Vlajková loď za dobrú cenu.

Hlavnou hviezdou dnešnej tlačovej konferencie spoločnosti Huawei v Paríži bol model P20 Pro a jeho trojitý fotoaparát. Výrobca však predstavil aj model Huawei P20 a hoci sa mu venuje menej pozornosti, prehliadať ho by bolo zlé rozhodnutie. Pre určitú skupinu používateľov môže byť atraktívnejšou voľbou, závisí najmä od vášho rozpočtu na nový telefón.

Huawei P20 ponúka 5,8-palcový LCD displej s rozlíšením Full HD+, procesor Kirin 970 a kombináciu 4 GB RAM + 128 GB úložisko. Jeho zadný fotoaparát je duálny, kombinuje 12 Mpx farebný senzor (f/1.8) a 20 Mpx čiernobiely senzor (f/1.6). Vďaka tomu ponúka 2-násobný hybridný zoom, fotenie s rozostreným pozadím a ďalšie funkcie, ktoré poznáme z predchádzajúcich generácií.

P20 tiež ponúkne 3400 mAh batériu, výrez v hornej časti displeja, snímač odtlačkov prstov pod obrazovkou a Android 8.1. Telo je odolné voči vode a prachu na úrovni IP53 a 3,5 mm jack neobsahuje z toho dôvodu, aby mohol Huawei maximalizovať kapacitu zabudovanej batérie. Vo výbave nenájdete ani slot na microSD karty a odolnosť IP53 znamená, že telefón prežije bežné postriekanie vodou, avšak nič viac.

Fotoaparát v prípade Huawei P20 však predstavuje medzigeneračnú evolúciu a je opäť o niečo lepší. Dôvodom je napr. stabilizácia obrazu pomocou umelej inteligencie, vylepšené 4D prediktívne zaostrovanie a automatické nastavenie parametrov fotoaparátu podľa strojového učenia. To dokáže rozoznať 19 rôznych kategórií scén a objektov. Výrobca tiež vylepšil fotenie v horších svetelných podmienkach.

Huawei P20 získal v teste portálu DxOMark celkovo 102 bodov a umiestnil sa hneď za P20 Pro. Dokázal však predbehnúť konkurenčný Samsung Galaxy S9+ a práve pomer cena/kvalita fotografie môže byť pre mnohých používateľov lákadlom. Huawei P20 sa bude na Slovensku predávať za 669 eur vo verzii 4 GB RAM + 128 GB úložisko a vo farbách Black, Midnight Blue a Pink Gold. Presný dátum spustenia predaja na našom trhu zatiaľ nepoznáme.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Huawei P20 Pro sľubuje malú revolúciu v mobilnom fotení. Vďaka trojitému zadnému fotoaparátu (doplnené o video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit