Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do Európy a Ameriky sa ale spoločnosť dostala až v roku 1950, a to len vďaka vojnovému fotografovi Davidovi Duncanovi, ktorý pomohol predstaviť značku svetu a spraviť z nej lídra v oblasti výroby fotografickej techniky.

Duncan fotografoval vojnové konflikty vo Vietname, Tichomorí aj Kórei a jeho snímky prebrali periodiká ako New York Times či Life. Na ich stránkach potom mali dosah k širokému spektru čitateľov, ktorí sa potom zväčša začali o prebiehajúcu vojnu viac zaujímať. Veď, koho by sa nedotkli fotky, na ktorých bolo explicitne zachytené ľudské utrpenie a bieda? Jeho výpoveď o živote strávenom s fotoaparátom zaveseným okolo krku je skutočne zaujímavá a vznikla v rámci seriálového projektu: „Pred 100 rokmi“.

V ňom si Nikon pripomína obrazom aj zvukom udalosti z domova a sveta, ktoré sa odohrali na deň presne pred 100 rokmi. Spomína na osobnosti z politiky, kultúry aj športu, alebo, ako v tomto prípade – popisuje priebeh vojen, zrod revolúcií a niekedy hoci aj formovanie štátov. Tiež zachytáva úspechy aj neúspechy kľúčových postáv histórie, objavy a vynálezy a okrem videa si môžete pripomenúť aj niektoré zlomové okamžiky v nasledovnej tabuľke:

1917
V japonskom Tokiu bola založená firma Nippon Kogaku Kogyo Kabushikigaisha (Nippon Kogaku K.K.) na výrobu optiky.

1957 Nikon SP

Fotoaparát Nikon SP je dodnes považovaný za jeden z vôbec najdokonalejších fotoaparátov, aký bol kedy vyrobený. Tento prístroj bol zameraný na profesionálnych používateľov a bol vlajkovou loďou v Japonsku vyrábaných diaľkomerných fotoaparátov. Jeho najdôležitejšie a vysoko cenenou výbavou bol univerzálny hľadáčik s podporou ohniskových vzdialeností šiestich výmenných objektívov.

1959 Nikon F
Symbol šesťdesiatych rokov, Nikon F, bol prvou jednookou zrkadlovkou Nikon a zrejme jednou z najväčších ikon a jedným z najpopulárnejších fotoaparátov minulého storočia. Prístroj bol cenený pre vynikajúcu kvalitu obrazu a elegantný dizajn a stal sa obľúbeným fotoaparátom amatérov, profesionálov aj celebrít.

1980 Nikon F3
Fotoaparát Nikon F3 s dizajnom Giorgetta Giugiara, významného automobilového dizajnéra, obsahoval rozsiahle elektronické vybavenie, ako je elektronická uzávierka a automatické riadenie expozície, a bol bežne spomínaný ako „stále obľúbená F3“. Prístroj bol vyrábaný od roku 1980 až do roku 2000.

1992 Nikonos RS
Nikonos RS bol prevratným modelom podvodného fotoaparátu, ktorý ako prvý na svete ponúkal v tejto oblasti automatické zaostrovanie, automatické riadenie expozície a možnosť práce v hĺbke až 100 m. Nikonos RS otvoril profesionálnym fotografom celkom nové možnosti skúmania sveta pod vodnou hladinou.

2016 Nikon D5
Fotoaparát D5 uvedený v minulom roku je najnovší v dlhej rade profesionálnych digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon. Prístroj D5 je charakteristický úplne novým systémom automatického zaostrovania, schopnosťami pracovať za nízkej hladiny osvetlenia a možnosťou záznamu videosekvencií. Prístroj ponúka osemkrát väčší počet pixelov oproti modelu D1 v kombinácii so snímacou frekvenciou 12 sn./s (trikrát viac oproti modelu D1), takže vývoj celkom iste urazil dlhú cestu.