Švajčiarska spoločnosť Flyer predstavila univerzálny elektrický bicykel, ktorý na prvý pohľad vyzerá trošku zvláštne, no v praktickom živote bude veľmi dobrým spoločníkom.

Goroc TR:X je z časti riešený ako mestský e-bicykel, no jeho celoodpružená konštrukcia vám dokáže poskytnú skvelú oporu aj v náročnejšom teréne. Ľudia majú radi multifunkčné veci a tento bicykel je toho jasným príkladom. Využijete ho na dochádzanie do práce, ale aj na voľnočasové výjazdy do ťažšieho terénu, kde vás s prehľadom podrží a vadiť mu nebude ani tvrdšie zaobchádzanie. Zadný tlmič môže byť od spoločnosti X-Fusion alebo Fox (podľa výbavy). Rovnako to platí aj v prípade prednej vidlice so zdvihom 130 mm od spoločnosti Fox alebo SR Suntour.

Flyer Goroc TR:X
Flyer Goroc TR:X

Základom tohto modelu je odpružený karbónovo-hliníkový rám s nižším prestupovým bodom, čím je vhodný pre dámy i pánov. O pohon sa stará (okrem vašich nôh) špeciálny motor od spoločnosti Pinion, model MGU, ktorý má integrovanú prevodku, vďaka čomu je jazda na tomto bicykli doslova pôžitkom. Motor s integrovanou prevodovkou v jednom kryte simuluje 12 rýchlostí, ktoré nastavuje automaticky alebo podľa vašich preferencií. V praxi je to automat namiesto manuálu, s ktorým sa budeme stretávať čoraz častejšie.

Výhoda spočíva predovšetkým v jeho účinnosti a rovnako tak treba vyzdvihnúť aj bezúdržbový systém pohonu s karbónovým remeňom Gates. Tento motor ponúka maximálny výkon 600-Wattov (nominálny výkon 250-Wattov) a krútiaci moment 85 Nm. Motor je dopovaný z integrovanej  700 Wh batérie, ktorú je možné rozšíriť o extra batériu na predlženie dojazdu.

  • Flyer Goroc TR:X
  • Flyer Goroc TR:X
  • Flyer Goroc TR:X
  • Flyer Goroc TR:X

Požívateľ si môže vybrať z viacerých jazdných režimov (Eco, Flow, Flex a Fly), ktoré sú vhodné do rôznych podmienok. Samozrejmosťou sú aj výkonné hydraulické brzdy, 29“ kolesá, kompletné LED osvetlenie a veľké blatníky, ktoré vás ochránia v akomkoľvek počasí pred špinou. V ponuke sú aj rôzne odľahčené nosiče, vďaka ktorým sa môžete poriadne nabaliť a vyraziť i na dlhšie výlety. Dodajme, že hmotnosť bicykla je cca. 30 kilogramov a celková nosnosť 150 kilogramov.  

Cena takto vybaveného e-bicykla nebude nízka, no na švajčiarske pomery to nie je nič strašidelné. Tento model začína na sume 8699 eur, ktorá môže byť navýšená pridaním rôzneho príslušenstva alebo extra batérie za 748 eur.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE