Krajina chce so zločinom bojovať po svojom.

V stredu 5. júla francúzski zákonodarcovia odsúhlasili návrh zákona, ktorý prináša reformu do ich súčasnej justície. Dostala novú právomoc v podobe zisťovať GPS polohu podozrivých osôb prostredníctvom ich telefónov alebo ďalších zariadení. Okrem použitia geolokácie by mohla francúzska polícia mať k dispozícii aj kamery alebo mikrofóny z vybraných zariadení. Správu priniesol denník Le Monde.

V najväčšej miere hovoríme o smartfónoch, ktoré tieto možnosti priamo majú, ale vynechané by nemali byť ani automobily, prípadne televízne prijímače. Skrátka všetky zariadenia, ktorým sa dá sprístupniť kamera a používajú niektorý zo známych operačných systémov. Tento nový zákon napadla ľavica ako aj ochrancovia práv v obave zo špehovania ľudí. Minister Éric Dupond-Moretti hovorí, že toto opatrenie by sa týkalo len niekoľkých desiatok prípadov ročne.

Polícia by po novom mohla sledovať používateľov aj prostredníctvom ich notebookov, keďže aj tie poskytujú lokalizačné služby alebo by využila priamo integrovanú kameru. Zapínať tieto zariadenia by sa dali na diaľku a policajné orgány by mohli zaznamenávať zvuk aj obraz osôb podozrivých z teroristických trestných činov alebo iných trestných činov organizovaného zločinu.

Ochrancovia práv ale upozorňujú na možnosť porušovania základných slobôd a súkromia. Každé takéto sledovanie musí schváliť sudca a celková dĺžka trvania nesmie presiahnuť 6 mesiacov. Z tohto zákona by mali byť vyňaté niektoré citlivé profesie, ako napríklad lekári, novinári, právnici, sudcovia a samozrejme politici. Minister argumentuje, že „sme ďaleko od totality z roku 1984“, podľa románu Georgea Orwella. Tiež argumentuje tým, že novela zákona bude zachraňovať životy ľudí.

Zdroj: Le Monde

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.