Kvalitný router, ktorým ste pripojení na internet je dnes základ firmy, home officu ale aj bežnej domácnosti.

Všetky vlastnosti routera ale aj ďalších zariadení prezentujeme v našej video recenzii.

Prečo investovať do kvalitného routera?

Iste, od poskytovateľa môžete dostať takýto router so základnými vlastnosťami, ale ak chcete predsa len niečo o generácie lepšie, je tu práve Fritz!Box 4060.

Router Fritz!Box 4060Zdroj: TOUCHIT.sk
Router Fritz!Box 4060

Podstatné je, že Fritz!Box 4060 vytvorí u vás doma sieť Wi-Fi 6. Celkovo sú tu tri Wi-Fi siete – jedna 2,4 GHz (s prenosom do 1200 Mbit/s) a dve 5 GHz (s prenosom do 2400 Mbit/s). Mimochodom potrebné údaje na pripojenie k Wi-Fi sieti je možné načítať cez QR v spodnej časti tohto routeru. V rámci manažmentu si môžete vytvoriť hlavnú Wi-Fi sieť a k tomu hosťovskú Wi-Fi sieť, ktorú môžete vyčleniť pre vašich hostí na prístup na internet ale nie na zariadenia v rámci vašej sieti.

Pripojenie na internet

Samotný router môžete pripojiť k poskytovateľovi internetu rôznymi spôsobmi – cez 2,5 Gbit/s port k optike, ku káblovému internetu alebo k DSL modemu. Cez USB port existuje aj spôsob ako pripojiť tento router k 4G/5G internetu s modemom v podobe USB kľúča. Na zadnom paneli nájdete 4 Ethernet porty na káblové pripojenie vašich zariadení.

Všetky teraz testované zariadenia od Fritz!Box pekne pokopeZdroj: TOUCHIT.sk
Všetky teraz testované zariadenia od Fritz!Box pekne pokope

Nadštandardné vlastnosti

Toto všetko sú vlastnosti, ktoré má kvalitný router, ale Fritz!Box 4060 ide ďalej. Priamo podporuje napr. Mesh sieť, čo je výhodné ak máte väčšiu domácnosť alebo firmu. Pomocou doplňujúcich Mesh rozširovačov dokážete pokryť veľký priestor tak, že sa celá sieť tvári ako jedna ucelená a pripájate sa k nej rovnakým menom a heslom k Wi-Fi sieti. Podstatné je, že Fritz!Box 4060 je na toto pripravený a Mesh sieť vytvoríte na prvé zapojenie.

Mesh adaptér na rozšírenie rozsahu Wi-Fi sieteZdroj: TOUCHIT.sk
Mesh adaptér Fritz“ Repeater 1200 AX na rozšírenie rozsahu Wi-Fi siete

Internet cez elektrickú sieť

V tejto súvislosti sme mali aj pár Powerline modulov, ktoré sú schopné prenášať internet cez elektrické vedenie pre 230 V napätie. Takto dokážete dostať pripojenie na internet aj v miestach, kde nemôžete inštalovať ethernetovú sieť (napr. historická pamiatka) a z nejakého dôvodu sa tu nedá použiť Wi-Fi sieť.

Powerline adaptéry Fitz!Box 4060Zdroj: TOUCHIT.sk
Powerline adaptéry Fitz! 1240E

Podpora protokolu DECT

Ďalej je to podpora protokolu DECT. To znamená, že priamo podporuje zariadenia s týmto protokolom a to je napr. telefónny prístroj alebo prvky inteligentnej domácnosti. K tomuto routeru môžete pripojiť až 6 bezdrôtových telefónnych staníc. Navyše je tu možnosť vytvoriť si virtuálny fax alebo telefónny záznamník.

Fritz!Fon C5 spolu s inteligentnou ťiarovkou Fritz!DECT 500Zdroj: TOUCHIT.sk
Fritz!Fon C5 spolu s inteligentnou ťiarovkou Fritz!DECT 500

Bezpečnosť a rodičovská kontrola

Fritz!Box 4060 obsahuje aj veľmi pokročilý bezpečnostný systém. Jednak je tu zabudovaný firewall, ale nám sa páči aj systém rodičovskej kontroly. Pre vaše dieťa môžete vytvoriť hodiny, v ktorých môže byť zariadenia dieťaťa pripojené na internet. Ak vášho potomka chcete odmeniť, alebo internet je nevyhnutný pre plnenie domácich úloh, môžete mu vytvoriť povolenia prístupu na internet napr. na pol hodinu. Rovnako v rámci rodičovskej kontroly môžete filtrovať navštívnené webové stránky podľa obsahu – napr. obmedziť erotiku, násilie, zbrane a pod.

Inteligentná domácnosť

Podpora Smart Home je v prípade routera Fritz!Box 4060 nevídaná. Je to dané aj šírkou zariadení, ktoré Fritz!Box vyrába. A na to, že budú fungovať s routerom ma prvé zapojenie sa môžete na 100 % spoľahnúť.

Inteligentná žiarovka Fritz!DECT 500Zdroj: TOUCHIT.sk
Inteligentná žiarovka Fritz!DECT 500

My sme vyskúšali ventil na radiátor, pomocou ktorého môžete ovplyvňovať tepotu a jej priebeh počas dňa. Tento ventil obsahuje aj meranie a zobrazovanie teploty. K tomu patrí aj modul na meranie teploty, čo umožňuje definovať aj iné miesto na meranie teploty ako je práve ventil na radiátore.

Radiátorová hlavica Fritz! DECT 302Zdroj: TOUCHIT.sk
Radiátorová hlavica Fritz! DECT 302

Zaujímavým modulom je spínaná zásuvka, ktorá umožňuje na diaľku zapínať alebo vypínať rôzne zariadenia, napr. lampu alebo čerpadlo v akváriu. Mali sme aj inteligentnú žiarovku, pri ktorom môžete nadstaviť jednak jej zapnutie a vypnutie ale tiež intenzitu a farbu svetla.

Spínaná zásuvka Fritz!DECT 200Zdroj: TOUCHIT.sk
Spínaná zásuvka Fritz!DECT 200

Celkovo je výhodou aj to, že všetky zariadenie používajú rovnaký operačný systém a vzájomne dokonale spolupracujú. Pomocou jednotlivých modulov si vytvoríte inteligentnú domácnosť veľmi rýchlo a na jej funkčnosť sa môžete plne spoľahnúť.

Testová zariadenia od firmy Fritz!Zdroj: TOUCHIT.sk
Testová zariadenia od firmy Fritz!

Inteligentnú domácnosť potom môžete ovládať napr. cez webové rozhranie ale tiež z mobilnej aplikácie a existuje aj spôsob ako ju ovládať z bezdrôtovej mobilnej stanice pripojenej s protokolom DEC.

Zapožičal: KRUGEL EXIM

Zdroje: vlastné, Fritz!Box

Prečítajte si tiež