Multifunkčných Bluetooth tlačidiel je na trhu veľa, ale iba máloktoré z nich dávajú skutočne zmysel. Väčšina takýchto produktov nie je úplne spoľahlivá a nefunguje podľa predstáv, resp. podľa toho, čo výrobca deklaruje.

To však nie je prípad tlačidla FLIC, ktoré aktívne testujeme a používame už dlhšiu dobu. Miniatúrne a jednoduché zariadenie nás totiž prekvapilo svojimi možnosťami a spoľahlivosťou. FLIC má tvar malého puku (rozmer 27 × 27 × 8 mm) a disponuje jedným tlačidlom s integrovanou LED diódou, ktoré spúšťa všetky funkcie.

Vďaka miniatúrnym rozmerom ho môžete mať neustále pri sebe, pričom vám nebude zavadzať. V balení sa nachádza aj násada, resp. náhradný batériový kryt s klipom, ktorý je možné uchytiť napr. na vrecko nohavíc.

Pôvodný kryt batérie má integrovanú 3M pásku, takže môžete FLIC kdekoľvek prilepiť. Napájanie je riešené vymeniteľnou batériou (CR2016), ktorá má deklarovanú výdrž 18 mesiacov. Samotná výdrž však závisí aj od aktivity používania.

Ako FLIC funguje a čo používateľom ponúkne

FLIC komunikuje prostredníctvom Bluetooth s rovnomennou aplikáciou v smartfóne, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. V aplikácii sa treba zaregistrovať (mail/heslo) a následne dlhým podržaním tlačidla pridať FLIC. V tomto momente je všetko pripravené na používanie.

Celý proces netrvá ani minútu. K jednému smartfónu je možné pripojiť max. 8 takýchto tlačidiel. FLIC funguje v troch režimoch, ktoré spúšťajú rôzne akcie a funkcie: jedno stlačenie, dve stlačenia a dlhšie podržanie. Ku každému režimu je možné priradiť viacero funkcií, ktoré sa postupne spúšťajú.

Samotná aplikácia má jednoduchý dizajn bez zbytočností a intuitívne ovládanie. Ku každému režimu sa pridáva jedna alebo viacero funkcií, ktoré chcete spúšťať.

To najpodstatnejšie sú možnosti a funkcie. Tých je obrovské množstvo. A aby toho nebolo málo, tak okrem preddefinovaných funkcií podporuje FLIC aj IFTTT, čím je jeho použitie prakticky nekonečné. FLIC môže ovládať/spúšťať množstvo funkcií smartfónu, a taktiež nadväzuje spojenie s aplikáciami tretích strán, ako napr. Uber, ChromeCast, Google alebo Apple Mapy, G-mail, IKEA Tradfri, Philips Hue, Sonos, Strava, Spotify a mnoho ďalších.

Vďaka tomu je možné ovládať svetlá, spúšťať scény inteligentnej domácnosti, ovládať hudbu, multimediálne zariadenia, automaticky posielať maily, spustiť navigáciu na určené miesto, privolať UBER na prednastavenú polohu a mnoho iného.

Ako FLIC využijete je na vašej kreativite a potrebách, vymyslieť sa dajú aj takéto užitočné kombinácie

Ak chcete ovládať aplikácie tretích strán, je potrebné povoliť zariadeniu k nim pristupovať. V niektorých prípadoch je nutné opätovné zadanie prístupových údajov. Možnosti nastavenia závisia od konkrétneho smartfónu a použitých aplikácií. Priradené akcie/funkcie je možné kedykoľvek meniť, vymazávať alebo nahradiť inými.

Zaujalo nás to, že FLIC dokáže spúšťať a ovládať rôzne funkcie smartfónu, ako napr. hudobný prehrávač, stopky, časovač, budík, nahradiť tlačidlo domov/späť, zamknúť obrazovku, otvoriť webový prehliadač s prednastavenou URL, spustiť falošný prichádzajúci hovor, spustiť zvuk na vyhľadanie telefónu, ovládať hlasitosť, ukončiť hovor, nahradiť tlačidlo spúšte fotoaparátu a mnoho iného. Možností je skutočne veľa a najlepšie je to, že všetko funguje bez akýchkoľvek problémov.

FLIC má aj jednu špecifickú funkciu s názvom Share Location, ktorú ocení množstvo používateľov. Ide o proces okamžitého odoslania presnej polohy a textovej správy na max. 5 prednastavených telefónnych čísiel. Táto funkcia nepracuje s vaším telefónnym číslom, resp. SIM kartou, ale správy posiela cez server.

Preto je toto jediná spoplatnená funkcia v aplikácii. Spoplatnenie je iba symbolické (1,09 €) a táto funkcia vám môže skutočne pomôcť. Platba prebieha ako klasický nákup aplikácie, čiže netreba robiť žiadne komplikované úkony. Jedno „nabitie kreditu“ je obmedzené na 20 odoslaných správ s textom a presnou polohou s odkazom na Google mapy. Predpoklad je taký, že túto funkciu využijete iba v núdzi, kredit vám tak vydrží pomerne dlho.

Po aktivácii funkcie Share Location príde na vami zadané číslo SMS správa s ľubovoľným textom a odkazom na vašu presnú polohu

Výhodou tejto funkcie je to, že ak sa náhodou ocitnete v ohrození, tak si môžete rýchlo a diskrétne privolať pomoc. Proces vytočenia nejakého čísla je totiž dlhší a nápadnejší, ako napr. dve kliknutia na tlačidlo vo vačku. Po spustení akcie zadaná osoba ihneď vie, že ste v núdzi a kde presne sa nachádzate. K správnej funkčnosti je potrebný prístup na internet a v nastaveniach povoliť aplikácii neustále sledovanie polohy, čo by nemal byť žiadny problém.

Verdikt

FLIC je výborný „gadget“, s ktorým sme nemali počas testovania žiadne problémy. Keďže je sčasti odolný voči vode, tak mu nebude prekážať ani prípadné navlhnutie v daždi. Páči sa nám aj to, že dokáže spolupracovať so zariadeniami s operačným systémom macOS od Apple. Pre tieto zariadenia je na stránke výrobcu dostupná bezplatná aplikácia, ktorá funguje na rovnakom princípe ako tá mobilná. Tlačidlo tak dokáže ovládať rôzne funkcie počítača alebo nainštalovaných aplikácií.

Cena zariadenia: 29,99 EUR
Zapožičal: www.homesystem.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE