Sťahovanie prehliadača Firefox používa jednoznačný identifikátor, ktorým si mapuje inštalácie a používanie.

Vždy, keď si stiahnete prehliadač do počítača vo forme jeho inštalačného súboru, bude mať samostatný identifikátor, ktorý Mozilla nazýva dltoken. Takto si výrobca kontroluje, keď sa prehliadač stiahne a zároveň, keď sa použije. Sú to totiž dve rozdielne veci. Správu o činnosti Mozilly a ich spôsobu telemetrie priniesol web ghacks.net.

Zobrazenie hashu ako identifikátora. Firefox má unikátne, Chrome zatiaľ rovnaké

Mozilla vo svojich dokumentoch uvádza, že tieto údaje im umožnia korelovať telemetrické ID s tokenmi na sťahovanie a ID od Google Analytics. Ich vysvetlenie je zároveň v zmysle, prečo je vidieť toľko inštalácií za deň ale nie priamo stiahnutí. Telemetria je dobrovoľná a toto nevrhá dobré svetlo na Mozillu a samotný prehliadač Firefox. Najmä ak sa opýtame, ako si vypnete telemetriu inštalačného súboru ešte pred jeho stiahnutím.

Používatelia si tento dltoken vo forme hashu vedia preveriť aj sami prostredníctvom HEX editora. Stačí porovnať viacero stiahnutí inštalačných súborov.

Identifikátora sa dá zbaviť a to tak, že stiahnete inštalačný súbor iného zdroja ako stránok Mozilly. Napríklad z českého servera Stahuj alebo Slunečnice. Aby nedošlo k omylu. Aj tieto súbory majú identifikátor. Bude ale vždy ten istý, keďže na serveroch sa nachádza jedna kópia súboru. V tejto súvislosti ešte uvádzame, že kontrola prehliadača Chrome neukázala podobné praktiky a zakaždým boli pri kontrole hashe identické.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.