Mať inteligentnú domácnosť sa stáva trendom. Nové domy či byty s ňou už môžu počítať. No napríklad i staršie byty a domy, ktoré nemali urobenú predprípravu na zariadenia smarthome, je stále možné premeniť na inteligentné. Naši redaktori vybrali dve zariadenia, ktoré z pohľadu inteligentnej domácnosti považujú za skutočne užitočné.

ONDREJ

Otváranie dverí bez kľúčov

Už dávnejšie zvažujem, že si nainštalujem na dvere domu inteligentný zámok. Keď som v roku 2008 staval dom, o niečom takomto nikto nechyroval. Teraz chcem otvárať dvere bez toho, aby som musel vyťahovať kľúče, stačí iba mobil a ten mám vždy vo vrecku nohavíc alebo v bunde. Alebo odtlačok prsta. FAB ENTR mi pripadá vhodné riešenie, lebo myslí aj na môj problém, že občas pri odchode z domu zabudnem dvere zamknúť. Navyše, krátkodobo by som mohol umožniť napr. počas dovolenky otvoriť dvere aj niekomu inému, a to bez toho, aby som mu musel dávať fyzické kľúče. A dá sa nainštalovať do existujúcich dverí.

Cena: 476 €

Dverový senzor

Keď sme už pri zabezpečení tých dverí, ktoré občas nechám otvorené. Možno by stačil aj dverový senzor z ponuky Magenta SmartHome. Ten pomôže zvýšiť bezpečnosť a nastaviť automatizáciu akýchkoľvek dverí ale aj okien. Zaznamená ich otváranie a odošle mi upozornenie na mobil. Taktiež sa dá použiť na spúšťanie scenárov – napr. pri odchode z domu sa všetky neúmyselne zapnuté spotrebiče vypnú a súčasne sa aktivuje dverový senzor.

Cena: 49,99 € jednorazovo alebo 1,99 € mesačne

FERO

Ring kamerový zvonček

Táto IoT vecička v podobe jednoduchého domového zvončeka, obsahujúceho webkameru, sa mi zdala vždy veľmi užitočná. Ring Doorbel jednoducho pripevníte zvonku na zárubňu a ak naň niekto zazvoní, alebo sa aktivuje pohybový senzor, môžete si na smartfóne pozrieť, kto pred dverami stojí a prípadne mu pomocou vstaveného reproduktora (a mikrofónu) aj odpovedať. To sa pravdaže hodí hlavne vtedy, keď nesedíte doma na gauči, ale ste niekde mimo domu. Zvonenie totiž spolu s obrazom dorazí na váš smartfón a s návštevníkom sa môžete porozprávať. Buď mu poviete, nech príde neskôr, alebo ak ide o poštára, môžete ho napríklad inštruovať, aby vám prinesený balík nechal za domom.

Cena: 100 €

iRobot Braava Jet

Robotické automatické vysávače poznáme určite všetci. No ale čo robotický mop, ktorý za vás po vysávaní vytrie podlahu? Presne na to slúži Braava Jet od spoločnosti iRobot, ktorá stojí za vysávačmi Roomba. Podobne ako vysávače, aj vytierač sa pohybuje automaticky po vašej podlahe a vytvorí si mapu svojho okolia, aby do prekážok narážal čo najmenej. Robota je možné nechať vytierať na sucho, na vlhko aj na mokro, pričom si všetko zaobstará svojím vlastným rozprašovačom. Je možné použiť jednorazové utierky (do 20 m2), ktoré putujú po použití hneď do koša (bez toho, aby ste ich museli chytať do ruky), alebo použiť odolnejšiu handru na 50 použití.

Cena: 199 €

ROMAN

Radiátorová hlavica EQ-3

Počas testovania inteligentnej domácnosti Magenta SmartHome od Telekomu som často ocenil automatizáciu kúrenia, ktorú mi umožnili radiátorové hlavice EQ-3. Nastavil som si rozvrh kúrenia a ak bolo treba, tak mi radiátor pred spaním mierne vykúril spálňu a následne sa ráno vypol. A naopak, v obývačke nekúril, lebo nebolo treba.

Výborné je, že toto riešenie umožňuje nastaviť si žiadanú teplotu a že hlavice majú v sebe zabudovaný teplomer. Vďaka tomu vedia, či je potrebné kúriť alebo nie. V kombinácii so senzormi okien/dverí si tiež môžete nastaviť, aby radiátor prestal kúriť, keď je okno otvorené a vetráte. To je užitočné, ocenila to aj moja žena, ktorá je inak voči smarthome riešeniam negatívne naladená.

Cena: 74,99 €

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Z pohľadu bežných používateľov sú mnohé základné smarthome riešenia atraktívne najmä určitou formou zabezpečenia domácnosti. A na tento účel vám často postačí jedna šikovná kamera – nemusíte mať doma celý ekosystém zariadení a senzorov, tie však samozrejme prinášajú vyššiu pridanú hodnotu a lepšiu funkcionalitu.

Pokiaľ však chcete mať iba prístup na diaľku, aby ste si skontrolovali domácnosť, prípadne mať doma zariadenie, ktoré vás upozorní, ak zaznamená pohyb, na tento účel je z hľadiska pomeru cena/výkon ideálna bezpečnostná kamera Xiaomi Mi Home Security Camera 360°. Za rozumnú cenu ponúka dostatok muziky a počas testovania som ocenil možnosť zálohovať dáta aj na microSD kartu aj do cloudu, širokouhlý obraz a možnosť točiť ňou až o 360°. Ďalšie poznatky nájdete v recenzii, ktorá je publikovaná v tomto vydaní.

Cena: 54,90 €

MIŠO

Philips Hue Iris

Pekná hračka do domácnosti. Ideálna nielen do obývačky, ale aj do izby, kde spíte. Keď som chcel trochu tematické osvetlenie, toto bolo svetlo číslo jedna. Podporuje až 16 miliónov farieb. Všetko som si nastavil cez mobil a mohol som využiť aj rôzne preddefinované farby. Vhodné napríklad pri večernom relaxe, pozeraní seriálov alebo hraní hier. Sami viete, že hranie po tme a so slúchadlami, je trochu o nervy. Toto svetlo pomohlo zmierniť traumatizujúci zážitok z napadnutej Lary Croft, ktorú som nestihol ubrániť. Lampa je vhodná na stôl alebo na zem k stene, kde od nej vytvorí odraz. Dá sa použiť aj na simulovanú prítomnosť doma. Pozor na pripojenie k inteligentnej zásuvke. Dve inteligentné zariadenia zapojené do seba už môže byť prisilná kombinácia.

Cena: 89,90 €, nutnosť kúpiť Philips bridge za 59,90 €

Inteligentná zásuvka TP-Link HS100

Ďalší spôsob, ako si skompilovať život, alebo? Trochu inteligencie do klasických zásuviek dáte vložením tejto inteligentnej. Najlepšie použitie vidím v kombinácii so zapojením predlžovačky do inteligentnej zásuvky. Všetky zariadenia môžete vypnúť alebo zapnúť aj keď nie ste doma, prípadne mať na ňu napojenú jedno kritické zariadenie (nemusí to byť len žehlička). Napríklad stojacu lampu, aby ste mohli simulovať prítomnosť v domácnosti. Najviac sa mi osvedčilo mať ich dve. Jednu na „gadget“ ako napríklad stojacu lampu, druhú na predlžovačku. Do nej som pripojil také zariadenia, aby nebolo prekážkou, že sa vypnú alebo zapnú naraz. Napríklad nabíjačky na mobil, notebook alebo externý reproduktor.

Cena: 34,90 €

TOMÁŠ

Xiaomi Mi svetlo

U nás doma sme vždy riešili, že v noci nemáme dobre osvetlené schodisko. Prejsť v noci cez 13 schodov bez toho, aby ste rozsvietili veľké svetlo a nezobudili tak celý dom, bol veľký problém. Žiaľ, keď rodičia stavali dom s takýmto niečím nepočítali, napokon, ani sa to bežne nerobilo. Toto Xiaomi svetlo je napájané troma batériami AA a dokáže svietiť v dvoch režimoch, slabšie a silnejšie. Od toho závisí aj výdrž batérií či už 6 alebo až 12 mesiacov. Uhol snímania je 120° a citlivosť pohybového senzora je 5 až 7 metrov. Problém s osvetlením schodiska je tak vyriešený.

Cena: 19,90 €

Amazon Echo Dot

Už v minulosti som spomínal, že žijem v domácnosti, kde používame Alexu. No nebol som úplne presný. V skutočnosti sa v domácnosti nachádza Amazon Echo Dot a tiež Amazon Echo. Tie sú domovom virtuálnej asistentky Alexy. Vďaka nej dokážete ostatné spotrebiče a zariadenia smarthome pripojiť cez príslušnú aplikáciu a potom ich ovládať cez Amazon Echo, a to tak, že dávate pokyny virtuálnej asistentke. Zapínate a vypínate svetlá, televízor, počúvate hudbu, podcasty či si necháte prečítať denný prehľad správ a predpoveď počasia. Môj osobný tip je, aby ste si pri kupovaní akýchkoľvek zariadení pre smarthome overovali dopredu ich kompatibilitu s virtuálnymi asistentmi či už Amazonu, Googlu alebo Applu. Hoci sa to môže zdať ako sci-fi, neskôr by ste mohli nekompatibilitu ľutovať, pretože ovládanie cez virtuálnu asistentku bude čoskoro štandardom.

Cena: 50 €