Fotografujeme a natáčame video smartfónom: časť.1 – príslušenstvo

Kvalita fotografií a videa zaznamenaného smartfónom dnes dosahuje mimoriadnych kvalít, pričom neustále prichádzajú nové vylepšenia a samozrejme aj zariadenia

Smartfón nie je len nástroj na telefonovanie, prehliadanie webu a občasné zhotovenie fotografií. Pre mnohých používateľov je to pracovný nástroj, využívaný ako primárna kamera a fotoaparát. Či už na novinársku činnosť alebo na rôzne blogy, vlogy a pod. Ak siahnete po správnom zariadení, výsledná kvalita médií bude výborná. O tom však nabudúce. V dnešnom článku vám predstavíme rôzne zaujímavé príslušenstvo, ktoré pri natáčaní a fotografovaní smartfónom používame.

Nie je vhodné povedať, že toto je najlepšie a toto vám bude určite vyhovovať. Každý má vlastný štýl, potreby a požiadavky na konkrétny produkt. Príslušenstva, ktoré je určené pre mobilné telefóny, so zameraním na fotografiu, je „na tony“, a preto je možné si vybrať takmer čokoľvek v rôznych vyhotoveniach alebo kombináciách. My sme hľadali funkčné a konfigurovateľné príslušenstvo za pomerne rozumnú cenu. Konfigurovateľné v tom zmysle, že dokážeme skombinovať viacero jednotlivých prvkov, z viacerých produktov, do jedného tzv. hybridu.

Mini statív s úchytom (kliešťami) na stôl a dvojitým oceľovým kĺbom

Jednoducho hybrid, ktorý si ihneď získal našu pozornosť. Toľko spôsobov použitia a konfigurácie, ako má tento produkt, sa len tak ľahko nevidí. Zariadenie je z odolného plastu, pričom nožičky a kĺby s aretáciou sú kovové. Výhodou je skladnosť, dve kovové nožičky sú sklápateľné a treťou nohou je veľká plastová skrutka, ktorá má okrem funkcie nohy aj aretačnú funkciu. A to vtedy, ak chcete statív prichytiť o trubku, stôl a pod. kovové nohy sú po otvorení zafixované a poistené, pri sklápaní je nutné odistiť zámok.

Týmto spôsobom je zabezpečená spoľahlivosť a stabilita zariadenia pri práci, čo je podstatou. Všetky časti, ktorých úlohou je fixovať, majú protišmykovú úpravu. Vo vrchnej časti sú dva kovové kĺby, stredová časť s aretáciou a klasický 1/4“ závit. Zariadenie je dostatočne pevné a stabilné, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať. Dá sa použiť mnohými spôsobmi a nakombinovať ho s inými zariadeniami, napokon sa výborne drží aj v ruke.

Cena: 8 Eur

Držiaky smartfónov a príslušenstva

Tých nie je nikdy dosť a oplatí sa mať v zásobe minimálne jeden náhradný, ak by sa ten hlavný poškodil. V tomto prípade ide o klasické držiaky v kombinácii kov a plast, ktoré pojmú zariadenia do šírky až 9 cm. Čiže ani iPhone 7 Plus s puzdrom a pod. nebude žiadny problém. Držiak má v spodnej časti klasický 1/4“ závit.

Druhý, menší držiak, je celoplastový, ale taktiež dobre použiteľný. Uchytenie na statív alebo iné príslušenstvo má iba zozadu (1/4“ závit), takže má iné možnosti prispôsobenia. Treba však povedať aj to, že nemá natoľko pevný úchop (strunu) a treba dávať pozor nato, aby z neho zariadenie pri manipulácii nevypadlo. Vhodný je skôr ako záložný, alebo na rôzne iné príslušenstvo – svetlo a pod.

Cena: kov/plast – 1.96 Eura

Cena: Plast – 1.50 Eura

Boxer – držiak pre smartfón alebo akčnú kameru

Atypický držiak, miestami by sme ho mohli nazvať provokačným, ale jeho účel je jasný. Žiadne násilie, ale bezpečné uchopenie a eliminácia vytrhnutia zariadenia, resp. držiaku z rúk. Boxer sa veľmi dobre drží, je vyrobený z pevného plastu a jeho vrchná časť tvorí úchyt pre ďalšie príslušenstvo. My sme použili adaptér s 1/4“ skrutkou, kde umiestňujeme držiak pre smartfón.

Boxer je v praxi veľmi dobre použiteľný a natáčanie so smartfónom má opäť inú podobu. Nevýhodou môže byť však to, že s rukou, na ktorej je boxer, sa ťažšie ovláda telefón – spúšť fotoaparátu. Treba nato dlhé prsty, alebo jednoduchý trik. Ten spočíva v umiestnení telefónu do držiaku tak, že tlačidlá hlasitosti sú na dosah napr. palca, ktorým toto tlačidlo jednoducho stláčate a fotografujete, resp. spustíte nahrávanie. Tento režim spúšte je potrebné povoliť v nastaveniach fotoaparátu, podporujú to takmer všetky telefóny.

Cena: 4 Eurá

Statív – octopus tripod

Jednoduchý tripod s rôznymi možnosťami úchopu a flexibilnými nohami. Môže byť „klasickým“ statívom alebo ho môžete omotať o konár stromu a pod., je plne prispôsobiteľný. Siahli sme po ňom aj z toho dôvodu, že max. udávaná nosnosť je 3 Kg. Ak to bude potrebné, znesie aj bežnú zrkadlovku bez toho, aby sa „rozsypal“. Pri takýchto druhoch (s flexibilnými nohami) statívov je ten problém, že ak nie je dostatočne odolný, tak sa po zaťažení rozídu nohy. Vyhotovenie zovňajšku je celoplastové, čo nie je najideálnejšie. Spokojnejší by sme boli, ak by bola min. časť s kĺbom a aretáciou kovová.

Nohy statívu majú dĺžku 200 mm a o základňu sú uchytené guľovým kĺbom. Na základni sa nachádza aretačná časť s väčším guľovým kĺbom, ktorý tvorí celý vrch statívu – tzv. hlavu. Tá je zložená z dvoch častí – základná (pevná) + odnímateľná platňa s 1/4“ závitom. Toto riešenie je vyhovujúce, až na skrutku závitu, ktorá mohla byť vyhotovená rozumnejšie. Plocha platne je dostatočne veľká, čo umožňuje bezproblémovo pripevniť aj väčšie fotoaparáty. Na statív najčastejšie umiestňujeme selfie tyč s držiakom pre smartfón, čo je výborným doplnkom na natáčanie statického alebo produktového videa/fotografií. Dodajme, že nohy statívu sú obalené gumenými „šupinami“, pod ktorými sa nachádzajú dvojité hliníkové prúty s hrúbkou 3 x 6 mm.

Cena: 9.60 Eura

Falcon Eyes  – hliníkový adaptér pre viacero držiakov

Tento produkt nie je tak celkom na bežné používanie v teréne, resp. na bežné nosenie vo vaku. Ide o jednoduchú pomôcku s dvomi 120 mm dráhami, na ktorých sú dve 1/4“ skrutky pre rôzne príslušenstvo. Výhoda spočíva v tom, že z vrchnej časti je 1/4“ skrutka a v spodnej časti 1/4“ závit.

To umožňuje na adaptér umiestniť dva až štyri držiaky pre smartfóny, čo je vhodné napr. na fototest – porovnanie fotoaparátov viacerých zariadení z relatívne rovnocennej polohy. Vyhneme sa tak zmene pozície (expozície) pri fotení, čo môže aj inak dobrú fotografiu mierne rozladiť. Celé zariadenie, ak sa to dá tak nazvať, je vyhotovené z eloxovaného hliníku a v jeho strede sa na nachádzajú dva závity pre statív – 1/4“ a 3/8“. Použitie je skutočne rôznorodé. Celkové rozmery sú: 300 x 30 x 7.8 mm.

Cena: 8.50 Eura

Statív – Hama Star 75 

Klasický hliníkový statív, avšak stále kompaktný nato, aby sa zmestil so ruksaku alebo inej príručnej tašky – v zloženom stave má výšku 43 cm. Pre smartfón je tento statív síce menej vhodný, ale aj tak ho používame radi. Statív je klasického zloženia. Hliníkové nohy sú z troch častí, ktoré sa aretujú plastovými sponami a stred je poistený rozťahovacou rozperou.

Stredová časť, na ktorej sa nachádza trojcestná hlava, je plynulo výsuvná a celková výška rozloženého statívu dosahuje 126 cm + uchytené zariadenie. Hlava statívu je polohovateľná vo viacerých smeroch, pričom každý jeden smer je možné fixovať. Taktiež je jednoducho ovládaná, pomocou vodiacej páky, ktorá by však mohla byť o niečo menšia. Výhodou je rýchloupínacia doska s 1/4“ skrutkou, integrovaná vodováha, protišmykové prevedenie spodnej časti nôh a hmotnosť 620 gramov.

Cena: od 13 Eur

Mini (káblový) mikrofón

Dobrý záznam zvuku je pri natáčaní videa základ, bez toho to nepôjde. Ak však nechcete ihneď investovať do drahšieho bezdrôtového riešenia, postačí aj malý káblový mikrofón. O tom, že dobré produkty nemusia byť výhradne drahé, svedčí aj toto zariadenie. Pripojenie prebieha cez pozlátený (3.5 mm) audio jack a celková dĺžka kábla je 142 cm. Samotný mikrofón je ukrytý pod protiveternou a ochrannou penou. Systém uchytenia je na kovový klip, s možnosťou odnímania. Výsledný zvuk je na bežné použitie dostačujúci.

Cena: od 5 Eur

Samsung Galaxy – kompaktná selfie tyč s držiakom pre smartfón

Samsung nevyrába len smartfóny, ale aj zaujímavé príslušenstvo k nim. Selfie tyč z produkcie tohto výrobcu sme si obľúbili kvôli jej jednoduchosti. Nemá Bluetooth ovládanie a je zhotovená z plastu a hliníka. Tyč je odolná a disponuje hliníkovou hlavou na kĺbe, s ideálne veľkou doštičkou, ktorá je ukončená 1/4“ skrutkou pre rôzne príslušenstvo. Podstatnou súčasťou je 1/4“ závit v spodnej časti rukoväte, čo umožňuje tyč kombinovať so statívom a iným vyššie uvedeným príslušenstvom (v našom prípade). Doplnkom je šnúrka na zápästie v balení. Tyč je zložená zo štyroch segmentov, ktoré sa aretujú otočným systémom. Ten je, subjektívne, najideálnejší. Max. dĺžka je 482 mm / min. 182 mm s hmotnosťou 80 gramov.

Okrem samotnej selfie tyče je v balení aj plastový držiak pre smartfóny. Ten má dve možnosti uchytenia na 1/4“ skrutku – zospodu a zozadu. Ktorou stranou držiak namontujete je jedno, pričom stále zostáva jeden 1/4“ závit voľný. To je vhodné nato, ak chcete k držiaku pridať nejaké iné príslušenstvo – svetlo, väčší mikrofón a pod. Možností je veľa, stačí mať štipku technického myslenia. Dodajme, že držiak pojme aj väčšie zariadenia, ako napr. iPhone 7 Plus s puzdrom (max. 87 mm).

Cena: 19.90

Všetky produkty, okrem Samsung tyče, mikrofónu a Hama statívu, je možné zakúpiť na elementrix.sk. Samsung tyč je dostupná na: nay.sk, stavív Hama na: agem.sk a mikrofón na gearbest.com

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE