Sony predstavilo fotoaparát s výmennými objektívmi ALPHA 7 IV (kódové označenie ILCE-7M4) s 33-megapixelovým full-frame snímačom. Plus k tomu pridali aj dva nové blesky HVL-F60RM2 a HVL-F46RM.

Sony Alpha 7 IVZdroj: Sony
Sony Alpha 7 IV

ALPHA 7 IV je fotoaparát zameraný jednoznačne na kvalitu obrazu. Jeho základom je jednak najnovšia verzia procesora BIONZ XR, celý fotoaparát prináša pokročilé funkcie ostrenia, ktoré novinka zdedila z vlajkovej lodi Alpha 1. Zároveň prináša to, čo ľudia žiadajú – zjednodušené ovládanie a zvýšenú spoľahlivosť.

Model ALPHA 7 IV má snímač rozlíšením 33 MPx, okrem fotiek je prirodzene určený aj pre video. S ohľadom na životné prostredie sa pri výrobe jeho tela využíva recyklovaný plast SORPLAS.

Kvalita obrazu

Základom novinky je spomínaný 33 MPx full-frame obrazový snímač Exmor R CMOS so zadným podsvietením. Tento snímač má široký rozsah citlivosti ISO s možnosťou rozšírenia na ISO 50-204800. Výsledkom je plynulá gradácia obrazu, jemné detaily a textúry a to všetko pri nízkom šume.

Sony Alpha 7 IVZdroj: Sony
Sony Alpha 7 IV

Úplne nové ostrenie

ALPHA 7 IV sleduje objekty pomocou funkcie Real-Time Tracking a 759 bodmi AF, ktorá pokrýva približne 94 % plochy snímača. Funkcia Real-time Eye AF umožňuje sledovať okrem človeka aj oči vtákov a zvierat a to pri fotografovaní a aj pri videu. Presnosť detekcie ľudskej tváre a očí je približne o 30 % lepšia v porovnaní s modelom Alpha 7 III.

Rovnako ako s filmovou kamerou

ALPHA 7 IV využíva technológie inšpirované filmovou produkciou vrátane technológie prevzatej zo série kamier Sony Cinema Line. Filmový záznam má rozlíšenie 4K 60p v režime Super 35 mm a záznamu až 4K 30p s prevzorkovaním 7K v režime full-frame. Novinka je tiež vybavená 10-bitovým vzorkovaním farieb s hĺbkou 4:2:2.

Sony Alpha 7 IVZdroj: Sony
Sony Alpha 7 IV

K dispozícii sú pokročilé funkcie ostrenia ako AF Assist. Ten podporuje prechody zaostrenia pri použití automatického ostrenia a funkcie Focus Map, ktorá vizualizuje hĺbku ostrosti. Tiež je tu funkcia Breathing Compensation, ktorá udržuje stály uhol záberu pri zmenách zaostrenia.

Ďalšie vylepšené funkcie

Novinkou v rade fotoaparátov Alpha je dvojitý volič režimov, ktorého spodná časť slúži na voľbu fotografovanie/nakrúcanie/S&Q a horná časť na voľbu režimov Auto/P/A/S/M a MR (Memory Recall). To umožňuje rýchlo vyberať a prepínať medzi jednotlivými nastaveniami. Fotoaparát je vybavený päťosou optickou stabilizáciou obrazu, ktorá prináša o 5,5 kroku vyššiu rýchlosť uzávierky. Tiež disponuje vylepšeným gripom, kde je aj slot pre média kompatibilné so štandardom CFexpress typu A. To prináša rýchlejší zápis.

OLED hľadáčik Quad-VGA má 1,6-krát vyššie rozlíšenie ako hľadáčik modelu Alpha 7 III. Znamená to vylepšenú kvalitu obrazu so živým náhľadom a s presnými farbami.

Sony Alpha 7 IV

V prípade videa môžete nahrávať videá v 4K 60p 10bit 4:2:2 nepretržite viac ako hodinu a to bez toho, aby došlo k prehriatiu fotoaparátu.

LCD displej je dotykový a vyklápateľný do strany s možnosťou vyklopenia do rôznych uhlov. Tlačidlo nahrávania videa je teraz umiestnené na hornej strane fotoaparátu. Batéria je vysokokapacitná typu Z. Telo fotoaparátu ALPHA 7 IV je vyrobené z horčíkovej zliatiny so zvýšenou odolnosťou proti prachu a vlhkosti.

Lepšia práca pri živom vysielaní

ALPHA 7 IV umožňuje streamovanie a zdieľanie obsahu priamo na mieste. To je rastúca požiadavka súčasnosti. Prepojenie medzi fotoaparátom a mobilnou aplikáciou Imaging Edge Mobile s prepojením Bluetooth a Wi-Fi 5 GHz/2,4 GHz umožňuje rýchly prenos dát. Fotoaparát má aj novú funkciu nazvanú „Shot Mark“, ktorá umožňuje ľahký prístup k označeným scénam vo videoklipe a to vo fotoaparáte ale aj v aplikáciách Sony Catalyst Browse/Prepare.

Fotoaparát disponuje možnosťou živého streamovania a vzdialenej komunikácie bez nutnosti použitia špecializovaného softvéru. Funkcie UVC (USB Video Class) a UAC (USB Audio Class) premenia tento fotoaparát po pripojení k počítaču alebo smartfónu na výkonnú kameru na živé vysielanie. To je možné realizovať pri vysokom rozlíšení 4K 15p a 1080 FHD 60p. Digitálne zvukové rozhranie tohto fotoaparátu sa dá spárovať s radom mikrofónov a príslušenstvom na zabezpečenie vysoko kvalitného zvuku.

Sony pritom plánuje ponúknuť novú cloudovú službu „AI Video Editing Studio“ na automatické editovanie pomocou technológie umelej inteligencie. Znamená to, že sa automaticky vykonajú počiatočné úpravy priamo v cloude.

Kedy a čo za to?

ALPHA 7 IV sa bude predávať od polovice decembra u vybraných autorizovaných predajcov za cenu 2799 EUR.

Výkonné blesky pre systém Alpha

Model HVL-F60RM2 so smerným číslom GN 60 a pokrytím 20-200 mm a HVL-F46RM so smerným číslom GN 46 a pokrytím 24-105 mm sú výkonné bezdrôtové blesky.

Oba blesky majú vylepšený výkon na sériové snímanie s bleskom, a to až 200-krát pri 10 snímkach za sekundu pri modeli HVL-F60RM2 a 60-krát pri modeli HVL-F46RM. Pri štyroch Ni-MH batérií dokáže dodať energiu až na 240 zábleskov pri modeli HVL-F60RM2 a až na 320 zábleskov s pri modeli HVL-F46RM.

Medzi ďalšie výhody týchto bleskov patrí ovládanie blesku spojené s detekciou tváre vo fotoaparáte a tiež automatická korekcia vyváženia bielej na základe informácií o teplote farieb z blesku.

Blesky tiež podporujú bezdrôtovú rádiovú komunikáciu a môžu ovládať až 15 bleskov a/alebo prijímacích jednotiek v 5 skupinách prostredníctvom bezdrôtovej rádiovej komunikácie. 

Blesk HVL-F60RM2 bude v predaji od začiatku decembra za cenu 650 EUR, blesk HVL-F46RM bude stáť 430 EUR.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.