režim pre Android

Prísny režim HTTPS je v prehliadači Firefox samozrejmý. Tak, ako napovedá jeho názov, umožňuje pripojenie len k zabezpečeným webovým stránkam HTTPS. Hoci sa Firefox pripája cez HTTPS vždy, keď je to možné, v prípade webových stránok HTTP sa stále predvolene používa nezabezpečený protokol. 

Funkcia je v najnovšej verzii prehliadača zapnutá automaticky. Prehliadač bude používateľa v prípade, že chce otvoriť HTTP stránku informovať o rizikách a vyzve ho, aby danú webovú stránku nenavštevoval. 

Nové tapety

Mozilla pre Firefox 100 pripravila dve nové tapety s názvami „Beach vibes“ a „Twilight hills„. Medzi všetkými dostupnými tapetami je možné v mobilnej verzii prehliadača prepínať stlačením loga Firefox v hornej časti domovskej obrazovky. Zatiaľ si však nemôžete vybrať vlastnú tapetu a musíte sa uspokojiť iba s predvolenou ponukou.

Hoci je Firefox vyspelým prehliadačom, v jeho stabilnej verzii stále chýba plná podpora doplnkov. Tú nájdete iba vo verzii Firefox Nightly. 

Firefox 100 začína byť v systéme Android dostupný v Obchode Play. Aktualizáciu si môžete stiahnuť aj z obchodu APK Mirror. Verzia pre iOS bude dostupná koncom tohto týždňa.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.