Významná verzia s viacerými viditeľnými vylepšeniami.

Firefox 91 prináša nové aj citeľne zlepšené funkcie, o ktorých informuje priamo na svojej stránke. Hlavnou novinkou je funkcia v originály nazvaná ako Total Cookie Protection. Má teraz vylepšenú logiku na prevenciu pred sledovacími mechanizmami stránok a sledovaním používateľa. Na tomto si prehliadač zakladá a ako prvý prišiel s funkčným mechanizmom ako ochrániť používateľa pred sledovaním krížom-krážom cez internet (cross-site cookies).

Verzia 91 ďalej zjednodušuje prihlasovanie tzv. Windows single sign-on na prihlásenie sa s vaším profilom vo Windows a účtami naviazanými na prácu alebo školské účty v počítači. Pre tých z vás, ktorí si radi tlačíte webové stránky, je možnosť tlačiť priamo v zjednodušenom zobrazení. To je režim, ktorý poznáte ako režim na čítanie a odfiltruje všetok zbytočný obsah a ponechá len hlavný text na stránke.

V oblasti bezpečnosti je tu aj vynucovanie spojení cez https. Stránky, ktoré nebudú mať šifrovaný prenos, budú odmietnuté a zobrazí sa hlásenie o riziku. Na stránku sa bude dať dostať aj naďalej, avšak budete na riziko nezabezpečeného spojenia výrazne upozornený. Prepínanie okien, ktorých návrhy vidíte v adresnom riadku po kliknutí doňho, sa teraz zobrazuje aj v režime súkromného prehliadania.

firefox settings
Jednotné prihlasovanie vo Windows je dostupné aj v prehliadači Firefox. Štandardne nie je aktivovaná

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.