Spoločnosť SONY oznámila novú bezzrkadlovku Sony Alpha 1. Tento fotoaparát je vybavený Full-Frame snímačom s rozlíšením 50,1 MPx a bajonetom Sony E. Je schopný 8K 30p videá v 10-bitovom formáte 4:2:0 a 4K až 120 snímok za sekundu v 10-bit 4:2:2. Predaj začína v marci 2021 a cena je 7300 eur. Začnite šetriť, vyzerá to na veľmi dobrý stroj.

Prvým oznámením v tomto roku spoločnosť Sony prekvapila všetkých, lebo sa akosi o ňom nepošuškávalo. Sony Alpha 1 je pritom veľmi zaujímavá plnoformátová bezzrkadlovka s pozoruhodnými parametrami. Poďme sa na ňu v krátkosti pozrieť.

Sony Alpha 1 zo zadnej strany s vyklápacím displejom

Sony Alpha 1 zo zadnej strany s vyklápacím displejom-. Zdroj Sony

Sony Alpha 1 – 8K Full-frame

Srdcom fotoaparátu je 50,1 MPix full-frame snímač Exmor CMOS a obrazový procesor BIONZ XR. Fotoaparát je schopný snímať fotografie s rýchlosťou až 30 snímok za sekundu do formátu RAW pomocou elektronickej uzávierky s využitím priebežného automatického zaostrovania.

Pokiaľ ide o nahrávanie videa, fotoaparát Sony Alpha 1 je schopný nahrávať 8K 30p 10-bitový záznam videa 4:2:0 v XAVC-HS, 4K 120p a 60p v 10-bitovom formáte 4:2:2. Používa farebný profil S-cinetone. Pri 8K videu dokáže nahrávať obraz bez prehrievania a to 30 minút, čo je bolesť u konkurencie ale tiež aj vo vlastných radoch.

Ako správne zariadenie z dielne Sony má bohaté schopnosti automatického zaostrovania sledovaného objektu v reálnom čase. Citlivosť ISO je v rozmedzí 100 – 32 000 (s rozšírením na 50 – 102 400 pri fotografovaní). Elektronický hľadáčik OLED Quad-XGA je s 9,44 miliónmi bodov a obnovovacou frekvenciou až 240 snímok za sekundu a k dispozícii je výklopná obrazovka na viac pohodlia pri fotení a tiež pri natáčaní videa. Nie je to je to však tak dobre výklopný displej ako je to v prípade Sony a7S III na realizáciu vlogov. Samozrejmosťou sú porty pre externý mikrofón a slúchadlá. Telo je vyhotovené z magnézia s vysokou odolnosťou.

Samotná konštrukcia snímača umožňuje  veľmi rýchle odčítanie zachyteného signálu, neobjavuje sa tu teda efekt Rolling shutter a pri sériovom fotení dosiahnete rýchlosť až 30 snímok za sekundu.

Na ukladanie záznamov fotoaparát používa dvojicu kombinovaných slotov. Môžete použiť klasické pamäťové karty SD UHS II ale aj veľmi rýchle nové karty CF Expres. Tieto sú pre niektoré formáty záznamu obrazu nevyhnutné.  Fotografie sa na karty ukladajú vo formátoch JPG alebo v 10-bitovom HEIF formáte s voliteľným vzorkovaním. Pre RAW formát máte na výber tri úrovne kvality 14-bitového formátu: nekomprimovaný,  bezstratová kompresia  alebo komprimovaný.

Spoločnosť Sony tvrdí, že model Alpha 1 dokáže zachytiť viac ako 15 EV dynamického rozsahu pre video . To by malo zabezpečiť prirodzene vyzerajúce gradácie od tieňa po zvýraznenie. Uvidíme, o test fotoaparátu sme požiadali.

Preobjednávky začínajú 27. januára 2021, termín spustenia predaja na Slovensku zisťujeme a pripravujeme aj detailnejšie predstavenie tohto revolučného fotoaparátu.

Súhrn hlavných vlastností

  • Nový 50,1 megapixelový plnoformátový full-framový skladaný obrazový snímač Exmor RS  CMOS v kombinácii so zdokonaleným obrazovým procesorom BIONZ XR  s osemnásobným výkonom
  • Sériové snímanie bez black-outu rýchlosťou až 30 snímok za sekundu
  • Rychlé čítanie údajov, ktoré umožňujú vykonávať až 120 výpočtov AF / AE za sekundu. Vďaka tomu dosahuje až dvojnásobnú rýchlosť oproti modelu Alpha 9 II, a to i pri nepretržitom snímaní rýchlosťou 30 sn./s
  • Veľký OLED Quad-XGA elektronický hľadáčik typu 0,64 (asi 9,44 milióna bodov), ktorý ako prvý na svete dosahuje obnovovaciu frekvenciu 240 snímok za sekundu
  • Tichá elektronická uzávierka bez vibrácií
  • Snímanie bez blikania s mechanickou aj s elektronickou uzávierkou
  • Synchronizácia blesku s elektronickou uzávierkou rýchlosťou až 1/200 s
  • Najrýchlejšia synchronizácia blesku s mechanickou uzávierkou dosahujúca rýchlosť až 1/400 s
  • 10-bitový záznam videa vo formáte 4K 120p 4:2:2 + 10-bitový záznam 8K 30p 4:2:0 v XAVC HS s 8,6K prevzorkovaním so zachytením vysokých detailov
  • Široký dynamický rozsah 15 krokov pre fotografie a 15+ krokov pre video
  • Vylepšená funkcia AF v reálnom čase (automatické zaostrovanie na oči) pre ľudí a zvieratá a nový AF v reálnom čase pre vtáky, ďalšie sledovanie v reálnom čase Real-time Tracking
  • 5-osá optická stabilizácia obrazu v tele umožňuje predĺžiť expozíciu až o 5,5 kroku
  • Farebný matrix S-Cinetone na získanie expresívneho filmového vzhľadu, podobný ako u kamier FX9 a FX6
  • Podporuje profesionálne pracovné postupy vďaka najrýchlejšiemu zabudovanému Wi-Fi vo svojej kategórii, SuperSpeed ​​USB 10 Gbps, 1000BASE-T Ethernet a ďalšie

Viac parametrov nájdete aj vo videu:

Zdroj: Sony

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.