Spoločnosť Philips a TP Vision (výrobca televízorov Philips) predstavili v Prahe nové produkty pre rok 2016 / 2017. Novinky sú celkovo tri, plus boli prestavené dva stávajúce modely, ktoré boli vylepšené o niektoré funkcie z vyšších modelových rád.

Tlačovú konferenciu zahájil Petr Valoušek, regionálny riaditeľ spoločnosti Philips pre českú a slovenskú republiku. Samotným predstavením produktov nás sprevádzal Martin Benko, produktový špecialista TP Vision pre strednú a východnú Európu.

Prvá, najhorúcejšia novinka a zároveň vlajková loď spoločnosti je 55-palcový OLED TV Philips 901F. Je to televízor, ktorý ponúka tie najlepšie špecifikácie pre najnáročnejších používateľov. O plynulý chod zariadenia sa stará štvorjadrový procesor s operačným systémom Android vo verzii 5.0 L. Interná pamäť televízora má kapacitu 16 GB, pričom 9.5 GB je reálne dostupných pre používateľa. Nechýba ani možnosť pripojenia externého disku v neobmedzenej kapacite.

20161006_105436

Špičkový OLED panel má jedinečné podanie farieb, keď sme sa pozerali zároveň na Edge LED LCD a OLED, tak LED LCD nám pripadal, ako by bol vyblednutý. OLED ponúka skutočne pohlcujúci obraz, sýte farby a skvelý divácky zážitok. Avšak, ku kvalitnému obrazu patrí aj seriózne zvukové podanie. O túto záležitosť sa stará 30 wattový sound-system konfigurácie 6.1. Rozloženie reproduktorov je – 6 akustických v prednej časti pod displejom (v hliníkovej lište) a 1 Triple Ring reproduktor s integrovaným basovým portom v zadnej časti. Najdôležitejšie špecifikácie, ktoré tvoria takmer dokonalý celok novej vlajkovej lode sú – OLED panel, Android TV, Perfect HDR a Ambilight 3. Tieto špecifikácie sú (spolu) po prvý krát použité v jednom zariadení. O spracovanie obrazu a napokon výsledný zážitok sa stará niekoľko nasledujúcich systémov.

1-print-kopia

Edge LCD LED TV (vľavo) a OLED TV (vpravo)

Perfect Colour – spája 17 bitový farebný booster a inteligentné spracovanie farieb, čoho výsledkom je až 2250 triliónov žiarivých farieb. Perfect Contrast – so systémom Local Contrast Processing a Micro Dimming Perfect vytvárajú výkonnú optimalizáciu kontrastu obrazu. Perfect Pixel UHD Premium – ponúka výpočtový výkon, ktorý dokáže spracovať až 4 miliardy pixelov, každý z nich sledovať a upravovať tak ostrosť obrazu. Perfect HDR – dodáva televízoru vysoký dynamický rozsah, a tým lepší divácky zážitok. Kombinácia OLED panelu s technológiou Philips Perfect Pixel UHD prináša v skutku kvalitný obraz s indexom obrazovej výkonnosti až 3800 PPI. Tento televízor má žiarivé a verné podanie farieb s dobrými pozorovacími uhlami, a takmer nulovou odozvou. To zaručuje rýchly a ostrý obraz aj v akčných alebo rýchlych športových scénach. Výhodou je aj funkcia Ultra Resolution, čo je prevod (upscaling) akéhokoľvek zdroja do ostrejšieho obrazu v UHD rozlíšení.

20161006_104815

Tento model je výrobcom prezentovaný, ako 4 krát Perfect – Perfect Colour, Perfect Contrast, Perfect Pixel UHD Premium a Perfect HDR. Použitá dávka výrazu „perfect“ je vysoká, ale konštatujeme, že obraz, vyhotovenie a celkový dojem z tohto televízora je skutočne perfektný.

Nemôžeme však zabudnúť na technológiu Ambilight 3, ktorá opticky rozširuje farebnú živosť televízora a vytvára pohlcujúci zážitok. Tento systém rozširuje divácky zážitok pomocou LED diód umiestnených v zadnej časti televízora z troch strán, ktoré premietajú „farebný tón obrazu“. Toto riešenie dodáva televízoru vyššiu atraktivitu aj z dlhodobého hľadiska. Škoda však je, že nie je použitá technológia Ambilux, ktorá používa namiesto LED diód projektory. „Pýtali sme sa prečo a vysvetlenie bolo jednoduché, navýšila by sa výrobná cena, a tak aj koncová, čo by sa mohlo odraziť na nižšom predaji.“ 

Samozrejmosťou je prepracovaný dizajn televízora na vysokej úrovni, ktorý je veľmi elegantný. K televízoru je dodávaný aj vynovený diaľkový ovládač, s dotykovou plochou a qwerty klávesnicou na zadnej strane, čo je riešenie, ktoré oceňujeme. Pri prehliadaní webu alebo YouTube je to záležitosť, ktorú si okamžite zamilujete. Tento ovládač má zabudovaný aj malý mikrofón, čo umožňuje priame hlasové ovládanie. Samozrejmosťou je aj plná výbava audio/video vstupov a výstupov. Cena tohoto modelu bude približne 3700 eur.

Druhou novinkou je 65-palcový UHD Android TV Philips 7601 so zobrazovacím panelom Edge LED LCD. Tento model ponúka jedinečnú technológiu HDR Premium s vysokým dynamickým rozsahom a zobrazovacím panelom, ktorý bol devízou vyšších modelových rád. Podľa asociácie EISA, ktorej členom je aj magazín TOUCHIT je to najvýhodnejší televízor s veľkou uhlopriečkou, teda aj pomerom cena/kvalita.

20161006_105429

Televízor má niekoľko zaujímavých funkcií, ako napr. Micro Dimming Premium – regulácia LED podsvietenia v 128 oblastiach obrazu. Perfect Natural Motion – dopočítavanie snímkov pre plynulejší a ostrejší obraz v akčných scénach. Perfect Pixel UHD – prevedenie akéhokoľvek obsahu do vyššieho rozlíšenia UHD, čo je pri takto veľkej uhlopriečke výhodou.

20161006_125852

Ani tejto novinke nechýba technológia Ambilight 3, ktorá bude sprevádzať každý jeden model televízorov od vyššej strednej triedy. K tomuto modelu je taktiež dodávaný diaľkový ovládač s dotykovou plochou a qwerty klávesnicou, ktorý by sme prijali, ako súčasť každého Smart, resp. Android televízora.

Samozrejmosťou je decentný a elegantný dizajn, vyhotovenie z prémiových materiálov, vyvážené zvukové podanie a plná výbava audio/video vstupov a výstupov. Je síce vidieť rozdiel medzi vyhotovením tohoto modelu a modelu 901F, ktorý je aj výrazne tenší. To však nemení nič na tom, že model 7601 vyzerá výborne a hodí sa takmer do každej domácnosti vďaka decentnému vyhotoveniu, ktoré nie je ničím odpudivé. Cena tohoto modelu bude približne 2600 eur.

Poslednou novinku, je malý, 24-palcový Full HD televízor Philips 5231 s výkonným Bluetooth reproduktorom.

print-2-all-in-one-philips-5231

Tento model (all-in-one) je použiteľný ako televízor, ktorý disponuje plnou výbavou vstupov a výstupov. Druhou možnosťou je využitie k počítaču, ako LCD monitor. Alebo ako samostatný Bluetooth reproduktor na prehrávanie hudby z externého zdroja. Spracovanie, ako aj dizajn, je veľmi pekné, v bielom prevedení, pričom reproduktor tvorí podstavec televízora. Aj tento model získal ocenenie (Red-Dot) za dizajn a viacúčelové vyhotovenie.

„Ľudia si často krát kupujú k veľkému televízoru ešte jeden malý, ako druhý televízor do detskej izby, spálne alebo kuchyne a vyžadujú od neho niečo viac. Niečo, čo bude slúžiť ako televízor, samostatný zvukový systém alebo aj LCD monitor k počítaču. Tento model všetky záležitosti spĺňa, plus má plnú výbavu vstupov a výstupov, vrátane tunera DVB-S a DVBT2.“ Dodal Martin Benko, produktový špecialista TP Vision.

20161006_122855

Výkon BT reproduktora je 16 W s rozložením – 2 stredovýškové meniče vpredu a 1 subwoofer zabudovaný v spodnej časti. Výsledný zvuk je vyvážený a porovnateľný s konkurenčnými Bluetooth reproduktormi. Cena tohto modelu bude okolo 280 eur.

20161006_130036

Predstavené novinky (model 7601 a 901F) bežia na operačnom systéme Android vo verzii 5.0 L, pričom sme sa dozvedeli, že verzia Android 6.0 M je už v režime testovania a finálnych úprav. Oficiálne uvoľnenie a teda aj aktualizácie by mohli byť dostupné už začiatkom roku 2017. To ale záleží aj na samotnom poskytovateľovi OS – spoločnosti Google. Aktualizácia na Android 6.0 M bude dostupná pre všetky novinky, ako aj modelové rady z roku 2015.

OS Android je na televízoroch Philips dobre odladený a nepostrehli sme zásadné nedostatky. Reálnejšie poznatky a dojmy vám prinesieme v podrobných testoch týchto televízorov. O test sme požiadali a veríme, že sa k nám do redakcie dostanú čo najskôr.

Napokon nás zaujímalo aj to, koľko top modelov (napr. série 9) sa reálne na našom trhu predáva. Odpoveď bola taká, akú sme očakávali. Na Slovensku sa to ráta na desiatky a v celoeurópskom meradle je to v rádoch stovkách. „Nie každý je ochotný zaplatiť za televízor cenu, ktorá miestami presahuje hodnotu ojazdeného automobilu. Ale treba uznať, že použité technológie a výsledný zážitok je naozaj skvelý – subjektívny názor.“

Všetky tri predstavené novinky budú dostupné už od novembra, čiže v tom najzaujímavejšom období, tesne pred Vianocami.

Okrem nových televízorov sme v Prahe vyskúšali aj službu UBER, ktorá fungovala presne tak, ako má. Všetko išlo bez najmenších problémov a „Uber áut“ je v Prahe dostatok. Ak máte cestu do Prahy, odporúčame vyskúšať túto službu.

Tlačová konferencia sa konala v priestoroch motokárovej dráhy cmkarting Praha – Zličín a ukončená bola jazdou na výkonných elektrických motokárach, ktorých systém je kompletne ovládaný cez internet pomocou špeciálneho softvéru v tabletoch. Internet vecí nespí a aj tu je vidieť, aké vymoženosti ponúka. Kontrolór, ktorý je na trati, dáva pozor na jazdcov a v prípade kolízie alebo nežiadaného vystrájania,vám môže na diaľku obmedziť rýchlosť alebo vás úplne zastaviť. Všetko je riešené cez zahraničný server, ale odozva na pokyn kontrolóra je okamžitá. No a najväčším lákadlom je viacúrovňová dráha, ktorá je dostatočne dlhá, má stúpania, klesania a mosty. Ak máte tú možnosť, odporúčame vyskúšať cmkarting arénu.

 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE