Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Značka Ford sa vracia do celosvetových pretekov športových automobilov na čele s modelom Ford Mustang – kultovým športovým automobilom, ktorý dal vzniknúť segmentu „pony car“. Divízia Ford Performance pripravuje nové pretekárske vozidlo GT3 na súťaž v roku 2024.

Divízia Ford Performance predstavila plány úplne nového pretekárskeho automobilu Mustang GT3, ktorý bude súťažiť v pretekárskej sezóne 2024 Medzinárodnej asociácie motoristických športov (IMSA) vrátane pretekov 24 hodín Daytona.

Nový Mustang, ohlásený pred pretekmi Rolex 24 v Daytone, bude spoločným programom divízie Ford Performance a spoločnosti Multimatic Motorsports, jej dlhoročného spolupracovníka v oblasti motoristických pretekov. Súčasťou programu bude továrenský tím IMSA GTD Pro Works s dvoma automobilmi, ktorý bude riadiť spoločnosť Multimatic, a zákaznícke vozidlá Mustang pre triedu GTD, ktoré budú štartovať v Daytone v roku 2024.

„Mustang bol od začiatku zrodený na preteky a my sa tešíme, že môžeme predstaviť verziu GT3, ktorá bude súperiť s tými najlepšími výrobcami na svete,“ uviedol Mark Rushbrook, globálny riaditeľ divízie Ford Performance Motorsports. „Vďaka 58-ročnej tradícii v oblasti celosvetového vytrvalostného pretekania, vrátane pretekov NASCAR a dnešných austrálskych Supercars, sme pripravení posunúť Mustang na novú úroveň globálnej výkonnosti.“

„Niet pochýb o tom, že Multimatic Motorsports je pre nás v tomto projekte dokonalým partnerom,“ dodal Rushbrook. „Nielenže s nami v minulosti spolupracovali na vývoji mnohých zákazníckych programov Mustang, ale ich práca na programe Ford GT a nových programoch   zákazníckych pretekov Bronco® DR ukázala, že spoločne dokážeme spoločnosti Ford aj jej zákazníkom poskytnúť pretekárske programy na úrovni šampionátu.“

„Sme nadšení, že môžeme pracovať na tomto novom programe IMSA, ako aj na zákazníckom programe GT3 s divíziou Ford Performance,“ uviedol Larry Holt, výkonný viceprezident Multimatic Special Vehicle Operations. „Máme spolu skvelý dlhoročný vzťah, a to tak na najvyššej úrovni profesionálnych pretekov športových vozidiel, ako aj v oblasti vývoja ambiciózneho programu a vozidiel zákazníckych pretekov. Vážime si ich dôveru v nás a spoločne sa už nevieme dočkať, kedy svetu ukážeme, čo ho s Mustangom čaká.“

Nový pretekársky model Mustang GT3 bude poháňať 5,0-litrový motor V8 Coyote značky Ford, ktorý vyvinula divízia Ford Performance a skonštruoval jej dlhoročný spolupracovník a víťaz svetového šampionátu, tím M-Sport z anglického grófstva Cumbria.

Obe organizácie majú za sebou bohatú históriu na majstrovstvách sveta FIA v rely a nedávno spolupracovali na vývoji a príprave modelu Ford Puma Hybrid Rally1, ktorý skončil na 1., 3. a 5. mieste vo svojich premiérových pretekoch na Rely Monte Carlo.

„Sme radi, že po veľmi úspešných 25 rokoch spolupráce v rámci majstrovstiev sveta v rely môžeme so spoločnosťou Ford rozšíriť vzťahy a preniesť ich aj do sveta pretekov, ktoré s vozidlom Puma Hybrid Rally1 opäť raz prinášajú úžasné výsledky,“ uviedol Malcom Wilson, majiteľ spoločnosti M-Sport. „M-Sport má bohaté a hlboké znalosti a skúsenosti z pretekov na okruhoch, najmä z nášho programu GT3, kde sme použili motor V8 vyvinutý spoločnosťou M-Sport pre GT3, ktorý nás poháňal k víťazstvu na 12-hodinových pretekoch Bathurst v roku 2020 a 1 000 km Paul Ricard v roku 2019.“

„V rámci nášho najnovšieho projektu sme sa stali oficiálnym dodávateľom motorov pre Britské majstrovstvá cestovných automobilov (BTCC), ktoré taktiež využívajú architektúru motorov od spoločnosti Ford,“ dodal Wilson. „Veľmi sa tešíme na priamu spoluprácu s divíziou Ford Performance a spoločnosťou Multimatic na modeli Mustang GT3. Keď spojíme sily v boji o ďalšie svetové víťazstvá, budeme tvrdo pracovať a nenecháme kameň na kameni.“

Hnacie ústrojenstvo špeciálne vyvinuté pre preteky bude pokračovať v tradícii vysokovýkonných nepreplňovaných motorov V8 na platforme Mustang. Motor bude mať srdce a dušu svetoznámeho motora Ford Coyote®, no bude obsahovať úpravy v oblasti výkonu a usporiadania, vďaka ktorým bude pripravený na šampionát vo vytrvalostných pretekoch GT3 na svetovej úrovni.

Nový pretekársky Mustang GT3 bude mať na mieru vyrobenú lichobežníkovú nápravu vpredu i vzadu, prevod transaxle umiestnený vzadu, panely karosérie z uhlíkových vlákien, ako aj jedinečný aerodynamický balík vyvinutý na splnenie cieľov GT3.

Spoločnosti Ford a Multimatic dajú tímom k dispozícii továrenské aj zákaznícke vozidlá GT3 Mustang od začiatku sezóny 2024.

Joey Hand, jeden z víťazných jazdcov pretekov 24 hodín Le Mans 2016 v triede GTE Pro na vozidle Ford GT, bude jedným z testovacích jazdcov nového programu a zároveň bude pokračovať v úlohe vývojového jazdca a trénera divízie Ford Performance. V rámci toho odjazdí v roku 2022 aj šesť pretekov pohára NASCAR Cup na cestných okruhoch vo vozidle Ford Mustang tímu Rick Ware Racing.


„Je úžasné stáť pri zrode ďalšieho úžasného programu pretekov športových automobilov so spoločnosťou Ford,“ uviedol Hand. „Aj keď veľmi rád súťažím a vyhrávam na trati, mám radosť aj z toho, že sa podieľam na vývoji nových pretekárskych vozidiel, ako je tento Mustang. V rámci programu Ford GT sme uskutočnili veľa testov, takže bude skvelé, keď budeme pri príprave tohto auta na súťaž opäť spolupracovať s množstvom tých istých ľudí zo spoločností Ford a Multimatic.“

Na ceste je už aj nový Mustang GT4

Aj keď je Mustang GT3 pre súťaže IMSA nový, spoločnosti Ford a Multimatic už potvrdili, že v budúcnosti bude pokračovať aj úspešný program zákazníckych pretekov Mustang GT4, pričom nový Mustang GT4 by mal mať premiéru v sezóne 2023.

„Je pre nás dôležité, aby sme aj naďalej podporovali Mustang GT4,“ uviedol Rushbrook. „So súčasným modelom Mustang GT4 sme dosiahli veľa úspechov tu aj v Európe a tešíme sa, že od budúcej sezóny budeme môcť našim zákazníkom ponúknuť úplne nové vozidlo pre súťaže v kategórii GT4. V blízkej budúcnosti k tomu povieme viac.“

Oznámenia o nových Mustangoch pre preteky športových automobilov dopĺňajú sériu nových pretekárskych modelov Mustang, ktoré divízia Ford Performance predstaví v blízkej budúcnosti. Ford Mustang novej generácie 2022 bude mať premiéru v sérii NASCAR Cup 6. februára v LA Coliseum a dva týždne nato na pretekoch Daytona 500. Okrem toho divízia Ford Performance vyvíja nový Mustang tretej generácie pre sériu Supercars, ktorý bude mať premiéru začiatkom roka 2023.

Značky: