Povedomie o fondoch je u verejnosti na Slovensku zatiaľ nízke. Pritom investície do fondov môžu byť z pohľadu výnosu atraktívnym produktom.

ČSOB je prvá banka, z veľkých hráčov na slovenskom trhu, ktorá do mobilnej aplikácie zavádza fondy a robí tak vo veľkom štýle. Môžete si zobraziť prehľadné grafy o vývoji fondu a tiež hneď viete, ako na tom vlastne ste. V prípade fondov, na rozdiel od ostatných produktov banky, nie sú totiž známe vopred všetky parametre. Zisťujete ich až postupne. Investície je dôležité sledovať priebežne, ideálne práve v mobilnej aplikácii.

Portfólio vašich investícií uvidíte ihneď

Portfólio vašich investícií uvidíte ihneď

U fondov totiž nemáte hneď informácie o úroku, ako pri termínovanom či sporiacom vklade. Banka vám nestanoví vopred hodnoty ako pri hypotéke. Nevyhnutnou súčasťou efektívneho investovania je tak sledovanie vývoja cien a pamätanie si počtu podielov k prepočtu aktuálnej hodnoty. A práve tieto informácie si môžete pozrieť v mobilnej aplikácii kedykoľvek a kdekoľvek, kde je dostupný internet.

Ako sledovať investície do fondov v ČSOB SmartBankingu? 

S novou funkciou získate na jeden klik jednoduchý prehľad zloženia celého svojho portfólia. Vidíte, ako je rozdelené po jednotlivých fondoch, ako aj jeho celkovú hodnotu prepočítanú na sumu v eurách. Veľmi častou situáciou je tiež to, že zabudnete na počiatočnú cenu podielu a tiež dátum prvotnej investície.

Teraz si však môžete v ČSOB SmartBanking zobraziť históriu pohybov, s jednoduchým či detailným prehľadom vašich nákupov, predajov, výplat výnosov, čiastočných alebo úplných splatností, a zároveň doposiaľ nevysporiadaných pohybov. Ak hľadáte informácie o zhodnotení svojho fondu, aj na toto má ČSOB SmartBanking riešenie.

Vidíte aj detaily investície

Vidíte aj detaily investície

Vyberte si z viacerých zobrazení zhodnotenia, alebo sa pozrite na čas svojej investície v interaktívnom vývojovom grafe. Samozrejmosťou je aj získanie prehľadu o fondoch svojich detí, či o osobách, pri ktorých ste disponentom. Všetko máte prehľadne pokope. Sú aj používatelia, ktorí investujú do fondov pravidelne, a to trvalým príkazom. Aj túto situáciu môžete detailne sledovať v mobilnej aplikácii.

Tá totiž zobrazuje všetky investície do fondov, či už jednorazové na pobočke alebo pravidelné cez Investičný program, ako aj investície cez internetbanking. Pokiaľ vás zaujímajú informácie o zhodnotení vašich investícií do fondov, aj na toto má ČSOB SmartBanking riešenie. Vyberte si zo zobrazenia v percentách, v mene fondu za ročné alebo celkové obdobie. Vo vývojovom grafe fondu názorne uvidíte, počas akého obdobia životnosti fondu ste uskutočnili svoje pohyby a čo sa vám kedy oplatilo.

Takto je možné zobraziť vývoj fondu

Takto je možné zobraziť vývoj fondu

Mobilná aplikácia ČSOB SmartBanking pritom rozlišuje typ zobrazenia podľa toho, či ide o smartfón alebo tablet (uhlopriečka viac ako 7 palcov). Mobilná aplikácia je pritom len novou formou prístupu k fondom. Stále máte možnosť sledovať fondy aj osobným kontaktom so špecialistami na jednotlivých kamenných pobočkách.

Stretnutie a správa pre banku po novom

Novinkou je aj možnosť lepšie komunikovať s bankou priamo cez mobilnú aplikáciu. Môžete si napr. naplánovať termín osobného stretnutia presne podľa vašich preferencií. Pritom sa vám zobrazí mapa s najbližšou pobočkou ČSOB, vyberiete si produkt alebo službu, ktorej sa bude stretnutie týkať a odošlete požiadavku. Pracovníci banky vám termín telefonicky potvrdia. Ak si prajete niečo vylepšiť na mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking, teraz máte na to ešte viac možností.

S novou aplikáciou od ČSOB si pohodlne dohodnete stretnutie a odhlásite sa zatrasením

S novou aplikáciou od ČSOB si pohodlne dohodnete stretnutie a odhlásite sa zatrasením

Najlepšou cestou je kdekoľvek v aplikácii dlhšie podržať prst, čím sa aktuálna obrazovka odfotí a vznikne dialógové okno s možnosťou jej zaslaniapracovníkom banky s tým, že si môžete aj vybrať možnosť spätného kontaktu. Novinkou je aj možnosť odhlásiť sa z mobilnej aplikácie len zatrasením mobilu. To je výhodné napr. vtedy, ak by vám niekto vytrhol z ruky mobil, pričom mobilná aplikácia sa vtedy hneď odhlási. O prostriedky na vašom účte tak určite neprídete.

Celkovo konštatujeme, že ČSOB SmartBanking prináša zaujímavé vylepšenia. Najviac sa nám páči ucelený systém na sledovanie fondov, čo bola zatiaľ nezastrešená oblasť v mobilnej aplikácii. S novou verziou SmartBankingu máte pritom svoje fondy doslova pod palcom.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.