Ešte počas jari sme v redakcii vytvorili fototest s telefónmi, ktoré sú kandidátmi na najlepšie fotky či už cez deň ale aj v noci.

Na štartovacej čiare sa tak ocitli Apple iPhone 13 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra, OPPO Find X5 Pro a Xiaomi 12 Pro. Fotili sme pritom traja členovia redakcie a snažili sme sa o rovnaké fotografie v rovnakom čase. Verte, že to nie je celkom jednoduché. Cieľom bolo preveriť, aké sú vlastne medzi špičkou fotomobilov v tejto oblasti, ak vôbec nejaké sú.

Na tento test budeme nadväzovať ďalším testom, keďže medzitým sa na trhu objavili ďalší hráči so zaujímavými modelmi – spomeňme napr. značky Vivo, Honor, Huawei alebo Sony.

FototestZdroj: TOUCHIT.sk
Výsledky sme porovnávali priamo pri fotení v teréne

V tomto článku sme zverejnili fotografie zmenšené zhruba na veľkosť 220 kB. Fotografie v plnom rozlíšení nájdete na našom cloudovom úložisku (125 MB).

Naše hodnotenie fotiek sme pritom realizovali práve z fotiek v plnom rozlíšení a vyhodnocovali sme ich na profesionálnom 32-palcovom monitore. Môže sa tak stať, že fotografie, ktoré vidíte vo webovej galérii nemajú všetky prvky, ktoré je možné vidieť pri plnom rozlíšení. Máte ale možnosť si tieto fotografie v plnom rozlíšení stiahnuť a pozrieť si ich.

Ešte pripomeňme, že tento test sa týkal len zadných fotoaparátov a nehodnotili sme pri ňom kvalitu natáčania videa. N a to bude separátny test.

Makro fotografia

Prvá kategória bola makrofotografia. Vybrali sme si kvet v parku a fotili hlavným fotoaparátom,

Pri hodnotení týchto fotiek nás zaujal výsledok z telefónu Xiaomi 12 Pro, ktorý obsahoval presne zvýraznenú strednú časť kvetu a celé pozadie bolo efektne rozmazané. Naproti tomu výsledok z Galaxy S22 Ultra nás zaujal detailnosťou štruktúry kvetu.

Portrét

Tento typ fotografie sme realizovali hlavnou zadnou kamerou a pri ideálnom dennom svetle. Zaujímalo nás podanie čŕt tváre a celkový dojem z portrétu.

Pri portréte nás zaujal výsledok z Galaxy S22 Ultra a to detailným podaním pleti i celkovým dojmom z výsledku. Podanie farieb bolo najlepšie v prípade Xiaomi 12 Pro. Tejto dvojici však tesne na krk stúpal iPhone 13 Pro. Máme dojem, že výsledok z tohto telefónu najlepšie odpovedá skutočnosti, zatiaľ čo u predchádzajúcich dvoch ide skôr o následné vylepšenie umelou inteligenciou.

Nočné fotenie

Toto je kategória, kde je obyčajne možné vidieť najviac rozdielov medzi fotomobilmi. Súčasné telefóny si výsledky vylepšujú zložitými algoritmami, napr. nebadane fotia rovnaký záber pri rôznych parametroch a výsledok bleskurýchle zložia do hotovej fotografie.

V tomto prípade sa naplno prejavili vlastnosti OPPO Find X5 Pro. Tento telefón má aj špeciálny grafický procesor na spracovanie fotografií. V jeho prípade je tak výsledkom skutočná (nepresvietená) noc, ale aj s detailmi tváre. Dobre je rozpoznať detaily v tieňoch a farebne odpovedá fotka skutočnosti. Približuje sa k nemu výsledok z Xiaomi 12 Pro. Napr. Galaxy S22 Ultra tu však scénu až príliš presvietil, na druhej strane nájdete tu všetky detaily.

Kontrast počas dňa

Mať naraz na fotografii príliš svetlé a príliš tmavé zábery je pre viacero fotosnímačov celkom problém. Hlavne pri prechodoch medzi svetlými a tmavými plochami musí byť hranica ostrá. Preto sme práve kontrastu venovali väčšiu pozornosť a v tejto časti porovnávame fotky realizované počas dňa.

S touto kombináciou si najlepšie poradil iPhone 13 Pro, tvár postavy je tu totiž svetlá, dajú sa rozpoznať aj jemné detaily v nej. Celkom dobré je to aj v prípade Galaxy S22 Ultra, ale rozdiel voči iPhone 13 Pro je evidentný.

Kontrast v noci

Toto je trochu iný prípad štýlu fotiek ako v predchádzajúcom prípade. Dominanta fotiek je totiž tmavá a z toho vystupujú svetlé objekty. Pozrime sa ako si s náročnou scénou poradili naši hráči.

Najviac sa nám páčil výsledok z OPPO Find X5 Pro, ktorý je skvele kontrastný bez rozmazaných prechodov medzi svetlou a tmavou časťou. Rovnako je vidieť, že Galaxy S22 Ultra bol robený špeciálne pre získanie kvalitných fotiek v noci.

Náladová fotografia

Toto sú fotografie, ktoré napr. dobre vystihujú danú chvíľu a výborne vyzerajú napr. na Facebooku či Instagrame. Priali sme si fotky plné farebnosti a precítené atmosférou.

Tento krát je jasným víťazom Xiaomi 12 Pro s fotkou plnou zapadajúceho slnka a veľmi dobrým podaním celej scény. Približuje sa mu OPPO Find X5 Pro.

Zmena mierky: približovanie a odďaľovanie

Vyskúšali sme aj fotenie s rôznymi zadnými fotoaparátmi tak, aby sme mali pohľad základným fotoaparátom, s oddialením a i s priblížením. Toto dnes dokážu všetky telefóny, nie však rovnako dobre.

Aj tu máme jasného víťaza a je ním Galaxy S22 Ultra. To je telefón, ktorý napr. priblíženie zvládane úplne najlepšie a 20-násobok zoomu dáva stále dobre použiteľnú fotografiu. Veľmi pekné priblíženie dosiahol aj Xiaomi 12 Pro.

Vyhodnotenie

Prirodzene, urobili sme oveľa viac fotografií pri našom teste a priebežne ich vyhodnocovali. Rozdiely medzi jednotlivými telefónmi sú pomerne malé a navyše platí, že sa kvalitou veľmi približujú tomu, čo môžete dnes získať z profesionálneho fotoaparátu. Hlavne, ak hovoríme o fotení hlavným zadným fotoaparátom. Práve naň sú totiž optimalizované všetky ďalšie kroky v smartfóne, ako je umiestnenie snímača, algoritmy na vylepšenie obrazu a pod.

FototestZdroj: TOUCHIT.sk
Zábery z realizácie fototestu

Jednoznačného víťaza nášho test nie je možné určiť, každý má v niečom výhodu. iPhone 13 Pro fotí výborne a jasne to vidieť napr. pri portrétoch. Galaxy S22 Ultra je špecialista na nočné zábery a má široký rozsah mierky. OPPO Find X5 Pro nás príjemne prekvapil kvalitou nočných fotiek s vysokým kontrastom. Xiaomi 12 Pro vystupuje z nášho testu ako univerzálne použiteľný telefón na fotenie cez deň i v noci a ocenia ho ľudia, ktorí chcú príjemné náladové fotografie.

Na teste spolupracovali: Roman Kadlec, Michal Reiter a Samo Hindy

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.