Veľký rozruch okolo malej veci. Presne toto sa udialo pri unikátnych slúchadlách IconX. Sú jedinečné a niečo podobné ste videli iba vo filmoch s tajnými agentmi. Ich slúchadlá však dokážu iba prijímať a vysielať hlasovú komunikáciu. Samsung predbehol filmárov a pripravil slúchadlá, ktoré toho dokážu ešte viac. Tajný agent by si tak mohol ochranu prezidenta nastaviť ako fitness cvičenie a pri úteku počas prestrelky zároveň merať prebehnutú vzdialenosť a pozrieť sa na svoj srdcový tep.

Samsung Gear IconX sú bezdrôtové slúchadlá, ktoré oceníte pri športe či bežnej chôdzi, ako miniatúrny prehrávač hudobných súborov alebo bezdrôtové handsfree . Sú nadmieru užitočným doplnkom a hneď na úvod zdôrazňujeme, že IconX vám z uší nevypadnú. Ba naopak, veľmi dobre sa uchytia. Až tak, že budete pociťovať takmer 100 % odhlučnenie okolia.

Zobrazenie tepu v aplikácii S Health

Zobrazenie tepu v aplikácii S Health

Balenie

Slúchadlá sa dodávajú v balení so špeciálnou kolískou slúžiacou zároveň ako powerbanka. Je pravda, že ich výdrž sa počíta na hodiny a nie na dni, no to im na použiteľnosti a atraktivite neuberá. Táto kolíska slúži nielen na ich nabíjanie, ale aj ako ochranný kryt pri prenášaní. V balení nájdete aj trojicu vymeniteľných nadstavcov na uchytenie do ucha a tiež trojicu veľkostí silikónových návlekov na rozozvučanie meniča. Toto poznáte možno z iných variantov športových slúchadiel. Okrem toho je v balení napájací microUSB kábel. Ten slúži na prepojenie kolísky s počítačom. Ak v nej máte vložené slúchadlá, objavia sa v počítači ako dve samostatné vymeniteľné jednotky.

Dvojičky po rozbalení

Powerbanka / kolíska na dvojicu slúchadiel

Powerbanka / kolíska na dvojicu slúchadiel

Slúchadlá budú fungovať so zariadeniami Bluetooth. Spárujete ich ako zvukové zariadenie. Najviac možností získate pri použití s Androidom a ešte viac s telefónmi Samsung. Pri vybraných modeloch budete môcť kopírovať do slúchadiel hudbu aj bez použitia počítača (cez špeciálny USB konektor v balení). Pri prvotnej inicializácii sa automaticky zobrazí aplikácia Samsung Gear, ktorá vás prevedie režimom párovania.

V prvom kroku si treba vybrať jedno zo slúchadiel ako hlavné. Tým budete ovládať hlavné funkcie. Aplikácia zároveň ukazuje, či sú slúchadlá pripojené k telefónu. Vidíte tu aj zostávajúcu kapacitu 50 mAh akumulátora v každom z nich. Kolíska má vlastný akumulátor s kapacitou 320 mAh. Poslúži ako powerbanka a slúchadlá nám nabila približne 2,5× od ich úplného vybitia. Ak zostanú slúchadlá v kolíske celú noc, netreba sa obávať poškodenia alebo vybitia kolísky.

Tá je totiž zároveň powerbankou a po nabití prestane slúchadlá nabíjať. O stave informuje prostredníctvom dvoch LED diód vpredu. Takto budete vidieť, na základe červenej a zelenej farby, ako je na tom s nabíjaním konkrétneho slúchadla. Informáciu o nabití akumulátora powerbanky vidíte na zadnej strane vedľa microUSB konektora, takisto prostredníctvom LED diódy s červenou a zelenou signalizáciou.

Fitness a ovládanie

Do slúchadiel si môžete nahrať vlastnú hudbu. Každé má dostupnú pamäť 3,5 GB. Nesmiete hudbu dávať do podadresárov a obe musia mať identické skladby, aby hudbu korektne prehrali. Na pripojenie nepotrebujete nič aktivovať. Slúchadlá sú pripravené na pripojenie okamžite po vybratí z kolísky. Máte možnosť s nimi telefonovať, slúžia aj na počítanie krokov, dĺžky behu a prepočítavajú vám aj spálené kalórie.

Všetko je doplnené hlasovým sprievodom s veľmi príjemným hlasom. Dostupný je v rôznych hlasových variantoch (slovenčina aj čeština chýba). Informuje vás o začatí tréningu, stave akumulátora a takisto poskytuje štatistiky počas športovania, napríklad prejdenej vzdialenosti. Je tu úzka spolupráca s aplikáciou S Health, ktorú si môžete nainštalovať na akýkoľvek telefón s Androidom.

Plocha na dotykové ovládanie

Plocha na dotykové ovládanie

Na slúchadle sú dva prvky, ktoré stoja za pozornosť. Prvým z nich je veľká plocha na vrchu. To je dotyková plocha na ich ovládanie. Treba sa naučiť dávať si ich do ucha, inak si aktivujete fitness režim aj keď nechcete alebo pozastavíte prehrávanú skladbu či prehrávanie omylom spustíte. Pokojne by sme prijali ovládanie klasickým tlačidlom. Tu sa ale výrobca sústredil na gestá. Pohybom prsta nahor a nadol meníte hlasitosť.

06smsng_gear_vyd2016_7_nowat

Je nezávislá na hlasitosti z telefónu. Po pripojení k telefónu sa hlasitosť slúchadiel stiahne na predvolenú úroveň. To je šikovná vlastnosť, aby vás neprekvapila príliš hlučná hudba pri neskoršom použití. Jedným ťuknutím pozastavíte hudbu, prijmete alebo ukončíte hovor, dve ťuknutia prehrajú ďalšiu skladbu, tri rýchle prehrajú predchádzajúcu skladbu. Podržaním aktivujete už spomínaný cvičebný režim alebo zapnete počúvanie okolitých zvukov.

Druhým prvkom je snímač tepu. To je tá priesvitná časť, z ktorej vidno bliknúť červené svetlo. A aplikácii S Health uvidíte v tréningu záznam aj s vaším tepom.

Snímač tepu, ktorý funguje po založení slúchadiel do ucha a spustenom fitness tréningu. Vidno aj konektory na nabíjanie

Snímač tepu, ktorý funguje po založení slúchadiel do ucha a spustenom fitness tréningu. Vidno aj konektory na nabíjanie

Skúsenosti z testu

Začnime hneď režimom, keď mikrofóny slúžia na prepúšťanie okolitých zvukov. Slúchadlá totiž takmer všetko odhlučnia a pri hudbe nebudete počuť nič, čo sa deje okolo vás. Počas vetra ale nebudete počuť ani hudbu, pretože ho prekryje nepríjemné praskanie slúchadiel. Je lepšie ich dať z uší dole alebo funkciu aktívnych mikrofónov vypnúť. Ak nebudete rušení okolím, dá sa táto funkcia použiť. Druhým neduhom bolo nerovnomerné vybíjanie slúchadiel. Kým jedno malo ešte 15 % kapacity, druhé sa práve vyplo. Občas nás hnevalo pripojenie, to sa podarilo niekedy až na tretíkrát, no vždy sa nakoniec podarilo.

baterkahealth_vyd2016_7_nowat

Počítajte s tým, že slúchadlá bude treba nabíjať často. Ak cestujete do práce, po príchode ich dajte rovno do kolísky, aby boli pripravené na ďalšie použitie. Výdrž pri spárovanom telefóne a počúvaní skladieb bola v praxi do 1,5 hodiny. Na dvojnásobok sa dostanete, ak nebudú pripojené k telefónu ale hudbu budete prehrávať priamo z pamäte slúchadiel. Ak budete počúvať hudbu z telefónu a zároveň mať zapnutý fitness režim dostanete sa s výdržou takisto do cca 1,5 hod.

Verdikt

Samsung Gear IconX sú slúchadlá, ktoré patria medzi špičku. Počas testovania sme k nim mali isté výhrady, čo je normálne. Cena odpovedá prémiovému produktu, nadštandardným funkciám a celkovej užitočnosti. Zvukovo uspokojí náročných používateľov, preto s nimi môžete počúvať aj hudbu. Na tento účel ich aj vrelo odporúčame.

Verte, kráčať po ulici, počúvať hudbu a nemať okolo seba žiadne káble, spojovací oblúk ani aretačné prvky poza uši vám dodá absolútny pocit voľnosti. Aj napriek častému nabíjaniu sme ich ocenili. Ak cena nie je problém, sú pre vás ako stvorené. Navyše, sú odolné proti striekajúcej vode.

Hodnotenie
+ športové funkcie, kvalita hudby, celkový prínos z používania, maximálne odhlučnenie, spoľahlivé držanie v ušiach
– krátka výdrž akumulátora, slúchadlá sa nevybíjajú rovnomerne

Cena: 219 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.