Taiwanský Foxconn, ktorý, okrem iného, vyrába iPhony pre Apple, patrí s približne 1,2 miliónmi zamestnancov medzi najväčších svetových zamestnávateľov. Generálny manažér pre automatizáciu výroby Dai Jia-Peng, oznámil, že spoločnosť chce v priebehu nasledujúcich rokov plne automatizovať celý výrobný proces. 

Čo presne to bude znamenať? Ľudí vo výrobe postupne nahradia stroje známe ako Foxboti. Transformácia je nastavená na 3 fázy. V prvej fáze sa Foxboti chopia prioritne nebezpečných a cyklicky sa opakujúcich činností, ktoré zamestnanci nemajú v obľube. Druhá fáza bude zameraná na zefektívnenie práce výrobných liniek, ktorá sa má dosiahnuť znížením počtu prebytočných strojov i pracovníkov. Finálna fáza má za cieľ pokryť všetky ostatné procesy v továrni strojmi. Ľudia tak budú potrební len na nevyhnutné procesy akými sú logistika, údržba, testovanie či kontrola.

S myšlienkou automatizácie sa pritom Foxconn pohráva už roky. V súčasnosti investuje nemalé prostriedky do produkcie okolo 10 000 Foxbotov ročne, pretože z dlhodobého hľadiska sú prevádzkové náklady na roboty nižšie ako náklady na ľudských pracovníkov. V jednej z jeho čínskych tovární sa mu do dnešného dňa podarilo nahradiť už 60 000 pracovných pozícií automatizovanými mechanizmami. Ambiciózny, no reálny cieľ vedenia firmy, hovorí o automatizácii 30% pozícií aktuálne vykonávaných človekom už do troch rokov.

Bude prekážkou čínska vláda?

Má to však jeden háčik. Čínsku vládu a jej snahu o stimuláciu zamestnanosti v krajine, respektíve v regiónoch Chengdu, Shenzen aj Zhengzou, kde sa rozprestierajú obrovské továrne Foxconnu. Lokálna samospráva totiž pri budovaní závodov podporila firmu miliardovými finančnými injekciami a umožnila jej vybudovať aktuálnu infraštruktúru, ako aj expandovať do veľkosti, akej sa môže tešiť dnes. Bude zaujímavé sledovať, ako rýchlo bude transformácia výroby napredovať a ako sa k prípadnému hromadnému prepúšťaniu postavia čínski vládni predstavitelia.

Svetový líder v oblasti elektrotechniky Foxconn patrí medzi väčších zamestnávateľov aj u nás prostredníctvom svojej dcérskej firmy Foxconn Slovakia, ktorá sa v Nitre zameriava najmä na montáž LCD televízorov a výrobu dosiek plošných spojov. Z globálneho pohľadu však ide len o kvapku v mori, nakoľko napríklad taká továreň v spomínanom Zhengzhou vyprodukuje denne 500 tisíc iPhonov, vďaka čomu ju mnohí právom prezývajú „iPhone City“.

Zdroj: The Verge

 

Značky: