Koniec podpory starých Windows sa dotkne podpory internetových prehliadačov.

Nie že by sa to netýkalo aj iného typu aplikácií, avšak prehliadač patrí medzi jednu z najpoužívanejších aplikácií v systéme. Tému ohľadne ukončenia podpory Firefoxu pre Windows 7 a 8.1 sledoval web ghacks.net.

Strata podpory sa dotkne aj Internet Explorera, no rovnako tak sa treba pripraviť na podobný postup aj zo strany Googlu. Chrome totiž nebude od februára 2023 na uvedených systémoch podporovaný. Používatelia ale môžu aj naďalej používať podporovaný prehliadač Chrome.

Na základe našich skúseností už dnes používatelia, ktorí používajú starý Chrome, musia jeho inštaláciu stiahnuť odznova. Nemáme presné informácie, ako veľmi starý môže byť Chrome, aby sa dal inštalovať automaticky alebo z menu aplikácie.

V našom prípade bolo potrebné ho stiahnuť znova a spustiť inštalátor, akoby v systéme tento prehliadač nebol. Toto je prípad, kedy ešte systém Windows 7 zo strany Google nachádza podporu. Následne budú musieť používatelia zostať na verzii Chrome 110. Fungovať bude aj naďalej, nebude dostávať nové funkcie a opravy chýb.

Mozilla nie je výnimkou a tiež stojí pred rozhodnutím, či podporovať systémy aj naďalej a dokedy. Zvažovania ohľadne spôsobu podpory sa objavili už pred rokmi vo vlákne subdomény Bugzilla. Buď to bude do januára 2023 alebo minimálne do júna 2023. Predpokladáme, že sa Mozilla prispôsobí Googlu, aby neťahala za kratší koniec a používatelia neprešli na iný prehliadač. Skôr by sme sa zastali názoru, že budú Firefox používať aj naďalej, hoci bez podpory.

Používatelia na Windows 7 a 8.1 by používali Firefox 102 ESR (Extended Support Release) a následne by boli presunutí do distribučnej vetvy Firefox 114 ESR a teda mali podporu až do augusta 2023.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.