Windows tablet Fujitsu Stylistic R727 spadá do segmentu atypických tabletov nie kvôli svojmu dizajnu alebo spracovaniu, ale kvôli zameraniu na podnikových používateľov. Vďaka tomu ponúka funkcie, ktoré inde bežne nenájdete, avšak prejavuje sa to aj na vyššej cene. Ak sa bavíme o pomere cena/výkon, na trhu nájdete aj výhodnejšie ponuky, ako je Fujitsu Stylistic R727.

Pre náročných používateľov však môže byť toto zariadenie atraktívnejšie práve kvôli pridanej hodnote, ako je zabudovaná podpora 4G pripojenia či pokročilé šifrovanie dát alebo možnosť autentifikovať sa prostredníctvom NFC čipu a bezkontaktnej technológie SmartCard. R727 má vo výbave aj TPM modul a podporu vzdialenej správy BIOSu, takže v tomto smere je zrejmý dôraz na biznis používateľov. Ak hľadáte tablet na doma, pravdepodobne ich nevyužijete.

Do firemného prostredia však ide o skvelú pridanú hodnotu, ktorá sa samozrejme prejavuje na výslednej cene. Fujitsu Stylistic R727 ponúka aj podporu dokovacej stanice, ktorá premení tablet doma či v kancelári na plnohodnotný stolný počítač. Dostupnosť príslušenstva tohto typu priamo od výrobcu takisto nebýva vždy samozrejmosťou.

Odhliadnuc od pridanej hodnoty, ktorú Fujitsu v prípade tohto tabletu ponúka, je Stylistic R727 dobre vybavené mobilné zariadenie. Testovali sme konfiguráciu s procesorom Intel Core i5-7300U, 8 GB RAM a 256 GB SSD úložiskom. Toto je konfigurácia, ktorú odporúčame pre účely plnohodnotnej práce v teréne, má optimálne nastavené všetky parametre.

Tablet má 12,5-palcový širokouhlý displej s rozlíšením 1920 × 1080. Ide o IPS displej s dobrými pozorovacími uhlami a antireflexnou vrstvou. S jeho kvalitou sme boli spokojní aj s komfortom, ktorý ponúka pri práci. Na pravej bočnej hrane sa nachádzajú tlačidlá na reguláciu hlasitosti a napájacie tlačidlo.

Windows tlačidlo je dotykové, umiestnené na spodnom rámiku okolo displeja. Ľavá bočná hrana obsahuje USB 3.0 port a mini DisplayPort. USB-C vo výbave tabletu nie je čo je škoda. Tento port sa postupne stáva samozrejmosťou. Uznávame však, že praktickejšie je zakomponovanie plnohodnotného USB portu. Vo výbave nechýba ani 3,5 mm jack a napájací port.

Fujitsu chválime za dizajn zariadenia, ktorý síce nie je ničím revolučný, avšak je elegantnejší ako v prípade predchádzajúcej generácie. Tablet vyzerá štýlovo, pôsobí praktickým dojmom. Oceňujeme, že svetelné kontrolky, ktoré zobrazujú, či je tablet zapnutý a či sa nabíja, sú dobre viditeľné aj spredu, v ľavom rámiku okolo displeja. Toto nás často irituje v prípade konkurenčných zariadení. Slot na microSD kartu a SIM kartu nájdete v spodnej časti, pod stojanom.

Klávesnicová časť má pomerne malý touchpad, avšak počas používania nám to neprekážalo, jeho kvalita je dobrá. Klávesnica pôsobí strohým dojmom, z hľadiska komfortu pri písaní jej nemožno nič vytknúť. Písalo sa nám na nej pohodlne, rýchlo a dobre.

Výrobca na pripojenie klávesnice k obrazovke opäť využíva magnetický konektor. Ten je spojený s klávesnicou pomocou látkového materiálu. Toto riešenie bude niekomu vyhovovať, niekomu však môže trochu vadiť. Konkurenčné tablety ako napr.

ModelFujitsu Stylistic R727
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie12,5″, IPS, 1920 × 1080
Operačný systémWindows 10 Pro, 64-bit
ProcesorIntel Core i5-7300U, až 3,50 GHz, dvojjadro
RAM a interná pamäť8 GB RAM, 256 GB / 190 GB k dispozícii
PortyUSB 3.0, mini DisplayPort, microSD, micro SIM
Digitálna kameraZadná, 5 Mpx, predná, 2 Mpx
Rozmery a hmotnosť319 × 201 × 9,5 mm / 0,83 – 1,17 kg

Microsoft Surface Pro tiež využívajú magnetický konektor, avšak klávesnica sa dotýka prakticky celej šírky spodnej časti tabletu. Výsledkom je, že klávesnica s displejom pôsobia ako jeden celok. Nie však v prípade Fujitsu Stylistic R727. Ťažko sa to vysvetľuje formou písaného textu, zariadenie treba držať v ruke a cítiť to. Niekedy nám toto riešenie trochu prekážalo pri používaní tabletu na kolenách.

Model (OS Windows 10)Fujitsu Stylistic R727
PCMark 10 Extended1 329
Essentials5 579
Productivity4 605
Digital Content Creation1 292
Gaming261
3DMark – Sky Diver1 299
Cloud Gate3 049
Ice Storm36 130
PCMark 8 – Home / Battery test2 805 / 4:30
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Základná výbava/cena4/5
Dodatočná výbava a funkcie5/5
Výdrž4/5

Cena: 1679 eur
Zapožičal: Fujitsu

Plusy
+ dobrý dizajn
+ pohodlná klávesnica
+ extra funkcie pre podniky

Mínusy
– menej pohodlné používanie na kolenách, aj v porovnaní s inými konvertibilnými tabletmi tohto typu
– niekomu môže chýbať USB-C port

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit