Jedno podujatie Unpacked by na celý zoznam pravdepodobne nestačilo.

Kórejská spoločnosť 17. januára predstavila svoje horúce novinky na rok 2024, ktoré zahŕňajú tri modely série Galaxy S24 – klasický Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S24 Ultra. Hoci hardvér fotoaparátov nevyvolal okamžité ovácie, tak je potrebné zobrať v úvahu aj to, že Samsung viaceré zmeny zapracoval aj v oblasti softvéru a nových funkcií. Medzi hlavné vylepšenia patria napríklad generatívne úpravy fotografií pomocou AI, rozšírenie obrázkov a vylepšený zoom. Portál AndroidAuthority však zverejnil aj ďalšie funkcie, ktoré sú súčasťou telefónov novej série Galaxy S24.

Duálne nahrávanie

Iba nedávno sa vo vlajkových telefónoch série Galaxy S objavil režim Director’s View, ktorý sa teraz mení na Duálne nahrávanie. Okrem zmeny názvu sa však do tejto funkcie dostalo aj niekoľko vítaných vylepšení. Jedným z nich je aj možnosť kombinovať dva ľubovoľné fotoaparáty, z ktorých je súčasne zaznamenávaný obraz do jedného videa. Je tak možné kombinovať video zo selfie fotoaparátu a hlavného alebo ultraširokouhlého a teleobjektívu.

Oproti Director’s View, kde bolo možné kombinovať video iba zo selfie fotoaparátu a jedného zadného fotoaparátu, ide o vítané zlepšenie. Samsung tiež poznamenal, že môžete súčasne nahrávať dva 4K videoklipy prostredníctvom duálneho nahrávania. Táto funkcia je však dostupná iba pre model Galaxy S24 Ultra.

Samsung Dual RecordingZdroj: Samsung Community
Samsung Dual Recording

Rýchlejší fotoaparát

Dobrou správou je, že okrem nových funkcií, sú fotoaparáty série Galaxy S24 oproti svojim predchodcom aj rýchlejšie. To platí aj pri spracovaní obrazu v režimoch jednej snímky, viacerých snímok, sériového snímania aj pri HDR režime.

Zlepšenie portrétneho režimu a rozmazania

Uvedenie série Galaxy S24 sa nieslo v duchu umelej inteligencie. AI sa samozrejme vo veľkej miere bude využívať aj pri upravovaní fotografií. Poslúži napríklad na zvýšenie efektu rozmazania predmetov/objektov umiestnených pred fotografovaným objektom. Ako ukážka poslúži obrázok nižšie.

V telefónoch Samsung sa síce nachádza pomerne schopný editor fotografií, ale pri sérii Galaxy S24 prináša ďalšie vylepšenia. Tie umožňujú ešte lepšie pracovať s rozmazaním objektov, avšak editor teraz umožňuje premeniť fotografie domácich miláčikov na portréty.

Rozmazane objektov v režime portrétZdroj: Samsung Community
Rozmazanie objektov v režime portrét

Podpora hardvéru fotoaparátu

Pri vlajkových telefónoch sa akosi očakávajú aj rozličné možnosti rozšírenia pomocou prídavného príslušenstva. Telefóny Galaxy S24 teraz získali podporu dvoch nových príslušenstiev. Séria Galaxy S24 ponúka funkciu korekcie, keď je k telefónu pripojený DoF adaptér a objektív fotoaparátu. Spoločnosť vysvetľuje, že obrázky je možné otočiť o 180 stupňov pri použití DoF adaptéra a objektívu fotoaparátu, takže funkcia korekcie otočí obrázok do správnej orientácie.

Okrem toho séria Galaxy S24 ponúka korekciu skreslenia pri použití anamorfickej šošovky.

24 Mpx fotografie v aplikácii Expert RAW

Samsung štandardne ponúka 24 Mpx zábery, aj keď v aplikácii Expert RAW. Spoločnosť tvrdí, že dokáže poskytnúť 24 Mpx záber kombináciou viacerých 12 Mpx snímok a 50 Mpx fotografie. Takže tí, ktorí chcú strednú cestu medzi 12 Mpx záberom zloženým z pixelov a 50 Mpx/200 Mpx záberom v plnom rozlíšení, majú k dispozícii ďalšiu možnosť. 

24 Mpx fotografie v aplikácii Samsung Expert RAWZdroj: Samsung Community
24 Mpx fotografie v aplikácii Samsung Expert RAW

Medzi ďalšie novinky radu Galaxy S24 patrí ProVisual Engine, čo je množina nástrojov s umelou inteligenciou, ktoré menia zaužívané spôsoby fotografovania. Od tvorby kompozície až po zdieľanie hotových fotografií alebo videozáznamov na sociálnych sieťach. Samsung dodáva, že roztrasené a neostré snímky sú odteraz minulosťou. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.