U nás sa zatiaľ kúpiť nedá ale v okolitých krajinách budete úspešní.

Framework Laptop je notebook, ktorý si poskladáte sami. Vyberáte si z 13 a 16“ verzie. Na výber je možnosť nechať si ho doručiť ako skladačku a komponenty ako aj celé šasi si budete musieť zložiť sami alebo si ho objednáte zložený. V čom je zaujímavý?

Najviac sa vám bude páčiť konfigurovateľnosť a modularita. Môžete sa rozhodnúť, aké komponenty v ňom chcete a či chcete napríklad plnú klávesnicu aj s numerickým blokom alebo len hlavnú alfanumerickú časť. K tomu sa dá ešte vybrať variant s RGB podsvietením. Klávesnica nemá slovenské popisy, to ale zrejme nebude nevýhoda pre záujemcov o takýto notebook. Nie je to o cene ale o možnostiach mať notebook podľa svojho štýlu. Kúpou takéhoto počítača veľmi neušetríte.

Na výber sú dva typy CPU Ryzen (séria 7 a 9), vlastná zostava RAM v jedno alebo dvojkanálovom zapojení, prípadne výber SSD úložiska NVMe až do kapacity 4 TB. Je tu aj možnosť nekupovať zariadenie s úložiskom, ak máte vlastné a chce ušetriť. Vyberať si môžete aj rozširujúci modul, ktorý má buď dodatočné chladenie alebo grafickú kartu AMD Radeon RX 7700S, prípadne oboje.

V rámci portovej výbavy si môžete vybrať vlastnú zostavu. Na výber sú všetky aktuálne porty, pričom napríklad za jeden USB-C zaplatíte 10 eur. Vyberiete si nielen typ ale aj počet kusov z daného portu. Sú vo forme akejsi redukcie, ale ide o vstavanú súčasť, ktorá je zasunutá v notebooku.

V každom prípade zaujímavá možnosť, ako si kúpiť notebook podľa vlastných potrieb. Je zrejmé, že cena nie je zanedbateľná, preto si notebook kúpia nadšenci s jasným cieľom. Či už to bude mať „vendorovo“ nezávislý prenosný počítač alebo chcete mať maximálnu kontrolu nad použitými komponentmi a konfiguráciou.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.