Vzhľadom na situáciu vo svete, prehliadače zostávajú pri podpore starých verzií protokolov TLS .

Ide o verzie TLS 1.0 a TLS 1.1. Mozilla už tieto protokoly vypustila z jednej zo svojich verzií prehliadača. Teraz ich sprístupňuje naspäť. Protokol Transport Layer Security slúži na bezpečnú komunikáciu prehliadača a tým, že mnoho používateľov pracuje z domu, potrebuje istotu podpory týchto verzií.

To aj vzhľadom na štátne inštitúcie po celom svete, ktoré ešte nemajú zapracovanú implementáciu verzie TLS 1.2. Microsoft svoj postup komentuje na vlastnom blogu Windows Blog.

Predĺženie času, po ktorý budú prehliadače staré a zraniteľné verzie podporovať, ohlásilo viacero vývojárov internetových browserov. Firefox bude mať tieto staré protokoly sprístupnené vo verzii 74 a 75 Beta na diaľku. Prehliadač by to mal spraviť automaticky.

mozilla firefox

Microsoft hovorí o tom, že vo svojom prehliadači Edge s jadrom Chromium ich neodstaví skôr ako v júli 2020. V prehliadačoch Internet Explorer 11 a Edge s jadrom EdgeHTML budú fungovať do 8. septembra. To by mal byť podľa doterajších správ ich finálny dátum. Potom nastane odstavenie. Tieto prehliadače nechce Microsoft veľmi podporovať.

Životný cyklus Edge (EdgeHTML) ešte bude trvať, keďže Edge na báze Chromium ho nahradí neskôr počas viacerých aktualizácií vo Windows. IE 11 je však starý prehliadač a firma do neho nechce dávať viac energie ako musí. Navyše sa zbaví jedného z možných rizík zraniteľnosti, práve odstavením starých protokolov.

Zdroj: ghacks.net, Windows Blog

Prečítajte si aj:

Microsoft Edge bude synchronizovať aj rozšírenia

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.