Škola a moderné technológie k sebe už akosi patria, pomáhajú k lepšiemu prospechu, sú zaujímavé, a taktiež zábavné.

Aj školstvo sa postupne posúva do éry digitalizácie a interaktívneho vyučovania, ktoré je pre študentov omnoho zaujímavejšie. Určite zaujímavejšie, ako bezodné a niekoľko dekád staré učebnice, ktoré len ťažko podnecujú v študentoch záujem a predstavivosť. Dnešná mládež je naučená na iné zariadenia a technológie, ako tomu bolo kedysi, čomu sa musia prispôsobiť aj rôzne pomôcky. Pomôcky v tomto prípade nemyslíme také, ktoré dodáva škola, ale také, ktoré sa používajú aj v súkromnom živote a vedia študentom pomáhať kdekoľvek – doma, ale aj v škole.

Predstavíme vám niekoľko zariadení, ktoré by ste (možno) na prvý pohľad do kategórie školské pomôcky a gadgety ani nezaradili. Zdanie však klame a výhoda spočíva v tom, že smart zariadenia sú multifunkčné – využiteľné na učenie, prácu, ale aj nikdy nekončiacu zábavu. Poďme na to!

Smartfón – bez neho to nejde

V tomto prípade nie je až také dôležité, či je to základná, stredná alebo najvyššia trieda, každý vám niečo ponúkne a veľmi často pomôže. V prvom rade ide o množstvo aplikácií, ktoré sú pre tieto zariadenia dostupné. Aplikácie pomáhajú s organizáciou času, s učením alebo prácou a mnohými inými záležitosťami. Relatívne je jedno aj to, ktorú platformu zvolíte, resp. preferujete – iOS alebo Android. Obe ponúkajú obchod s aplikáciami, kde nájdete množstvo aplikácií zadarmo, ale aj tých platených, ktoré ponúkajú určité benefity.

Okrem aplikácií je výhodou aj veľký displej, na ktorom sa dobre zaznamenávajú poznámky (ťaháky) alebo pozerajú náučné videá. Samozrejmosťou je fotoaparát, ktorý neslúži výhradne na bežné fotky, ale môže poslúžiť ako skener poznámok a rôznych dokumentov, ktoré si rozdelíte do zložiek a máte ich vždy pri sebe. Papier treba šetriť a všetky dokumenty digitalizovať. Aký smartfón vybrať? Náš tip pre študentov je jasný – žiaci základných škôl ocenia výkon a kvalitu strednej triedy v podobe Samsungu Galaxy A5 2017. Pre stredoškolákov platí iný meter a iPhone 7 môže byť tou správnou voľbou.

Smart Ruksak – moderný školák = moderné vybavenie

Povinnou výbavou študenta je určite ruksak, ktorý však nemusí byť obyčajný. V poslednej dobe sa čoraz častejšie stretávame s rôznymi taškami a ruksakmi, ktoré ponúknu používateľovi pridanú hodnotu. Buď majú integrovaný záložný zdroj (powerbanku), malý solárny panel, alebo rôzne iné doplnky, ktoré sú dobre použiteľné. Študenti majú množstvo elektronických zariadení, ktoré treba často nabíjať, a tiež v patričnom bezpečí prenášať. Skvelým príkladom takéhoto produktu je Moovy Bag. Tento ruksak je zhotovený z odolných materiálov, pričom väčšinu tvorí pravá koža, čím sa stáva nepremokavým.

Moovy Bag má integrovanú 22 500 mAh externú batériu a flexibilný solárny panel, ktorý túto batériu priebežne dobíja. Výhodou je USB-C port a podpora rýchleho nabíjania Quick Charge 3.0. Do tohoto ruksaku sa zmestí väčší notebook, nejaké zošity a samozrejme množstvo iných maličkostí. Tento produkt zažiaril na Kickstarteri a jeho cena sa pohybuje na úrovni 288 eur. Dodajme, že podobných ruksakov nájdete na internete viacero.

Okuliare pre virtuálnu realitu – takmer ako v skutočnosti

Máte chabú predstavivosť alebo sa potrebujete o niečom, bežne nedostupnom, presvedčiť „na vlastné oči“? Ak áno, určite siahnite po virtuálnej realite. Na pomerne dobrý zážitok nepotrebujete zostavu za tisíce eur, postačia aj bežné VR okuliare, ktoré zakúpite takmer v akomkoľvek obchode s elektronikou. Do VR okuliarov vložíte smartfón, spustíte požadovaný obsah/aplikáciu a užívate si virtuálnu realitu. VR okuliare môžu byť aj papierové, za pár eur, no v skutočnosti sú nepohodlné a zážitok bude obmedzený. Odporúčame siahnuť po kvalitnejších plastových VR okuliaroch s nastaviteľnými šošovkami, aby ste si obsah užili čo najintenzívnejšie.

Ak chcete kompletnú zostavu, určite nezabudnite na kompatibilný Bluetooth ovládač. Z pohľadu školskej lavice sú VR okuliare pôsobivým a prospešným zariadením, ktoré umožní vidieť študentom to, čo nevyjadrí ani tisíc slov. Výhoda spočíva aj v tom, že sú relatívne dostupné pre kohokoľvek. Ak nad VR okuliarmi rozmýšľate, určite neprehliadnite cenovo dostupné okuliare VR Box 2, ktoré sú kompatibilné s väčšinou smartfónov s uhlopriečkou od 3,5 do 6 palcov. Ich cena sa pohybuje od 15 eur. Ak to myslíte s okuliarmi pre virtuálnu realitu vážne, je tu pre vás riešenie v podobe Samsung Gear VR. Tie však spolupracujú len so Samsung Galaxy telefónmi.

Grafický tablet – kreslenie s pridanou hodnotou

Ak navštevujete školu dizajnu, určite často kreslíte. Môže to byť klasické kreslenie – ceruzka/papier alebo digitálne – softvér/PC. Obe možnosti majú svoje klady i zápory, ale máme tu ešte aj tretiu možnosť – kreslenie na grafickom tablete. Grafický tablet je skvelé zariadenie, ktoré vám umožní kresliť tak, ako nikdy predtým. To je dané špeciálnou dotykovou plochou a dotykovým perom, ktoré je extrémne citlivé a presne reaguje na prítlak vašej ruky.

Na grafickom tablete sa kreslí veľmi podobne ako na bežnom papieri, pričom môžete vaše tvorby a návrhy realizovať v špecifických programoch, ktoré ponúkajú viacero užitočných nástrojov – napr. Corel Painter Essential. Je dobré vedieť, že čím je plocha tabletu väčšia, tým sa vám bude pohodlnejšie kresliť. Ak ale potrebujete tablet často prenášať, lepšie budú kompaktné rozmery. Z obsiahlej ponuky týchto produktov odporúčame grafický tablet – Wacom Intuos Art Pen & Touch. Ten sa vyznačuje jednoduchým ovládaním, perom s 1024 úrovňami prítlaku, kompaktnými rozmermi, ale aj prijateľnou cenou na úrovni 90 eur.

Inteligentné hodinky – trend nepustí

Nosiť toľké zariadenia sa môže zdať prehnané, ale pravdou je, že každé nám vie ponúknuť nejakú pridanú hodnotu. To platí aj pre smarthodinky. Tie máme vždy na ruke a postarajú sa o to, aby sme tak často nesiahali na telefón, nakoľko všetky podstatné informácie a notifikácie máme na zápästí. Okrem toho neustále monitorujú váš výkon počas dňa, a tiež tepovú frekvenciu. To všetko má svoj význam, pričom existuje množstvo aplikácií pre tieto zariadenia, ktoré môžu pomôcť aj v škole. Áno, aj ako ťahák.

Lepšie vybavené smarthodinky majú integrovaný GPS modul, čo je výhodou pri športových aktivitách, a taktiež sú odolné voči vode a prachu. Pomocou niektorých zariadení môžete uskutočňovať aj telefonické hovory a samozrejmosťou sú rýchle reakcie na maily, správy a notifikácie zo sociálnych sietí. Za zmienku stojí aj monitorovanie a analýza spánku alebo budík, ktorý nikoho navôkol nezobudí. Ak preferujete Android platformu, odporúčame špičkové smarthodinky Samsung Gear S3. Tie spolupracujú aj s inými telefónmi ako je Samsung Galaxy, napr. aj s iPhone. Ak patríte k používateľom Apple zariadení, zaostrite na Apple watch series 2. Ak navštevujete športové gymnázium, smarthodinky sú jasnou voľbou.

Apple iPad Pro, Smart Keyboard a Apple Pencil – trojica pre pokročilých

Stáva sa, že nie vždy je na veľký notebook miesto, aj keď by ste ho potrebovali. Tento problém má dobré, aj keď v tomto prípade drahšie riešenie. iPad Pro, či už novší 10,5-palcový alebo minuloročný 9,7-palcový, je zariadenie, ktorému výkon určite nechýba. iPad Pro je kompaktné zariadenie, ktoré vám ponúkne plnohodnotný výkon a možnosti na prácu s kancelárskymi balíkmi, dizajnom alebo pokročilou úpravou fotografií. Nechýba mu ani špičkový displej, výborný fotoaparát a spoľahlivý operačný systém.

Ak k tomu pridáme Smart Keyboard, teda originálnu klávesnicu od Apple, ktorá slúži aj ako puzdro, máte k dispozícii výkonné a kompaktné zariadenie na prácu a vzdelávanie. To ale nie je všetko, k iPadu Pro patrí aj Apple Pencil, čo je špeciálna ceruzka, s ktorou sa dá na iPade písať alebo kresliť. Táto ceruzka je citlivá na úroveň prítlaku, čiže pri písaní máte taký pocit, ako by ste mali v ruke klasickú ceruzku. V tomto prípade však kreslíte na tablet a vaše výtvory, návrhy a nápady máte vždy so sebou. Výraznou nevýhodou je iba cena, ktorá sa pohybuje za kompletnú zostavu od 1100 až po 1600 eur za najvyššiu konfiguráciu nového iPadu Pro. A pero Apple Pencil sa rado stráca.

Bonus: Budík, ktorý vás nenechá zaspať

Študenti to majú ťažké, nakoľko skoré ranné vstávanie do školy nemá asi nikto rád. Ak však zaspíte, nastane nepríjemný proces vysvetľovania, ktorému sa dá predísť. Predísť tak, že nezaspíte a pomôže vám k tomu špeciálny budík – Clocky. Toto zariadenie je v podstate obyčajným budíkom, ktorý zobrazuje aktuálny čas na LCD displeji, kde sa nastavuje aj samotný čas budenia. Výnimočnosť spočíva v jeho odolnosti a dvoch veľkých kolesách.

Budík funguje tak, že ihneď po spustení alarmu začne unikať a behá po celej miestnosti dovtedy, kým ho nechytíte a manuálne nevypnete. To znamená, že sa musíte postaviť z postele a zahrať sa na naháňačku. Samozrejmosťou je aj hlasný a nepríjemný tón budenia. Ak si tento šikovný budík zakúpite, určite nezaspíte, teda pokiaľ ho nerozbijete. Poteší aj príjemná cenovka na úrovni 12 eur.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE