Niektoré informácie sa skutočne nečítajú dobre.

Dokonca ani tie, ktoré pochádzajú zo sveta technológií. Samsung s uvedením série Galaxy S Ultra začal k týmto telefónom dodávať aj teleobjektívy s 10× optickým priblížením, čo pre tieto TOP modely predstavovalo aj významnú konkurenčnú výhodu. Prvým takýmto telefónom bol Galaxy S21 Ultra, ktorý sa na trhu objavil v roku 2021, pričom 10× periskopickému teleobjektívu s optickým zoomom je Samsung verný až doteraz, avšak to sa má vraj v budúcnosti zmeniť.

Jeden z popredných leakerov Ice Universe totiž tvrdí, že Galaxy S24 Ultra dostane do svojej výbavy iba objektívy s 3× a 5× priblížením. Zdroj však ide ďalej a dodáva, že Galaxy S24 Ultra bude vybavený fotoaparátom s 10 Mpx senzorom a teleobjektívom s 3× priblížením, pričom druhý fotoaparát s 5× priblížením bude mať rozlíšenie 50 Mpx. V druhom prípade by malo ísť o nový 1/2,52″ senzor s 0,7µm pixelmi. 

Hoci by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že Samsung ide šetriť, tak opak môže byť pravdou (a najskôr aj bude). Predpokladá sa totiž, že nový 50 Mpx fotoaparát medzigeneračne ponúkne výrazne kvalitnejšie fotografie. Je preto možné, že Samsung vzal do úvahy vylepšené možnosti nového senzora, ako aj lepšie výsledky pri používaní teleobjektívu s 5× priblížením.

Pokiaľ by sme však išli ešte ďalej, tak za znížením rozsahu priblíženia teleobjektívu bude možno potrebné hľadať aj jeho nové možnosti, ako napríklad plynulý optický zoom bez skreslenia, ktorým sú vybavené telefóny zo série Sony Xperia 1.

Okrem toho, výrazný posun v kvalite mobilnej fotografie by mal zabezpečiť aj nový 200 Mpx senzor ISOCELL HP2SX, ktorý sa údajne dostane do výbavy Galaxy S24 Ultra. Ide o 1/1,3″ senzor, ktorý ponúkne natívne spájanie pixelov 4 v 1 a 16 v 1, ako aj automatické zaostrovanie so Super Quad fázovou detekciou. Samsung dokonca tvrdí, že teleobjektívy v smartfónoch chce premeniť na druhý hlavný fotoaparát, o čom informoval vo svojom newsroome, avšak správu neskôr vymazal.

Okrem toho by sa mali vo výbave Galaxy S24 Ultra objaviť aj štandardné 12 Mpx senzory, ktoré by mali byť použité pre ultraširokouhlé aj predné fotoaparáty.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.