Takmer identické smartfóny s rozdielnou cenou. Alebo je to celé inak?

Honor 10 je smartfón, ktorý mnohí porovnávajú s modelom Huawei P20. Faktom je, že sú to dva výbavou takmer identické modely. Dizajnové odlišnosti tu sú, no nakoniec aj vo výbave.

P20-tka má optickú stabilizáciu, Honor 10 ju nemá. Ten má ale audio konektor, čo zase model od Huawei nemá. Na našom webe nájdete aj články k smartfónom Honor 10Huawei P20.

Fotoaparát Honor 10 – 24 Mpx + 16 Mpx f/1.8

Fotoaparát Huawei P20 – 20 Mpx f/1.6 + 12 Mpx f/1.8, optická stabilizácia

Fotografie sme robili v automatickom režime z ruky. Kreatívne režimy, ktoré oba modely podporujú, sme na účely tohto fototestu nevyužili. Operačné systémy majú rovnaké rozhranie, avšak s vlastnými úpravami. Oba telefóny majú procesor Kirin 970 s umelou inteligenciou (AI) na spracovanie fotografií.

Na základe rozpoznania scény upravia parametre fotenia a výsledného post-procesingu. Fotografie vyzerajú pekne, avšak vzdialené realite. To nám prakticky nijak neprekážalo a radšej upravenú fotku a peknú ako originál a vyblednutý. Ak by sme to mali porovnať až takto hranične.

S Honorom 10 sa nám výber AI robil jednoduchšie, tu bolo tlačidlo priamo na hlavnej obrazovke fotoaparátu. Huawei P20 má voľbu či použiť alebo nepoužiť AI až v nastaveniach. Prepínanie je naozaj nepohodlné.

Ťažko povedať, ktorý režim je univerzálne lepší. Niekedy sú AI fotky naozaj pekné. V galérii z nich môžete AI vypnúť ale fotka potom vyzerá naozaj vyblednutejšie. Nie výrazne zle, no nie je to ono. Ako teda fotiť, bude na vás. Všetky naše fotky až na jednu výnimku, sú fotené bez AI. Takto získate ozajstný prehľad o tom, ako oba smartfóny fotia.

Je zaujímavé, že rozdiely tam sú. Huawei sa pýši optikou Leica. Honor má pri objektívoch napísané AI Beauty. No a v konečnom dôsledku, každý z výrobcov použil iné otočenie. Toto všetko je kozmetika. Skutočné hardvérové jadro je navonok len minimálne odlišné.

V oboch prípadoch je použitý RGB + mono snímač. Vzhľadom na rozdielnu optiku sa dá fotiť s 2-násobným priblížením. Ide o hybridný zoom, ktorý sa dá dosiahnuť prostredníctvom oboch šošoviek a tým, že jedna je širokouhlá.

Snímky z fototestu

Umelá inteligencia vs. klasický režim – Huawei P20

Rozostrenie pozadia, náročná scéna kontrastom aj miernym pohybom objektu

Členitosť

Členitosť, ukážka nového fotenia, stačí zmeniť uhol a máte odrazu inú farebnosť

Bežná denná fotka

Bežná denná fotka

Hybridný zoom – 2-násobné priblíženie

Detail s rozostrením pozadia

Na správne zaostrenie náročná fotka. Rozstrené pozadie, fľaša a voda by mali zostať zaostrené

Detail

Bežná denná fotka

Detail

Nočná fotka, Honor ju v tomto prípade nezvládol ale ako nočné videnie sa dá použiť 🙂

Fotka pri súmraku

Nočná fotka

Makro

Makro

Verdikt

Fotografie oboch smartfónov sú veľmi podobné. Cenový rozdiel je veľmi malý a predstavuje 170 EUR. Honor 10 je vo verzii so 128 GB úložiskom predávaný za 499 EUR, Huawei P20 kúpite s rovnakou veľkosťou úložiska za 669 EUR.

V prípade použitia umelej inteligencie, dostávate upravené fotky. S aplikovaným filtrom. Vyzerajú pekne, to bez pochýb. Špeciálne pri nočných scénach s množstvom svetla získate naozaj pekné fotky. To je jasný argument v prospech umelej inteligencie.

Huawei P20 je podľa nás naozaj lepšie fotí. Fotografie sú vernejšie a optická stabilizácia môže pomôcť. Tu sme si nie istí, či je to práve optická stabilizácia alebo objektívy Leica. Dôvodom bude pravdepodobne cena. Keď máte dostatok peňazí a chcete naozaj top fotky, siahnete po Huawei P20. Keď sa zaobídete bez optickej stabilizácie a nesledujete tie najmenšie detaily, Honor 10 vás kvalitou fotiek uspokojí. Fotky v šere a po tme vyzerajú horšie. Bežné fotografovanie nepredstavuje nejaké výrazné zmeny. Iste, postrehne ich, ale viac v priamom porovnaní. Tak, ako my v našom teste. Videli sme priame porovnanie, preto poznáme viac detailov. Keď uvidíte fotografie z oboch smartfónov nezávisle na sebe, budete s nimi spokojní.

 

Prečítajte si aj:

Fototest Huawei P10 vs. Honor 9: Aké sú rozdiely medzi dvoma smartfónmi s papierovo takmer totožnými duálnymi fotoaparátmi?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.