Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Ford odhalila nový plne elektrický Explorer – nový model elektrického vozidla, ktorý spája nemeckú techniku s výrazným americkým štýlom.

Explorer je prvým z vlny nových inovatívnych elektrických vozidiel značky Ford a otvára cestu k úplnému pretransformovaniu značky Ford v Európe. Tento crossover strednej veľkosti má päť miest na sedenie v dvoch radoch a je plne vybavený tak, aby sa na cestu za dobrodružstvom mohli vydať celé rodiny.

Ford Explorer Electric
Ford Explorer Electric

Plne elektrický Explorer, ktorý bol skonštruovaný a vyrobený v Nemecku, poskytuje vynikajúci digitálny zážitok a pomáha vodičom a cestujúcim zostať neustále pripojení a cítiť na ceste sa pohodlne. Medzi jeho funkcie patrí nadrozmerná pohyblivá dotyková obrazovka SYNC Move2 a plne prepojený informačno-zábavný systém so zvukom prispôsobeným interiéru, bezdrôtová integrácia aplikácií a pokročilé asistenčné technológie pre vodiča.3

Vďaka dizajnu pripravenému na dobrodružstvo a úložnému priestoru s objemom približne 470 litrov v päťmiestnom režime je najnovšie elektrické vozidlo značky Ford ideálne na objavovanie mesta, ale aj mimo neho. Do 17-litrovej konzoly medzi vodičom a spolujazdcom na prednom sedadle sa zmestí 15-palcový notebook. Týmto riešením v kombinácii s vlastnou uzamykateľnou skrinkou a možnosťou bezdotykového prístupu do batožinového priestoru nastavuje plne elektrický model Ford Explorer nový štandard.

Ford Explorer Electric
Ford Explorer Electric

Futuristickému vonkajšiemu dizajnu zodpovedá ultramoderný interiér s prémiovými materiálmi a prvkami, ako sú tvarované športové sedadlá a sofistikovaný soundbar typický skôr pre revolučné koncepčné vozidlá než pre rodinné automobily. To celé sa spája so schopnosťou rýchleho nabíjania z desiatich na osemdesiat percent za 25 minút1 a s prístupom k 500 000 nabíjacím miestam v celej Európe do konca budúceho roka.

„Explorer je priekopníkom novej generácie skvelých elektromobilov značky Ford. Vychádzajúc z amerických koreňov, ale vyrobený v Kolíne nad Rýnom pre našich zákazníkov v Európe, je pripravený na veľké dobrodružstvá a plne vybavený všetkým, čo budú naši zákazníci potrebovať na každodenné jazdenie,“ povedal Martin Sander, generálny manažér divízie Ford Model e v Európe.

Ford Explorer Electric
Ford Explorer Electric

Štýlový, inteligentný a pripravený na cesty

Nový plne elektrický Explorer je prvým elektrickým vozidlom, ktoré sa vyrába vo veľkom rozsahu v novom centre Ford Cologne EV Centre v Nemecku. Spoločnosť Ford sa v Európe zaviazala, že do roku 2030 bude ponúkať plne elektrické osobné vozidlá.

Aerodynamický exteriér zachytáva ducha a asertívny štýl ikonického amerického SUV značky Ford pre novú elektrickú éru, ktorý definuje aj odvážny dizajn „štítu“ namiesto tradičnej mriežky chladiča.

Informačno-zábavný systém SYNC Move 2 v Exploreri nielenže udržiava cestujúcich neustále pripojených, ale je vybavený aj pohyblivou 15-palcovou dotykovou obrazovkou, ktorá sa môže plynulo posúvať hore a dole podľa potreby vodiča a zároveň ukrýva priestor na odkladanie cenností v privátnej uzamykateľnej skrinke. Priehradka na dva veľké smartfóny sa štandardne dodáva s bezdrôtovou nabíjačkou zariadení4 a systém SYNC Move poskytuje bezdrôtovú kompatibilitu so systémami Android Auto a Apple CarPlay.5

Ford Explorer Electric
Ford Explorer Electric

Nabíjanie tak môže byť rýchle a jednoduché, či už na ceste alebo doma. Explorer vám pomôže nájsť najvhodnejšie odpočívadlá na ceste. Nabíjanie doma sa dá naplánovať tak, aby sa využívala lacnejšia elektrina, ak je dostupná, a aby sa zabezpečila plná batéria a vopred vyhriata kabína pri skorých štartoch.

Explorer, ktorý je k dispozícii vo variantoch s pohonom zadných kolies a pohonom všetkých kolies, ponúka množstvo funkcií, ktoré sa starajú o to, aby boli vodiči a cestujúci po príchode do cieľa rovnako oddýchnutí, ako keď vyrazili. Štandardná špecifikácia zvyšujúca komfort zahŕňa vyhrievané predné sedadlá a volant, masážne sedadlo vodiča a klimatizáciu, ktorá umožňuje vodičovi a spolujazdcovi vpredu zvoliť si vlastnú teplotu. Jednoduchý je aj návrat do vozidla vďaka štandardnému bezkľúčovému vstupu a možnosti bezdotykového ovládania dverí batožinového priestoru, vďaka čomu sa majitelia dostanú do batožinového priestoru, aj keď majú plné ruky, a to jednoduchým kopnutím pod zadný nárazník.

Medzi pokročilé asistenčné systémy vodiča patrí po prvý raz v modeli Ford v Európe asistent zmeny jazdného pruhu3, ktorý umožňuje plynulú a bezpečnú zmenu jazdného pruhu stlačením páčky smerových svetiel, a asistent pre bezpečné opustenie vozidla3, ktorý pred otvorením dverí v rušných centrách miest upozorní na blížiacich sa cyklistov.

  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric
  • Ford Explorer Electric

Dobrodružstvo v reálnom živote

Na demonštráciu schopností Explorera sa Ford spojil s influencerkou Lexie Alfordovou, známou ako Lexie Limitless a najmladšou osobou, ktorá navštívila všetky krajiny sveta, aby spoločne podnikli globálnu expedíciu v novom plne elektrickom Exploreri. Lexie, inšpirovaná pôvodnou cestovateľkou Alohou Wanderwellovou, ktorá pred 100 rokmi vytvorila rekord pri ceste okolo sveta v modeli T sponzorovanej spoločnosťou Ford, povedie novú expedíciu okolo sveta, ktorá sa začne koncom tohto roka.

# # #

1 Čas nabíjania na základe počítačových technických simulácií výrobcu. Rýchlosť nabíjania sa znižuje, keď batéria dosiahne plnú kapacitu. Vaše dosiahnuté výsledky sa môžu líšiť v závislosti od času nabíjania v čase najvyššej záťaže a stavu nabitia batérie.

2 Neveďte vozidlo, keď ste rozptýlení alebo keď používate prenosné zariadenia. Ak je to možné, používajte systémy ovládané hlasom. Niektoré funkcie môžu byť zablokované, keď je vozidlo v pohybe. Nie všetky funkcie sú kompatibilné so všetkými telefónmi.

3 Asistenčné systémy vodiča sú len doplnkom a nenahrádzajú pozornosť, úsudok a potrebu vodiča ovládať vozidlo. Nenahrádzajú bezpečnú jazdu. Podrobnosti a obmedzenia nájdete v návode na obsluhu.

4 Bezdrôtové nabíjanie nemusí byť kompatibilné so všetkými mobilnými telefónmi.

5 Vyžaduje telefón s aktívnou dátovou službou a kompatibilným softvérom. Systém SYNC Move počas používania neovláda produkty tretích strán. Tretie strany sú výhradne zodpovedné za svoje príslušné funkcie.

Údaje v tejto tlačovej správe odrážajú predbežné špecifikácie a boli správne v čase odovzdania do tlače. Zásadou spoločnosti Ford je však neustále zlepšovanie produktov. Vyhradzujeme si právo tieto údaje kedykoľvek zmeniť.

Oficiálne homologizovaný dojazd bude zverejnený bližšie k dátumu predaja.